Sendika Yöneticilerinin Hakları 2 ○Aylıksız izinli sayılanların sağlık giderleri kurumlarınca karşılanır. ○İldeki üye sayısı 100+ sendikanın il temsilcisi ile ilçedeki üye sayısı 50+ olan sendikanın ilçe temsilcisi haftada dört saat izinli sayılır. ○Bu izni temsilci uygun gördüğü yerde kullanabilir.
İşyeri sendika temsilcisinin, işyerinde bilgi alma, bilgilendirme, öğretme, ve öğrenme gibi hakları ve yetkileri kullanabilmesi, onun işyerinde serbestçe dolaşabilmesine de bağlıdır. İşyeri sendika temsilcilerinin görevlerini yerine getirebilmeleri için, işyerinde, işçilerle toplantı yapmaları gerekebilir.
TÜRKİYE KAMU-SEN
Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre işyeri temsilcileri, sendikaların il ve ilçe temsilcileri haftada 4 saat izinli sayılacaklar. Eski kanunda işyeri temsilcileri sendikal faaliyetlerini haftada 2 saatle sınırlı olarak yapıyorlardı.
Sendika iş yeri temsilcimizin il içi geçici görevlendirilmesi sadece sendika iş yeri temsilcimiz olduğu için iptal edilmiştir. Bu karar hukuka aykırı olarak görevlendirilen diğer temsilcilerimiz için de emsal teşkil edecektir.
4688 sayılı Kanun, sendika izni kullanabilme hakkını; sendikaların yönetim kurulu üyeleri ile sendikaların il, ilçe ve işyeri temsilcilerine tanımıştır.
İlgili 40 soru bulundu
İşyerindeki kamu görevlisi sayısı 200'e kadar ise bir, 201-600 arasında ise en çok iki, 601-1000 arasında ise en çok üç, 1001-2000 arasında ise en çok dört, 2000'den fazla ise en çok beş işyeri sendika temsilcisi seçilebilir. Bu temsilcilerden biri ilgili sendika tarafından baştemsilci olarak görevlendirilebilir.
temel ilke, amaç ve kararlarının üyelere duyurulması ve özümsenmesini sağlayıcı çalışmalar yapmak, İşyerinde yürürlükte bulunan toplu iş sözleşmesinin uygulanmasını izlemek, üyelerden kesilen aidatların zamanında sendikanın hesabına yatırılmasını sağlamakla görevlidir.
STİSK m.24'de, “(1) İşveren, işyeri sendika temsilcilerinin iş sözleşmelerini haklı bir neden olmadıkça ve nedenini yazılı olarak açık ve kesin şekilde belirtmedikçe feshedemez. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde, temsilci veya üyesi bulunduğu sendika dava açabilir.
İşveren yazılı rızası olmadıkça sendika temsilcisinin işyerini değiştiremez yada işinde esaslı değişiklik yapamaz...aksi halde değişiklik geçersiz sayılır....
b) Temsilci atama yetkisine sahip olan sendika, o işyerinde çalışan üyeleri arasından temsilci belirleyebilir. Bu durumda sendika, işyerinde çalışmayan ya da çalışıp da üyesi olmayan işçiyi, sendika temsilcisi olarak atayamaz.
(2) İl Temsilcisi, illerde Konfederasyonu temsil etmek ve üye Sendikaların şubeleri/temsilcilikleri arasında koordinasyonu sağlamak amacıyla bir Olağan Genel Kurul dönemi için Genel Yönetim Kurulu tarafından atanır. MADDE 5- (1) İl Temsilciliğine, üye sendikaların şube başkanları ile il temsilcileri aday olabilir.
Temsilcinin görevi, üyelerinin sorunlarını dinlemek, sendika ile işveren arasında iletişim sağlamaktır. ise 4, 2000'den fazla ise 5 (en çok) beş işyeri sendika temsilcisi seçilebilir. Bunlardan birisi baş temsilci olarak görevlendirilebilir.
Yapılacak toplu iş sözleşmelerine; sendika yöneticileri ve işyeri sendika temsilcileri işveren izin almak ve işyerinde işyeri düzenini bozmamak suretiyle işverenle görüşebilir, sendika baş temsilcileri isteği halinde gündüz vardiyasında çalıştırılabilir, işveren işyerinde imkanlar ölçüsünde bir sendika temsilcilik ...
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, İşçi Sendikaları Uzmanı maaşı aylık ortalama 33.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük İşçi Sendikaları Uzmanı maaşı 27.000 TL iken, en yüksek ise 41.000 TL'dir.
B) Atanması, Sayısı ve Nitelikleri
İşyeri sendika temsilcisi toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi kesinle- şen sendika tarafından atanır14. Yetkisi kesinleşen sendika, o işyerindeki işçi sayısına göre temsilci atayacaktır.
Aidat ödeme yükümlülüğü sendika üyeliğine kabul ile ve üyeliğin kesinleştiği tarihten itibaren doğan bir yükümlülüktür. Sendika üyeliği sendikalarda yetkili organın üyeliğe kabul kararı ile kesinleştiği için, üye aidat ödeme yükümlülüğü de bu tarihten itibaren doğar ve üyelik ilişkisinin sona ermesi ile sona erer.
Bu temsilcilerden biri sendika tarafından baş temsilci olarak görevlendirilebilir. İşyeri sendika temsilcileri bu görevlerini işyerinde, haftada iki saat olmak üzere yerine getirirler. Temsilciler bu sürede izinli sayılırlar. kolaylıklar sağlanacaktır.” ifadesine yer verilmiştir.
MEVZUAT BİLGİ SİSTEMİ
Kanunun: 23 üncü maddesinde, işyerlerinde kamu görevlilerinden en çok üye kaydetmiş sendikanın işyeri temsilcisi seçmeye yetkili olacağı, temsilci sayısının, işyerindeki kamu görevlisi sayısına göre belirleneceği öngörülmüştür.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir. Mahkemenin davacı lehine karar vermesi hâlinde üyelik, red kararının alındığı tarihte kazanılmış sayılır.
Temsilci, işten ayrılır, emekli olur ya da sendikadan istifa ederse de görevi son bulmuş olur. Ayrıca sendikanın görevini hakkıyla yerine getirmeyen temsilciyi görevden alma yetkisi de bulunmaktadır.
Sendika, 6356 sayılı Yasa'nın 27. maddesi uyarınca toplu sözleşme bağıtlamak üzere yetki belgesi aldığı tarihten itibaren işyeri sendika temsilcisi atama yetkisi kazanır.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikalar “İşçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az 7 işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip ...
Seçim, sonuçları itibariyle beş yıl geçerlidir. Çalışan temsilcisinin, herhangi bir nedenle görevinden ayrılması durumunda, daha önce yapılan seçim sonuçlarına göre en fazla oy alan sıradaki aday atanır.
Çalışan temsilcisinin nitelikleri
MADDE 6 – (1) Bir çalışanın çalışan temsilcisi olabilmesi için aşağıdaki niteliklere sahip olması zorunludur: a) İşyerinin tam süreli daimi çalışanı olması, b) En az 3 yıllık iş deneyiminin bulunması, c) En az ortaokul düzeyinde öğrenim görmüş olması.
Temsilciler en fazla 4 yıl süreyle görev yaparlar. 2 yıl dolduktan sonra olağan seçim yapılabilir.4 yıllık süre sonunda işyerinde temsilcilik seçimi yapılmazsa, mevcut temsilcilerin görevi Merkez Yönetim Kurulunca sona erdirilerek seçim takvimi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri