Ülkemizde koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kahvehanelerin ve çay ocaklarının kapalı olmasına rağmen tiryakilerin çay tüketimi zirveye ulaştı. Türkiye'de kişi başı yıllık tüketim miktarı 3,16 kilogramdan 4 kilograma çıkarken geçen yıl üretilen yaklaşık 280 bin ton kuru çayın tamamı da tüketildi.
Bu dünya üretiminin yüzde 6'sı anlamına geliyor.Türkiye, yıllık 3 kilogram, günlük ise 3.5 bardak kişi başı tüketimle, dünyada son 2 yılda İrlanda ve İngiltere'yi de geride bırakarak birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de pazar çift haneli büyüyor.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1.8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0.75 kilogramdır.
🫖Bir yılda bir kişinin ortalama 3,15 kg çay tükettiği Türkiye, dünya genelinde en çok çay tüketen nüfusa sahip ülkedir. ☕Bir kişinin ortalama kahve tüketiminin 8,3 kilogram olarak hesaplandığı Hollanda, 2020 yılında en fazla kahve tüketilen ülke oldu.
İlgili 16 soru bulundu
Çayın anavatanı Karadeniz olsa bile Türkiye'de en çok çay tüketen Doğu ve Güneydoğu illeri. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde her yıl yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor.
FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler %13 paya sahiptir.
Türkiye'de çay üretimi
Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Ülkemizde Rize ili çay üretiminin %85'ni karşılar. Çaykur Rize Çayı Türkiye'nin en kaliteli siyah çayları arasında ilk sırada yer alır. Hindistan ve Çin çayları ise dünyanın en iyi çaylarıdır.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
YILDA kişibaşına 1250 bardak çay tüketimiyle dünya sıralamasında birinciliğe ulaşan Türkiye'ye her gün toplam 245 milyon bardak çay tüketiliyor.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Tek Demlikte Çay Tarifi Nasıl Yapılır? Ocağa yaktıktan sonra tek demliğe su doldurup kaynatıyoruz, kaynayan suyun üzerine 2 yemek kaşığı çay koyduktan hemen sonra altını kapatıp demlenmesini bekliyoruz 2-3 dk içinde demlenen çayı bardaklara koyip servis edebilirsiniz.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Çaykur Didi, Türkiye'nin çay pazarının en büyük markalarından Çaykur'un ürettiği soğuk çaylardır. Çaykur; fabrikaları, bölge müdürlükleri, araştırma enstitüsü müdürlüğü ve 9.095 ton/gün yaş çay işleme kapasitesiyle Türkiye çay sektörünün en büyük ve lider kuruluşlarından biri olduğunu da ispatlamakta.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır. Bu çay çeşidi, Çin hükümeti tarafından ulusal bir hazine ilan edilmiştir ve kökeni Ming Hanedanlığına kadar uzanmaktadır. Hasat sırasında kullanılan süreç Çin Hükümeti tarafından bir sır olarak saklanmaktadır.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung, çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
İngilizlerin en köklü geleneklerinden birisi olan beş çayı, ikindi çayı olarak da adlandırılır. 19. yüzyılda İngiltere Düşes'i Anna tarafından başlanan 5 çayı ritüeli, Düşes'in öğle ile akşam yemeği arasında çay ve sandviç yemesiyle ortaya çıkar.
Karadeniz illeri, çay üretimi yapılan engebeli arazileriyle meşhurdur. Bu nedenle ülkemiz için çay nerede meşhur denildiğinde en çok Rize (%85) başta olmak üzere Artvin, Ordu, Giresin ve Trabzon illerini sıralayabiliriz. Çayın yetişmesi için uygun olan iklim ve hava koşulları Karadeniz Bölgesi'nde hissedilir.
18. yüzyılda da bugün dünyanın en büyük çay yetiştirilen bölgesi sayılan Assam ve Seylan Adası'nda çay bahçeleri oluştururlar. Üretilen bu çayları Avrupa'ya hızlı olarak taşımak için de, süratli yelkenliler yaparlar. Türkiye'nin çayla tanışması 1787 tarihinde, Japonya'dan getirilen çay tohumlarının ekilmesiyle başlar.
Türkiye dünya çay üretim alanlarında yedinci sırada yer alırken üretimde beşinci sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri