Bundan hareketle 2024 yılı Ocak ayından itibaren 537.97 ₺ olarak maaşlara yansıtılacak, brüt gelirden üye olduğunuz sendikaya göre değişecek oranda (genellikle %0.5) Sendika Kesintisi yapılacaktır.
İmza altına alınan sözleşmenin 23.maddesi ile; bugüne kadar tüm sendika üyelerine 3 ayda bir ödenen 135 TL, “Toplu Sözleşme İkramiyesi” Ocak 2022 itibariyle 400 TL çıkarılmıştır. Bu ikramiyeyi, örgütlendiği iş kolunda üye sayısı %1'in üzerinde olan sendika üyeleri alabilecektir.
Sendika üyelerine ödenecek toplu sözleşme ikramiyeleri %2 barajını aşan sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altında kalan sendikalar için 188,02 TL olarak belirlenmiştir. 18 Ocak 2024 tarihinde alınan Anayasa Mahkemesi kararı ile %2 sendika barajı uygulaması iptal edildi.
Sendika ikramiyesinin tutarı, her yıl değişkenlik göstermekle birlikte sendika toplu sözleşme ikramiyesi 2024 yılı için %2 barajının üzerindeki sendikalar için 531,72 TL, %2 barajının altındaki sendikalar için 188,02 TL'dir.
7429 sayılı yasa ile getirilen, üye sayısı çalışan sayısının yüzde 2'sini sağlayan sendikalara daha çok devlet katkısı verilmesine ilişkin madde Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Gerekçeli karar 5 Mart 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.
İlgili 42 soru bulundu
Aylık katsayı 2024 yılında 0,760871 olduğu için toplu sözleşme ikramiyesi tutarı aylık 537 lira olacaktır.
Bu tavan kanunda " İşçi sendikasına işçinin ödeyeceği aylık üyelik aidatı tutarı, bir günlük çıplak ücretini geçemez." ( S.K.m.23/2) şeklinde tespit edilmiştir.
Buna göre, kamu görevlilerine, toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 2'sini üye olarak kaydeden sendikalara üye olma koşuluyla toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenleme Anayasa'ya aykırı bulundu. Yüksek Mahkemenin iptal kararının gerekçesi daha sonra yazılacak.
Uzman Hukukçuların Görüşü :% 2 Barajı 2024 Ocak ayından Önce Uygulanamaz.
Buna göre; aylık ve ücretleri peşin ödenen kamu personeli aylık ve ücret ödemelerinin her ayın 15'inde, aylık ve ücretleri çalışıldıktan sonra ödenen işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ise her ayın 14'ünde yapılması gerekmektedir.
Dönem Toplu Sözleşme'de 'toplu sözleşme ikramiyesinin aylık 538 TL olarak ödenmesini yetkili konfederasyon olarak sağlamıştık. Aynı kanuni düzenlemede, kamu görevlisi sayısının yüzde 2'sini üye kaydedemeyen sendikaların üyelerine ise 3 ayda bir 570 TL tutarında 'toplu sözleşme desteği' ödenmesi hüküm altına alınmıştı.
Buna göre kamu görevlileri sendikalarına üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında aylık veya ücretleri ile birlikte 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir.
Kurum içerisinde Sendika üyeliği olan çalışanlar için Sendika Kesintisi uygulanmaktadır ve bu kesinti personel bordrosunda görünmektedir. Sendika Kesintisi tanımını yapmak için genel perspektifte Kurum/İşyeri Bordro Hesaplama Tanımları içerisinde gelen ekranda Ek Kesinti seçilmelidir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak. Yeraltı maden işçilerine ise bu yıl ayrıca yapılacak ilave tediyenin tamamı 23 Aralık 2024 tarihinde ödenecek.
19 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Diyor ki; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçiler, 6772 sayılı Kanun kapsamında verilecek ilave tediyenin (İkramiyenin) 28 Ocak 2022 Cuma günü İLK TAKSİTİNİ, 29 Nisan 2022 Cuma günü ikinci taksitini alacaklar.
Yüksek enflasyon nedeniyle memur maaşlarındaki artış yetersiz bulundu, ancak kamu dışındaki sektörler için en düşük memur maaşı bile adeta "yüksek" kaldı. Sendikalı olan sektörlerde belli bir artış oranı yakalanabilirken sendikalı çalışmayan milyonlar için asgari ücret artık ortalama ücrete dönüşmüş durumda.
Sendika gelirleri üyelik ve dayanışma aidatları, tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetlerden sağlanacak gelirler, bağışlar, mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşmaktadır.
Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar devam eder. Sendika üyeliğinin çekilme ve çıkarılma dışındaki nedenlerle sona ermesi MADDE 12 – (1) İşkolunu değiştiren işçi veya işverenin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer. (2) Bir yıldan fazla süreyle işsiz kalan işçinin sendika üyeliği kendiliğinden sona erer.
Bu bağlamda çalışanların sendikal tercihlerine ipotek koyan “Yüzde 2 Sendika Barajı” uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi hukukun gereği olduğu kadar, aynı zamanda yeni bir dönemin başlangıcıdır. Açıkça görülmüştür ki çalışanlara bu kötülüğü yapan sendika ağaları kaybetmiştir.
Bir çalışanın sendikaya üye olabilmesi için herhangi bir kişi sayısıyla sınırlı bir zorunluluk bulunmamaktadır. Genel olarak, bir işçi tek başına sendikaya üye olabilir. Yani, bir çalışan sendikaya üyelik başvurusu yapmak için kişi toplamak zorunda değildir. Tek bir kişi olarak sendikaya üye olabilir.
DANIŞTAY OYBİRLİĞİ İLE YÜZDE 1 BARAJINI ESASTAN İPTAL ETTİ.
Dairesi Esas hakkında da oybirliği ile karar vererek söz konusu Toplu Sözleşme maddesini iptal etmiştir.
Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
serbestçe çekilebilir. Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır.
(4) Yukarıdaki hükümlere göre ödenmesi gereken aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.
Bu bilginin açıklanması, kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili yasalara aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre 4,5 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suçtur. İşveren, sendika üyeliğinizi, sendikamız işyerinizde çoğunluğu sağlayıp toplu iş sözleşmesi süreci başladığında öğrenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri