şer'i / şer'î / شرعى Şeriata uygun, İslâmiyetçe makbul olan. İlâhî kanuna dair. Meşru'.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
şerif / şerîf / شریف
Şerefli, mübarek. Peygamber neslinden ve Hazret-i Hüseyin soyundan olup İslâmiyete tam sadâkatla bağlı temiz kimse.
Arapça kökenli bir kelime olan şer'iye, din ile ilgili olan hükümler anlamına gelir. İslam fıkhında, hüküm vermek için kullanılan tüm yöntemler edille-i şer'iyye olarak adlandırılmıştır.
şerer / شرر
(Tekili: Şerare ve Şerere) Kıvılcımlar.
İlgili 22 soru bulundu
(Şehi. den) İstenileni verme.
Sevgili, sevilen güzel.
Siyâset-i şer'iyyenin amacı adaletin gerçekleştirilmesi, haksızlığın yapanın yanına bırakılmaması, hakkın hak sahibine ulaştırılması, kimsenin haksızlığa uğratılmaması ve kamu yararının sağlanması şeklinde özetlenebilir.
Bugüne ulaşabilen defterlerin sayısı, 19.000 kadardır. Bunlardan, İstanbul'a ait olan 10.000 defter, İstanbul Müftülüğü'nde bulunmaktadır. Seriye kalan 8.928 defter ise, taşraya ait olup, Millî Kütüphane'de okuyucu ıizmetine sunulmaktadır.
Şerriye ve Evkaf Vekaleti Türk hükûmet sisteminde ilk yıllarda yer alan sonradan kaldırılmış bir bakanlıktır. "Şeriyye" sözcüğü din işleri, "Evkaf" ise vakıflar anlamına gelmektedir.
Hilye-i Şerif'i okumanın, yanında bulundurmanın birçok fazileti bulunuyor. 1- Bulunduğu yere şeytan, zalim idareci, hastalık giremez. 2- Okuyan kişiye fakirlik bulaşmaz. 3- Okuyan kişiye hac sevabı vardır.
sefid - سفید
. سیاه . اسود. 2 - (کن .)
Şukufe bazı sözlüklerde çiçek veya çiçek motiflerine dayanan bir süsleme sanatı olarak açıklanmaktadır. Sözlük anlamına bakıldığında açmamış çiçek ve tomurcuk anlamında da kullanılmaktadır. Ayrıca şukufe kelimesi ülkemizde kız çocuklarına verilen bir isim olarak da kullanılmaktadır.
Şer'iyye Mahkemeleri, Osmanlı Devleti'nin başlangıcından Tanzimat'a kadar geçen sü- rede her türlü hukuki uyuşmazlığın çözüldüğü bir mercii olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadı- lar; İslam devlet geleneğinin bir gereği olarak Müslümanlığı benimseyen Osmanlı Devleti'nde de yargı teşkilatının temel kişisi konumundadır.
Şer'i hukuk, İslam kurallarına göre düzenlenen kanunlara verilen isimlerdir. Kaynağı Kuran-ı Kerim, sünnetler, icma ve kıyastır. Din ve yasama işlerinden Şeyh'ül- İslam sorumludur ancak yargılama yetkisi yoktur. Şeri'i hukukun temeli Hanefi mezhebine dayanmaktadır.
Birçok Mâlikî müellifinin farklı dönemlerde oluşturduğu şer'î delil listeleri üzerinde geç dönemde ortaya çıkan ittifaka göre Mâlikî usulünün kaynakları şöyle sıralanabilir: Kur'an, sünnet, icmâ, amel-i ehl-i Medîne, kıyas, sahâbî kavli, mürsel maslahat, örf ve âdet, sedd-i zerâi', mürââtü'l-hilâf, istishâb ve istihsan ...
Osmanlı mahkemelerinde alınan kararların kadı ve naibi tarafından tutulduğu defterlere şer'iyye sicilleri denilmektedir.
Osmanlılar zamanında çeşitli devlet hizmetlerinde kullanılmak üzere toplanan hıristiyan çocuklarının kimliklerine dair bilgilerin bulunduğu defter. Osmanlı tebaası bazı hıristiyan çocuklarının başta askerlik ve saray olmak üzere çeşitli görevlerde kullanılmak üzere devlet hizmetine alınması.
Bu işlemde il-yazıcısının istediği bütün yardımı devletin mali idari ve adli teşkilatı yapmağa mecburdu. Tahrir de tutulan ve İl yazıcısının elinde merkeze götürülen deftere mufassal [tafsilatlı-ayrıntılı] defter denirdi.
Politikacılar özellikle parti siyasetinde siyasi olarak aktif olan insanlardır. Siyasetçilerin pozisyonları yerel ofislerden, bölgesel ve ulusal hükûmetlerin yürütme, yasama ve yargı dairelerine kadar uzanmaktadır. Şerifler gibi bazı seçilmiş kolluk kuvvetleri dahi politikacı olarak kabul edilir.
Elinizdeki eser, İbn Teymiye'nin en meşhur kitaplarından biridir. Bu şöhret, bir yandan eserin İbn Teymiye tarafından kaleme alınmasından; diğer yandan İslâm dünyasında sıkça karşılaşılan siyasetnâme türüne kaynaklık etmesinden ileri gelir.
Etimoloji. Osmanlıca üzerinden Türkçeye geçen Siyaset sözcüğü Arapça Seyis (At Bakıcısı) kelimesi ile bağlantılıdır.
Sevin isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: "Sevinç duy, hep neşeli ve sevinçli ol" anlamında kullanılan bir ad.
sathi / sathî / سطحى / سَطْح۪ي
Derinliksiz, sığ, yüzeyden.
(ﺷﺪ) i. (Fars. şuden “olmak, gitmek”ten şud) “Gitme, gidiş” demek olup “geliş gidiş” anlamına gelen Âmed (ü) şüd söyleyişinde geçer: Sopa vuran eli dâimî âmed ü şüdü ile gözünün önünden eksik olmuyordu (Ahmet Râsim).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri