Fiziksel ortam değişikliklerini (ısı, ışık, basınç, ses, vb.) algılayan elemanlara “sensör”, algıladığı bilgiyi elektrik enerjisine çeviren elemanlara “transdüser” denir. Günlük hayatımızda ısı, ışık, basınç ses gibi büyüklükler var olup bunların etkilerini duyu organlarımızla algılar, varlıklarından haberdar oluruz.
Aktif sensörler, kendi sinyallerini üretirler ve sonrasında bu sinyalin ortamdaki değişimini kontrol ederler. Bu sayede algılama işlemi gerçekleştirilir. Kızılötesi ve ultrasonik sensörler bu grupta yer alır. Pasif sensörler ise ortamdan alınan sinyalleri kontrol ederek algılama sürecini tamamlar.
En geniş tanımıyla sensör amacı ortamındaki olayları veya değişiklikleri tespit etmek ve bilgileri diğer elektronik cihazlara genellikle bir bilgisayar işlemcisine göndermek olan bir cihaz, modül, makine veya alt sistemdir. Sensör her zaman diğer elektronik cihazlarla kullanılır.
Manyetik sensörler çevrelerinde meydana gelen manyetik değişimleri algılarlar.
Kendisine yaklaşan metal cisimlerin varlığını algılar. Endüktif sensörler algılama alanı içersinde bir manyetik alan oluşturur. Algılama alanı içine giren herhangi bir metal cisim bu manyetik alanı etkiler.
İlgili 21 soru bulundu
Bir sensör bulunduğu çevrede meydana gelen fiziksel değişikliği algılar ve bunun sonucunda bağlı olduğu sisteme sinyal iletir. Kısacası fiziksel bir olguyu ölçülebilir hale getirerek insanlar ya da diğer cihazlar tarafından okunup anlaşılabilmesini sağlar.
Endüktif sensörler metalleri, kapasitif sensörler hem metalleri hem de yalıtkan malzemeleri (seramik, cam, plastik v.b.) algılar. Üretici firmalar kataloglarında çok önemli olan üç parametreyi gösterirler. Bunlar algılama mesafesi, histerisiz yüzdesi ve anahtarlama frekansıdır.
Bu değişkenler sensörlerin giriş büyüklükleri başlığı altında sıralanmıştır. Mekanik Sensörler: Uzunluk, alan, miktar, kütlesel akış, kuvvet, tork (moment), Basınç, Hız, İvme, Pozisyon, Ses dalga boyu ve yoğunluğu gibi mekaniksel değişken değerlerini ölçülebilir.
Aktif hareket sensörleri ses dalgalarını kullanarak hareket algılar. Diğer çeşitler ise genellikle kızılötesi ışınları kullanmaktadır. Yani sıcaklık algısı sonucu alarm verilmesini sağlar.
Fotosel (İngilizce: Photo Cell), Fotodetektör, ışık sensörü, optik dedektör, optoelektronik sensör 'ler fotoelektrik etki kullanarak algıladığı ışını elektrik sinyaline dönüştüren veya gelen radyasyona bağlı bir elektrik direnci gösteren bir sensör'dür.
Kendilerine yaklaşan metal cisimleri belirli bir mesafede algılayan sensörlere endüktif sensör adı verilmektedir. Endüktif sensörlerin kendi algılama mesafeleri bulunmaktadır. Bu mesafelerde bir manyetik alan oluşturmaktadır. Algılama mesafelerine yaklaşan bir metal cisim bu manyetik alanı etkilemektedir.
Ev aletlerinde, ısıtma sistemlerinde, çamaşır makinelerinde, bulaşık makinelerinde ve diğer her türlü elektrikli cihazda sensör kullanımı söz konusudur. Bununla birlikte, sensörler tıp endüstrisi, otomotiv, endüstriyel uygulamalar, tarım, havacılık ve savunma gibi alanlarda da yaygındır.
Ultrasonik Sensörler, emisyon ve alım arasındaki süreyi ölçerek hedefe olan mesafeyi ölçer. Ultrasonik sensörler öncelikle yakınlık sensörleri olarak kullanılır.
Manyetik sensörler; Endüktif Manyetik Sensörler ( proximity inductive sensor ), Kapasitif Manyetik Sensörler ( proximity capacitive sensor ), Hall Sensör, Reed Sensör olmak üzere 4 grupta incelenebilir.
Steinel tarafından ilk kez kullanılan bu sensör, aydınlatma amacı ile kullanıldı. Sensörler, aynı zamanda algılayıcı ismi ile de bilinir. Sensörler fiziksel alanlarda elektronik ile elektrik arasında köprü olarak görev yapar.
Akıllı Sensörler temel olarak, fiziksel ortamdan verileri toplayan ve önceden belirlenmiş hedefler ve işlevlere uygun olarak, topladığı veriyi işleyerek bağlı olduğu ağa / sisteme bulut bilişim altyapısıyla aktaran aygıtlardır.
Algılama mesafesi ise maksimum 6 metre olan bu sensörlerde montaj yüksekliği 2-4 metredir. Bu ölçüden daha aşağıya ya da daha yukarıya monte edilmesi verimliliğini ve harekete olan duyarlılığını düşürür. Asma tavanlar hafif alçı kullanılarak yapıldığından, burada takılan sensörlerin de hafif yapılı olması gerekir.
Hareket olmayan görüntüyü de işler ama karta kaydetmez. Hareket sensörünün amacı yer tasarrufu yapmaktır.
Görsel ve işitsel olarak yaşam alanınızdaki olayların direkt olarak sizlere aktarılmasını sağlayan ürünler hareketleri algılayabilme özelliğine sahiptir. Hareket sensörlü kamera, bir hareketi algıladığında tekrar aktif hale gelmektedir.
Nesnelerin veya canlıların sergiledikleri fiziksel eylemleri kızılötesi, mikrodalga, ultrasonik veya titreşim yöntemleriyle algılanmasını sağlayan sensörler, hareket sensörü olarak adlandırılmaktadır.
NPN sensörler Negatif ucun anahtarlandığı sensörlerdir. Yani sensör önündeki cismi gördüğünde çıkış negatif olur. PNP sensörler Pozitif ucun anahtarlandığı sensörlerdir. Yani sensör önündeki cismi gördüğünde çıkış pozitif olur.
Bir nesne ya da sistem tarafından üretilen ısı enerjisi miktarını ya da soğukluğunu ölçerek analog ya da dijital çıkış üreten sıcaklıktaki bir fiziksel değişikliği algılamamamızı veya algılamamızı sağlar.
Kapasitif sensörler endüktif sensörlerden farklı olarak oluşturdukları elektriksel alan yardımıyla algılama yaptıkları için metal veya metal olmayan tüm cisimleri algılama özelliklerine sahiptirler.
Optik ve manyetik sensörler algılama noktasının bitişiğinde elektronik devreler olmasını gerektirirken, endüktif sensörler elektronikleri algılama alanından ayırabilir, böylece elektronikler daha iyicil konumlarda olduğundan sensör daha zorlu ortamlara yerleştirilebilir.
2 - Devredeki cihazlar endüktif (ϕ) karakteristiktedir. Akım vektörel olarak, gerilime göre ϕ açısı kadar geridedir. ( Transformatörler, motorlar, bobinler. ) 3 - Devredeki cihazlar kondansatörler gibi kapasitif karakteristiktedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri