Tedbir Nafakası Dava Tarihinden İtibaren Doğar Ve Her Ayın Başında Muaccel (Ödenebilir) Hale Gelir. –Tedbir Nafakası Dava Tarihinden İtibaren Doğar Ve Her Ayın Başında Muaccel (Ödenebilir) Hale Gelir.
Tedbir nafakası hüküm kesinleşinceye kadar devam eder. Nafaka başlangıcı ise dava tarihi olur. Ayrılık davasında tedbir nafakasına mahkemece kesinlikle dava tarihinden itibaren hükmedilir. Bunun istisnası nafaka alacaklısının ayrılık dava tarihinden sonraki bir tarih belirlemesi ve talep etmesidir.
Anlaşıldığı üzere tedbir nafakasının başlangıç tarihi dava açılmış olduğu tarih olup o tarihten itibaren nafaka işlenmektedir. Tedbir nafakasını her iki eş de talep edebilir, kadın-erkek ayrımı yoktur. Talep olmasa dahi hakim tarafından gördüğü lüzum üzerine doğrudan karar verebilir.
Nafaka artırım davalarında dava tarihinden itibaren artışa karar verilir. Örneğin dava 01.01.2022 de açıldı karar ise 01.09.2022 de verildi, davanın açılmış olduğu 01.01.2022 tarihinden itibaren nafaka artış göstermiş olacaktır.
Eşlerden biri, diğerine nafaka vermek yerine, kendisinin de oturduğu evde oturmasını ve bakımını ayın olarak karşılamayı teklif edemez. Tedbir nafakasına kural olarak, dava tarihinden itibaren karar verilir ve nafaka kural olarak, her aybaşında peşin ödenir.
İlgili 24 soru bulundu
Yoksulluk nafakası hesaplanırken formüle dayandırılan bir hesaplama yöntemi yoktur. Aylık ödemeler şeklinde olan bu nafaka türünde nafakayı ödemekle sorumlu eşin maddi olanakları, bulundukları çevre dikkate alınır. Nafakayı alacak olan tarafın aylık giderleri göz önüne alınarak hesaplanır.
1 ay ödenmezse ne olur? 1 aylık nafaka borcu ödenmez ise nafaka borcuna ilişkin hapis cezası istemiyle icra ceza şikayet mahkemesinde nafaka ödeme yükümlülüğünün ihlalinden dava açılabilir.
Nafaka Artışı Hesaplama
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ( 2013/1557 E. – 2015/2021 K.) kararına göre; TÜİK'in yayınladığı ÜFE 12 aylık ortalama artış oranı nazara alınmak suretiyle nafaka artışının yapılması gerekmektedir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
TMK madde 178 hükmü "Evliliğin boşanma sebebiyle sona ermesinden doğan dava hakları, boşanma hükmünün kesinleşmesinin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar." demektedir. Yani boşanma davasının sona ermesinden itibaren 1 yıl içerisinde maddi ve manevi tazminat talepli dava açılması uygun olacaktır.
Taraflardan biri ya da her ikisi tebliğ edilen gerekçeli karara ilişkin iki haftalık süre içerisinde hiçbir işlem yapmazlarsa: iki haftalık sürenin dolmasından sonra mahkemece kararın kanun yollarına götürülmediğinden kesinleşme yapılması gerekir. Karar bu şekilde kesinleşir.
Nafaka miktarının belirlenmesinde çocuğun gelirleri de göz önünde bulundurulur. Nafaka her ay peşin olarak ödenir. Hâkim istem hâlinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
Tedbir Nafakası Dava Tarihinden İtibaren Doğar Ve Her Ayın Başında Muaccel (Ödenebilir) Hale Gelir. –Tedbir Nafakası Dava Tarihinden İtibaren Doğar Ve Her Ayın Başında Muaccel (Ödenebilir) Hale Gelir.
İlk duruşma aşamasında ödenmesine karar verilebilecek olan tek nafaka tipi, tedbir nafakasıdır. Yoksulluk ve iştirak nafakası ödenmesine karar verilebilmesi için yargılanmanın sonlanmış ve mahkemece hüküm kurulmuş olması gerekmektedir.
Nafaka alabilmek için tarafların belli bir süre evli olmaları gerektiği yönünde bir düzenleme bulunmamaktadır.
Dolayısıyla tedbir nafakası, boşanma sürecinde eşlerin maddi anlamda zor duruma düşmesinin önlenmesi adına mahkemece alınan geçici bir tedbirdir. Keza, müşterek çocuk için de, boşanma veya ayrılık davası devam ederken velayet tedbiren kendisine bırakılan eşe ödenmek üzere tedbir nafakasına hükmedilebilir.
Fakat her bölge de hakimlerin teamüle göre bir nafaka miktarı belirlemektedir. 2023 yılı itibariyle asgari ücret net 8.506 Türk Lirasıdır. Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada nafaka sistemi ile ilgili şunları söyledi: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Tedbir Nafakası
Eğer ortalama gelir sahibi kişiler arasında bir boşanma davası açılacak ise bu oran yüzde 25 kabul edilir ve 8500 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusunun cevabı 750 TL olacaktır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
4857 Sayılı İş Kanun'a göre çalışanın aldığı maaşın en fazla dörtte biri haczedilebilir. Bu durum nafaka borcu içinde geçerli değildir. Nafaka borcu aylık olduğu için aylık borç ne kadar ise borçlunun maaşından kesilir.
Çalışan bir eş, boşanma davası sırasında nafaka talebinde bulunabilir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Tanımdan da anlaşılacağı üzere, nafaka yükümlüsünün ödemekle yükümlü olduğu nafakayı ödememesi durumunda birikmiş nafaka borcu gündeme gelmekte ve ödenmeyen nafaka geçmişe dönük son 10 yıllık olarak tahsil edilmektedir. Bu hususta geçmişe dönük nafaka iadesi için tek koşul ise nafaka alacaklısı olmaktır.
Nafaka alacağı her gün doğar ve işlemeye başlar. Ancak hakimin kararı ile ödenebilir hale gelir. Nafaka muaccel olmadıkça faiz uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri