Senet ödeme günleri senet üzerinde yazan tarih gününü kapsamakta olan iş günü dolduğu zaman, senet; vadesi dolmuş senet statüsüne girer. Dolayısı ile borç ödenmemiş olur. Alacaklı kişi bu durumda yasal işlem başlatabilmektedir. Yasal işlemin ön koşulu senet vadesinin üzerinden 2 tam iş günü geçmesidir.
Senette protesto süresi senedin vadesinden sonraki iki iş günüdür. Bu protestonun geçerli olması, borçluya borcun ihtar edildiği anlamına da gelir. Senette ödememe Protestosu noterler aracılığıyla çekilir. Zamanında çekilmeyen protesto sonrasında alacaklı olan kişi varsa senedi ciro edenlerden olan alacağını kaybeder.
Ticari hayatta en çok kullanılan adi senette zamanaşımı 3 yıldır. Devlet kurumlarından alınan senetlerden olan ve resmi kurum veya bankalardan alınan senetler için de zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Vadesi PAZARTESİ gününe gelen senetler en geç ÇARŞAMBA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi SALI gününe gelen senetler en geç PERŞEMBE günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi ÇARŞAMBA gününe gelen senetler en geç CUMA günü 15:00'e kadar ödenir. Vadesi RESMİ TATİL gününe gelen senetler üçüncü iş günü 15:00'e kadar ödenir.
Senette ödeme günü konusunda herhangi bir sınırlama söz konusu değildir. Borçlu ve alacaklı arasında yapılan anlaşma doğrultusunda, senedin ödenmesi için 1 hafta süre tanımak da 1 yıl süre tanımak da mümkündür. Bu konuda önemli olan, ödeme tarihinin de senet üzerinde net bir şekilde ifade edilmiş olmasıdır.
İlgili 30 soru bulundu
(2) Vadesi gösterilmemiş olan bono, görüldüğünde ödenmesi şart olan bir bono sayılır. (3) Açıklık bulunmadığı takdirde senedin düzenlendiği yer, ödeme yeri ve aynı zamanda düzenleyenin yerleşim yeri sayılır.
Zamanında ödenmemiş ve günü geçmiş senetler icra yolu ile tahsil edilebilir. Tabi buradaki en önemli etken de senet üzerinde yazılı olarak belirtilen vadenin gelip gelmemesidir. Eğer senet tarihi geçtiyse alacaklı kişi icra davasına başvurabilir. Bu durumda borçlu kişiye icra takibi başlatılır.
Senet, kayıtsız şartsız borç ikrarı içermelidir. Vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi ve düzenleyenin imzası bulunmuyorsa senet geçerli değildir, icraya konulamaz. İcraya verildiği takdirde icra müdürü senedi çizerek geçersiz hale gelmesini sağlayacaktır.
Senet Ne Zaman Bankaya Tahsil Edilmeli? Senet ödeme günü ne zaman ise o tarihten 15 gün öncesinde alacaklı kişinin bankaya giderek senedi ciro ettirmesi gerekir. Bu bankanın alacaklı ve borçlu kişinin ikamet ettiği bölgedeki bankanın olması şarttır.
Ödenmeyen senedin esas olarak aktif bir cezası yoktur. Yapılan senedi şayet borçlu kişi ödemiyorsa hakkında yapılacak işlem icra takibidir.
Senet imzalamanızı sağlamak için fiziksel veya psikolojik baskı uygulandıysa, bu durumda senet geçersizdir ve yasal olarak bağlayıcı değildir. Böyle bir durumda, senedi imzalamak zorunda kalmışsanız, hukuki yollarla senedin iptal edilmesi için başvurabilirsiniz.
Burada ilk olarak belirtmek gerekir ki; icra takibi, 10 yılda düşer. Söz konusu bu hal icra takibi davasının zaman aşımına uğraması olarak nitelendirilir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu çerçevesinde her alacak kanunda aksi bir hükme yer verilmediği sürece 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
Senette senedi düzenleyene karşı açılacak davalar vadeden itibaren 3 yıl, hamilin tarafından cirantalara karşı açılacak davalar ise vadeden itibaren 1 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Senedin noter onaylı olması gerekmez.
Protesto koşulunun usulünce yerine getirilmemesi sebebiyle takibin iptaline karar verilmesi gerekir.” Burada belirtmek gerekir ki; cirantalara karşı protesto çekmeden icra takibi yapılamaz, eğer takip yapılmış ise iptal edilir.
Senet ödeme günleri senet üzerinde yazan tarih gününü kapsamakta olan iş günü dolduğu zaman, senet; vadesi dolmuş senet statüsüne girer. Dolayısı ile borç ödenmemiş olur. Alacaklı kişi bu durumda yasal işlem başlatabilmektedir. Yasal işlemin ön koşulu senet vadesinin üzerinden 2 tam iş günü geçmesidir.
Senet doldururken senette mutlaka senedi düzenleyen kişinin imzası olmalıdır.
Senet iptal davası açılabilmesi için senedin zıyaa uğraması gerekmektedir. Senedin çalınması, kaybolması, yırtılması veya yanması gibi sebeplerle ibrazının imkansızlaştığı hallerde senedin zayi olduğu kabul edilmektedir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Senet bedelinin ödenmemesi halinde borçlu için bir hapis cezası yaptırımı uygulanmaz. Ancak haciz işlemleri devam ederken borçlu icra dosyasına icra taahhüdü verir ancak taahhüt ettiği tarihlerde borcunu ödemezse taahhüdü ihlal suçu oluşur.
Senet alacaklısı, ödemelerini alamadığı zaman, icra takibi başlatma hakkına sahiptir. Ödenmeyen senetler icra işleminin başlatılabilmesi için, alacaklı tarafından, senedin aslının İcra Dairesi'ne sunularak başvuruda bulunulması gerekir. İcra Dairesi'nin almış olduğu başvuru üzerine, borçlu kişiye ödeme emri gider.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
Senedin icra takibine verildiği gün itibariyle faiz işlemeye başlar. Örnek; Yukarıda bahse konu senetteki vade (tediye) tarihi belirlendiği üzere 20.04.2021 olursa senet bir yıl sonra bile icra takibine konu edilse 20.04.2021 tarihinden itibaren faiz, icra takibi ile istenebilir.
Senedin kullanılması kısmen ya da tamamen ödenmiş senet bedelinin tekrar talebine dönük olmalıdır. Senedi icraya verme, takas ya da mahsup için kullanma, ciro etme ya da başkasına devretme gibi. Ancak bedelin tekrar tahsili değil de, söz gelimi senedin ispat vasıtası olarak kullanılması durumunda bu suç oluşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri