13. Serbest (S) Nizam verilen adalarda; parsel yapı oranı %40'ı geçmemek kaydıyla, ayrık nizamda yapılaşabildiği gibi, ön, arka ve yan bahçe koşullarına bakılmaksızın, parselin birden fazla kenarına bitişik olarak da yapılanabilir.
ayrık nizam 2 kat ne demek: Bu ifade söz konusu parselin, ayrık nizamda ve 2 kat yapılaşma koşullarına sahip olduğunu gösterir. ayrık nizam 3 kat ne demek: Bu ifade söz konusu parselin, ayrık nizamda ve 3 kat yapılaşma koşullarına sahip olduğunu gösterir.
Bir yapının diğerlerinden bağımsız olması, hiçbir komşusunun bulunmaması durumuna ayrık nizam denir. İmar durum belgesinde A olarak gösterilir ve içeriği Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamınca belirtilmiştir. Yönetmelikteki tanımı, “hiçbir yapı ile ilişiği bulunmayan bağımsız binalar” olarak geçer.
Binalar arasında bırakılacak mesafe; çıkma (kapalı/açık) ucundan ölçülmek üzere, yan bahçe mesafelerinin toplamından az olmamak kaydıyla en az 6.00 metredir.
Ayrık nizam imar durumu olan bir yapı hiçbir tarafından komşu binalara bitişik olmayan düzene sahiptir. Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'ne göre tam tanımı şu şekildedir: “Hiçbir yanından komşu binalara bitişik olmayan yapı nizamıdır”. Hiçbir yapı ile ilişiği olmayan bu bağımsız yapıların düzenine ayrık nizam denir.
İlgili 40 soru bulundu
Yoldan çekme mesafesi (Ön bahçe): Yüksekliği 60.5 metreye kadar olan yapılarda 5 metre, daha yüksek yapılarda 15 metre. Yan bahçe çekme mesafesi: Doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları ile birlikte 4 kat ve daha az katlı binaların yan bahçe çekme mesafesi 3 metre.
-Standart Dubleks: İki katlı ev şeklinde tasarlanan bu dubleksler, müstakil ya da apartman dairelerinde bulunmaktadır. Bazı durumlarda ara katlarda karşılaştığımız ve en üst katı genellikle dubleks olan bu daire çeşitlerinde üst katlarda yatak ve çocuk odaları, alt katlarda ise salon ve mutfak vardır.
Planda veya planda olmaması halinde bu Yönetmelik ile belirlenmiş olan, yapının yola ve komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafe.
Çekme mesafesi ihlali durumları, dava açılmasına ve ceza ödenmesine neden olabilecek yaptırımlara kadar götürebilir. Çekme mesafesi aynı zamanda, plan ya da ilgili Yönetmelik ile belirlenmiş bulunan, binanın yola ve /veya komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafeyi ifade eder, şeklinde de tanımlanabilir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı planlı alanlar imar yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde konut bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma yapılması yasaklanacak.
Yukarıda da belirtildiği gibi, bitişik, blok ya da ayrık olsun her türlü nizam türünün ana amacı bölgedeki yapılaşmanın düzenli ve dolayısıyla da güvenilir olmasıdır. Ayrık nizam avantajları ise bu türdeki yapılaşmalar, diğer nizam türlerine göre biraz daha güvenli sayılmaktadır.
3) Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (5.00) metreden, az olamaz. b) Ticaret bölgelerinde (Yalnız 1 katlı dükkân yapılması halinde): 1) Ön bahçesiz nizamda: (5.00) metreden, 2) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (5.00) metreden, az olamaz.
Bitişik Nizam Nedir? İmar yönetmeliğinde bir ya da birden fazla komşu parseldeki binalara yapışık olan yapılar için bitişik nizam terimi kullanılır. Bitişik nizam, nüfusun yoğun olduğu ve ticaretin yoğunlaşması istenen bölgelerde görülür.
Çekme Mesafeleri ve çıkmaların hesabı ( Merkezi İmar):
Çekme mesafeleri; Parselde yapılmak istenilen yapının yol cephelerine yaklaşma sınırıdır. Uygulamada genellikle yapı yaklaşma sınırları; Arka ve yan bahçeye 3 metre, ön bahçeye yola cephelerde ise 5 metredir.
İmarda kat sayısı 2 olarak belirtilmişse eğer, bu 500 m²'lik alanda 2 katlı bir bina yapılabileceğini gösterir. Yani 2 katın toplamı 500 m² olmalıdır. Bu her katın 250 m² olabileceğini gösterir.
Arsama Kaç Kat Çıkabilirim? İmar durumu belgelerinde arsa üzerinde inşa edilebilecek yapının sahip olabileceği maksimum kat sayısı ile ilgili yükseklik sınırı bulunabilir. Fakat genellikle imar durumlarında maksimum kat sayısı ile ilgili herhangi bir sınırlılık bulunmamaktadır.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
İmara aykırı yapılar; ruhsatsız ya da ruhsat ve eklerine aykırı yapılar, tehlikeli yapılar ve taşkın yapılar örnektir. Bu yapıların her birinin mevzuata aykırı olması uygulamada farklı sonuçların ortaya çıkmasına neden olur.
Kaks (kat alanı kat sayısı), bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanı demektir. Örneğin: 1.000 m2 bir arsanın imar durum belgesinde kaks:1.25 gösteriliyorsa hesaplaması şöyle: 1000 m2 x 1.25 = 1250 m2.
Özellikle bitişik nizam tarzındaki imar adalarında arka çekme mesafesinin en az 3 metre çekilmesi ibaresi açıkça verilmiştir. Bundan baz alınarak bitişik nizam imar adalarında arka çekme mesafesi en az 3 metre ile birlikte yan bahçe gibi 4 kattan sonra kat başına 0.5 metre artırmak suretiyle çekilmesi gerekmektedir.
Gece kondular ve villalar müstakil ev olarak bilinir. 2 kattan fazla olan evler müstakil değildir. Villa ve gece kondular genellikle 2 katlı olmasından dolayı müstakil ev olarak belirtilir.
Çok sayıda oda, salon ve ortak yaşam alanlarına sahip olan villalar, üstelik iki ve üç katlı şekilde inşa edilmektedir. Müstakil binalar ise daha çok tek katlı yapılardır. Villa ile müstakil evler arasındaki bu ayrım da yine ortaya ciddi farkların olduğunu net bir şekilde göstermektedir.
Müstakil evlerin en büyük dezavantajı evin düzenli bakım gerektirmesi ve bunun da maliyetinin olmasıdır. Çoklu aile evlerinde duvar tamiri, su boruların tamiri, çatının tamiri gibi masraflar tüm evsahipleri arasında bölünürken müstakil evlerde tüm masraf ev sahibine yüklenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri