Buna göre 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren, Vergi Usul Kanunu'nun 281 ve 285. maddeleri kapsamındaki reeskont hesaplamalarında senette veya vadeli çekte faiz oranının açıklanmadığı durumlarda yıllık % 10,75 oranının dikkate alınması gerekmektedir.
Özet. 24 Haziran 2023 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak reeskont oranı %16,75 olmuştur.
Buna göre; geçici ve yıllık gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde 01/09/2023 tarihinden itibaren alacak ve borç senetleri reeskontunun hesaplanmasında faiz oranı olarak yıllık yüzde 26,75 oranının alınması gerekmektedir.
Senetler genellikle bir ticari işin yapılması sonucunda tacirler arasında verildiği için ticari faiz işletilir. Ancak senedin alacak konusuna ilişkin farklı bir anlaşma var ise adi kanuni faiz de işletilebilir.
Takip dayanağı bonolar, kambiyo senedi vasfında olduğuna göre, alacağa 3095 Sayılı Kanun'un 2/2. maddesinde öngörülen ticari işlerdeki temerrüt faiz olan avans faizi oranının uygulanması gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
TTK'nun 776. maddesi uyarınca; vade, bononun unsurlarından olsa da aynı Kanun'un 777/2. maddesi gereğince vadesi gösterilmemiş bir bono görüldüğünde ödenmesi şart bir bono sayılır.
Senedin tarihi sonradan atılamaz veya değiştirilemez. Senedin üzerinde yer alan tarih, senedin düzenlenme tarihini göstererek vade tarihini ve dolayısıyla borcun muaccel olma tarihini belirler. Senet tarihinde sonradan değişiklik yapmak senedin geçersiz olmasına neden olur.
Ancak ifade etmeliyiz ki vadenin yazılması, bonodaki (senetteki) esaslı şekil şartlarından biri değildir; zira vade yazılmamış ise bono, görüldüğünde vadelibono sayılır. Yani kanun, senette herhangi bir vade yazılmış olmasa dahi senedin görüldüğünde vadeli bir senet olduğunu kabul etmiştir.
Senet, kelime anlamı itibariyle “Bir kimsenin yapmaya veya ödemeye borçlu olduğu şeyi göstermek için imzaladığı resmî kâğıt, belgit.” olarak tanımlanmıştır. Toplumda “senet” olarak bilinen, esas adıyla bono veya emre yazılı senet kambiyo (ticaret) senetlerinin bir türüdür.
Senetlerin üzerinde faiz oranı belirtilmediğinde reeskont hesaplamasında, TC Merkez Bankası'nın kısa vadeli avans işlemleri için belirlediği oran esas alınacaktır.
Görüldüğünde ve görüldüğünden belli bir süre sonra ödenecek vadeli bonolarda vade hesaplanamadığı için vade tarihinden itibaren işleyecek faizin hesaplanarak bedele eklenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu nedenle de faiz şartı konulabilir.
Poliçe ve bono hamili vadeden itibaren ; çek hamili ibraz gününden itibaren; poliçe veya bono yahut da çek bedelini ödeyen müracaat borçlusu, ödeme tarihinden itibaren %10 faiz isteyebilir.
Tanzim tarihi mutlaka yazılmalıdır. 2. Vade tarihi yazılmalıdır. Vadesi gösterilmemiş olan bono, görüldüğünde ödenmesi şart olan bir bono sayılır. 3. Ödeme yeri yazılmalıdır.
Türk Ticaret Kanunu'nun 672. maddesinin II. fıkrasına göre, yukarıda da belir- tildiği üzere, bir bonoda vadenin bulunmaması bononun geçersizliğine neden olma- maktadır. Bu halde bono görüldüğünde ödenir. Bu nedenle vade bononun ihtiyari unsurudur.
Dolayısıyla vade tarihi üzerinde yer almayan bonolar için, düzenlendiği tarihten itibaren 4 yıl geçmekle zamanaşımına uğrarlar. Zamanaşımına uğrayan senedin hükmü de üzerinde durulması gereken ayrı bir konudur.
Bonoda 2 ya da daha fazla borçlu neden olamasın? Buna engel yok. Aşağıdaki Yargıtay kararında da bonoda birden fazla tanzim eden (kararda müşterek borçlu şeklinde 3 kişi) olabileceği belirtilmiştir.
Senette ödeme günü konusunda herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Borçlu ve alacaklı arasında yapılan anlaşma doğrultusunda, senedin ödenmesi için 1 hafta süre tanımak da 1 yıl süre tanımak da mümkündür. Bu konuda önemli olan, ödeme tarihinin de senet üzerinde net bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır.
İmza senedin geçerliliği bakımından zorunlu bir unsurdur. İmza el yazısı ile atılır. Senedin geçerliliği bakımından senedi düzenleyenin imzasının yanında adı ve soyadını yazması her ne kadar zorunlu değilse de el yazısıyla yazılmış ad ve soyadın bono üzerinde bulunması ispat hukuku bakımından faydalı olacaktır.
◼️ Uygulamada, düzenlenen senetlere çift imza atıldığı görülmektedir. Senet üzerinde çift imza bulunması yalnızca Anonim Şirketlerin senet ile borçlanacağı durumlarda zorunludur. Onun dışındaki durumlarda senede iki imza atılmasının hiçbir hükmü yoktur. Tek imza atılan senet de geçerlidir.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır. Ayrıca; resmi kurum veya bankalardan alınan bu senetler hukuki prosedürler açısından sözleşme niteliğine sahiptir.
Ticari şirketlerin yetkilileri senet imzalarken genellikle iki tane imza atmaktadırlar. Senede atılan ikinci imzanın bulunduğu yer hukuki sonucu etkilemektedir. Senette bulunan ikinci imza bazı durumlarda ticari şirket adına senet vererek borçlanan borçluyu da alacaklıya karşı şahsen sorumlu hale getirmektedir.
Senet iptal davası açılabilmesi için senedin zıyaa uğraması gerekmektedir. Senedin çalınması, kaybolması, yırtılması veya yanması gibi sebeplerle ibrazının imkansızlaştığı hallerde senedin zayi olduğu kabul edilmektedir.
Devlet İhale Kanununun 57 inci maddesi uyarınca ihale sözleşmelerinin noterler aracılığıyla resmi senet şeklinde yapılması gerekir. Emanet yöntemi de bir ihale yöntemi olduğu halde Emanet İşleri Uygulama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi uyarınca noter tasdiki zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri