Gebeliğin söz konusu olmadığı bireylerde kandaki normal Beta HCG değer aralığı 0-10 mlU/mL olarak belirtilebilir. Bu değer aralığının üzerine çıkmış olan Beta HCG değerleri, özellikle de aktif cinsel yaşantısı olan üreme çağındaki kadınların birçoğunda büyük olasılıkla gebeliği işaret eder.
Serbest beta hCG seviyesinin yüksek, protein seviyesinin düşük olması bebeğin risk taşıdığını gösterir. İkili test ile nukal saydamlık değeri (NT) yani ense kalınlığı birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e kadar yükselir ve 3,5 mm'den düşük NT değeri normal kabul edilir.
İkili testin yorumu:
PAPP- A değeri, ortanca değerin 1.33 katı olduğu anlamına gelmektedir. Down sendromunda ise bu değer 0,40 civarındadır, bu nedenle hasta down sendromu olasılığından uzaklaşmaktadır.
Beta HCG, insan koryonik gonadotropini olarak adlandırılır ve gebeliğin erken teşhisi için ön ayak olur. Halk arasında hamilelik hormonu olarak da bilinir. Plasenta vasıtasıyla üretilen bu hormon, genellikle kanda saptanır ve hamileliğin olup olmadığının sinyallerini verir.
İkili tarama testi sonuçları 1:10 ile 1:250 arasında olursa hem yüksek riskli hem de pozitif olarak değerlendirilir. 1:1000 ya da daha yüksek oranlar olması halinde düşük risk ve negatif sonuç şeklinde değerlendirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Gebeliğin 9 ve 12. haftasında 25.700-288.000 mlU/mL. Gebeliğin 13 ve 16. haftasında 13.300-254.000 mlU/mL. Gebeliğin 17 ve 24. haftalarında 4.060-165.400 mlU/mL. Gebeliğin 25 ve 40. haftalarında 3.640- 117.000 mlU/mL aralığında tespit edilen Beta HCG değerleri normal olarak kabul edilir.
İkili Test Sonuçları Ne Anlama Gelir? Test sonucunda beta-hCG değerinin yüksek; PAPP-A düzeyinin ise düşük çıkması, bebeğin genetik hastalıklar açısından yüksek risk grubunda yer aldığını gösterir.
Gebelik Öncesi Beta HCG Değerleri
Önemli Bilgi: Hamile olmayan kadınların kanındaki Beta Hcg seviyesi, “0.1- 0.001” şeklinde görülür. Beta Hcg seviyesinin 10'dan yüksek olması, gebeliğin pozitif olması anlamına gelir.
Hamilelik kan testi söz konusu olduğunda, hCG değerinin 5 mIU/ml 'den az olması negatif sonuç, yani hamilelik olmadığını gösterirken, 25 mIU/ml'den fazla olması pozitif sonuç yani hamilelik göstergesidir. 6 ile 24 mIU/ml arasındaki değerler ise gri alan olarak adlandırılır ve birkaç gün sonra tekrarlanması gerekir.
PAPP-A ve Serbest β-hCG testi
HCG de gebelikte salgılanan bir hormondur. Bu kimyasal maddelerin belirli gebelik haftalarında belirli düzeylerde olması gerekir. Yapılan araştırmalarda anomaliye sahip bebeklerde PAPP-A düzeyinin normalden daha az, serbest β-hCG düzeyininin ise daha fazla olduğu görülmüştür.
Yaygın olarak kullanılan eşik değer 1/270'dir. oranı %57-67 olarak bildirilmiştir. Otuz-beş yaşın üzerindekilerde pozitiflik oranı da %25'ye yaklaşmaktadır. Eşik değerin üzerindeki sonuçlarda Down Sendromu riski 1/33-1/62 arasında değişmektedir(3).
PAPP-A ise plasenta tarafından salgılanır ve hamilelik süresi ilerledikçe seviyeler artar. Çeşitli dokular PAPP-A değerini çok daha düşük seviyelerde eksprese eder. Koroner arterlerde stabil olmayan plaklar da yüksek seviyelerde PAPP-A'ya neden olur.
İkili kan testi ilk 3 aylık yani birinci trimester döneminde yapılan bir testtir. Bu tarama testi ile yalnızca Down sendromu, trizomi 13 ve trizomi 18 belirteçlerine bakıldığı bilinmelidir. İkili tarama testinin sonucu düşük risk, yüksek risk veya orta risk şeklinde olabilir.
İkili tarama testi kanda Serbest Beta HCG ve PAPP-A semptomlarının kontrol edildiği bir kan testidir. Bu test ayrıca kromozomal anormallikleri kontrol etmek için ultrason ense taramasını da kapsar. Nukal yarı saydamlık (NT), bebeğin boynunun arkasındaki yarı saydam alandır.
Ultrasonografiyle fetusun boyu, ense saydamlığı ve bu safhada tanınabilecek diğer anomalilere bakılıyor. Anneni kanında ise PAPP-A ve bHCG adlı iki proteine de bakılıyor. İkili test olarak bilinen bu testin Down Sendromu'nu yakalama hassasiyeti %85 oluyor. Tüm sonuçlar değerlendirilerek risk hesaplanıyor.
Beta HCG Kaç Olunca Kese Görünür? Gebelik kesesi hamilelik sürecinin 5. ya da 6. haftasından itibaren takip edilebilir. Ultrasonda görülen ilk yapılardan biri olan gebelik kesesi, kandaki beta hCG değeri 1500 IU/mL seviyesinin üzerine çıktığında vajinal ultrason ile görülmelidir.
Fizyolojik koşullarda, gebe kalan bir kadında beta-hCG değeri döllenmeden 11 gün sonra ilk kez kanda yükselmeye başlar. Bu olaydan sonra her 24 ila 48 saatte bir kandaki beta-hCG değeri ikiye katlanarak artmaya devam eder.
Kaç haftalık hamileliğin kaç aylık olduğunu hesaplamak için, gebelik haftanız yedi ile çarpılır ve gün eklenir; ardından 30'a bölünerek kaç aylık hamile olduğunuz bulunabilir. Bu hesaba göre menstrual döneminizde tam 40 hafta sonra 9 ay 10 gününüz tamamlanmış olur ve doğum beklenir.
1.20 düşük bir beta hCG düzeyi olduğu için, hamilelik belirteci olarak kabul edilmez. Eğer hamilelik düşünülüyorsa ve belirtiler varsa, birkaç gün sonra yeniden test yaptırmak veya doktora danışmak faydalı olabilir.
Kadınlarda kan testi gerçekleştirilmesi ile birlikte hamilelik durumunun olup olmadığı Beta HCG sayesinde tespit edilir. Gebelik testi gerçekleştirilirken temel olarak bu hormon değerinin hamile olmayan bir kadında 0 ile 10 mlU / ml değerleri içerisinde olması gerekir.
Beta HCG 0,1 ne demektir? Beta HCG 0,1 ise bu normal kan değeridir, gebelik yok demektir.
Test yapıldıktan sonra Trizomi 21 için 1/300'ün üzerinde bir risk hesaplandığında yüksek riskten bahsedilebilir. Ancak bu doğacak bebekte kesinlikle bir kromozomal hastalık bulunacağı anlamına gelmez.
İkili Test: gebeliğin 11 ile 14. haftaları arasında yapılan ultrasonografik inceleme ile aynı zamanda anneden alınan kan örneğinde yapılan laboratuvar tarama testiyle sık rastlanılan bazı fetal anormalliklerin (mesela Down sendromu gibi) o gebelikte olma riskinin hesaplanmasını içerir.
Bebekte ense kalınlığı sebeplerine bakacak olursak, kromozom bozuklukları, lenf sıvısı dolaşım bozuklukları, bebekte kan dolaşım bozukluğu yapan durumlar, bebeğin kalp hastalıklarını ve iskelet displazileri dediğimiz bebeğin iskelet sistemi sakatlıklarını öncelikle sayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri