Şer'i Hukuk Kaynağı Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. Din ve yasama işleri Şeyhülislam'a aittir.
Şer-i Hukuk, İslam dinine göre düzenlenmiş olan kanunlardır. Kaynağı ise, Kur'an, icma, sünnet ve kıyastır. Bu konuda din ve yasama işlerini ise, padişah adına Şeyhülislam'a yürütür.
Örf-i Hukuk İslami esaslara ve Kuran'ı Kerim'e dayanır. Şer-i hukukta olduğu gibi örf-i hukukta da amaç toplumda adaleti sağlamaktır. Nisa Suresinin 135. ayetinde sonuç aleyhimize bile olsa adil olmamız emredilmiştir. Padişahın idari ve iktisadi alanda verdiği emirler de örf-i hukuka örnek olarak gösterilebilir.
Şer'i konularda yargı yetkisi hükümdar tarafından tayin edilen ve kadı adı verilen bir devlet görevlisine aittir. Kadı, şeriat adına ve onun kurallarına göre hüküm vermekte ve verdiği hükümler ise kesin bir nitelik taşımaktadır. Örfi hukuk alanında ise padişahın bizzat kendisi yetkilidir.
Şeri hukuk kuralları; İslam dinin kitabi olan Kuran'ı Kerim ne emrettiyse ona göre uygulanan kurallardır. Bu kurallar oluşturulurken yalnızca Kuran-ı Kerim baz alınmamış aynı zamanda sünnetler, icma ve kıyas da baz alınmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Şer'i hukukun asli kaynakları olarak Kur'an, sünnet, icmâ ve kıyâs kabul edilir. Tali kaynaklar ise mezheplerin ortak olarak kaynak kabul etmediği İstihsân, istishâb, sahabe fetvası, önceki şeriatlar ve küllî kaideler gibi kaynaklardır. .
Aynı veya benzer sebeplerden doğan ve aynı zamanda konuları da birbirine oldukça benzer olan, aynı davalı kişi ya da kişilere karşı açılmış bulunan davalar, uygulamada “seri davalar” olarak isimlendirilmektedir.
Seri Muhakeme usulü, Ceza muhakemesinde belirli suçlarda yargılama aşamasını hızlandırmak; böylece yargının iş yükünü hafifletmek ve kişileri nispeten daha az önemli suçlarda çok uzun dava süreçlerine maruz bırakmamak adına öngörülmüş bir müessesedir.
Örfi hukuk kuralları, islamiyet öncesinden itibaren devam etmiş olan töre kurallarının İslamiyet'e aykırı olmayacak şekilde düzenlenmesi ile oluşmuştur. Örfi hukuk sisteminde yasama yetkisi padişaha aittir.
Bu kararların verilmesi için, mahkemedeki yetkili kişi olan hâkim ve Cumhuriyet savcısı gibi kanun kişileri vardır.
Osmanlı Hukuku şer'î hukuk ve örfî hukuk olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Şer'î hukuk, kaynağı Kur'an, Sünnet, icma ve kıyas olan ve fıkıh kitaplarında yazılı halde bulunan normlar manzumesidir. Örfî hukuk ise, padişahın iradesine dayanarak ferman ve kanunnamelerle ortaya çıkan hukuktur.
Şer'i Hukuk
İslam'a göre düzenlenen kanunlardır. Kaynağı Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. Din ve yasama işleri Şeyhülislam'a aittir.
Seri yargılama usulü, kamu davası açılması için yeterli şüphe olmasına rağmen kamu davası açmak yerine başvurulan özel bir yargılama usulüdür. Seri muhakeme usulüne tâbi olduğu soruşturma dosyasından açıkça anlaşılan suçlarda bu usul uygulanmaksızın düzenlenen iddianame Cumhuriyet başsavcılığına iade edilir.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
bc) Yargı Yetkisi:
Devlet Başkanı sıfatıyla bizzat yargılama yetkisi bulunmakla birlikte bu yetki kadılara devredilmiştir. Şer'i hukuka ait davalar şer'iye mahkemelerinde kadılar tarafından görülüp karara bağlanmış ve padişahların şeri davalara müdahalesi görülmemiştir. Hükümdarın şeri yargı yetkisi yoktur.
Osmanlı padişahı monarşinin karakterine uygun olarak yasama ve yürütme erklerini elinde tutar. Teorik olarak yargı erki de Sultan'ın uhdesindedir. Ancak kendisi yargının başı olmakla birlikte Osmanlı padişahı bu yetkisini kurumsallaşmış bir yargı teşkilatı eliyle kullanmaktadır.
Tekâlif-i Şer'iyye (Şer'i vergiler), ve aşar, haraç, zekât, cizye ve bunların alt kolları olarak seksene yakın vergiden oluşmaktaydı. Bu vergiler esas itibarıyla İslam kurallarına dayalı vergilerdir.
Tekalif-i Şer'iyye (Şer'i vergiler); zekat[8], öşür, haraç, cizye ve bunların kısımları olarak seksene yakın vergiden meydana geliyordu[9]. Ayrıca, Tanzimattan önce Osmanlı Devleti'nde uygulanan aşar, ağnam ve gümrük resmi en önemli vergiler arasında yer almıştır[10].
Şura-yı Devlet (Osmanlıca: شوراى دولت) Osmanlı Devleti'nde günümüzdeki Danıştay'a karşılık gelen yüksek yargı kurumudur. 1868-1922 yılları arasında görev yapmıştır.
Siri'yi ayarlama
Siri'yi seslenerek etkinleştirmek istiyorsanız: Ayarlar > Siri ve Arama bölümüne gidin, “Dinle”ye dokunun, sonra “Hey Siri”yi veya “Siri”yi (bu seçeneğiniz varsa) seçin. Not: Yalnızca “Siri” diye seslenme seçeneği, bazı dillerde ve bölgelerde desteklenen iPhone modellerinde kullanılabilir.
Siri'ye eğlencesine cinayet, terör, gasp konulu soruları sormamanız genellikle tavsiye edilir. Şaka ile sorduğunuz sorular ciddi ve büyük olaylara sebebiyet verebilir.
Adliye Vekili Necati Bey, 8 Nisan 1924 tarihli Meclis görüşmelerinde, şeriye mahkemelerinin kaldırılması ve Cumhuriyetimizin adliye teşkilatı konusunu şöyle açıklamıştır: “Dünyanın hiçbir yerinde böyle muhtelif şekillerde, muhtelif usullere tabi mehakim [mahkemeler] görülmemiştir.
Osmanlı şer'î mahkemesinde görülen davalara ait zabıtlar, “şühûdü'l-hâl” başlığının altında birtakım adlardan oluşan ve sayısı davadan davaya göre azalıp çoğalan bir kayıtla son buluyordu. Bu kısımdaki kişilerin kimlikleri, mahkemedeki fonksiyonları, araştırıcıların açıklamak istedikleri önemli bir husustur.
OSMANLI'DA VERGİ SİSTEMİ
Vergi sistemi, Osmanlı'da şeri ve örfi vergiler olmak üzere iki alanda bulunmaktaydı. Şeri vergiler; İslamiyet'in kurallarına uygun bir şekilde düzenlenerek halktan alınan vergilerken örfi vergiler dini farketmeksizin herkesten alınan gelenek ve kültüre göre kuralları belirlenmiş vergilerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri