Kur'ân-ı Kerimde “Şeriat” kelimesi “Şir'a” (Mâide, 5:48) “şerea” (Şura, 42:13) “şereû” (Şura, 42:21) ve “şeriat” (Câsiye, 45:18) kelimeleri ile dört ayette geçmektedir.
Şeriat sözünün geçtiği bir diğer Kur'an ayeti de Diz Üstü Çökenler Bölümü / Casiye Suresi 18. Ayettir. Ayette şeriat sözcüğü özgün haliyle geçiyor ve Hz. Muhammed'e hitaben şöyle deniliyor: “Sonra sana da, buyruğumuzla bir şeriat (yol, yöntem, yasa) verdik...”
Şeriat; Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. "Ahkam-ı İslamiye" veya "İslam hukuku" gibi tanımlamalar da benzer anlamda kullanılır.
Elbette, ceza hukuku yönünden de İslâm'ın koyduğu birçok hükümler mevcut. Bunlar da şeriat ve bunlara da inanmak farz.
Bu durumda, anayasayı ilan edip meclisi açan kişi II. Abdülhamit olduğuna göre, şeriatı kaldıran kişi Abdülhamit'tir.
İlgili 37 soru bulundu
Kur'ân'da Casiye Sûresi 18 ayette “Şeriat” kelimesi, ayrıca Necm Sûresi 49 da aynı kökten gelen”Şir'a” kelimesi vardır. Hazreti Muhammed'den önce de bu kelimeye, Mekke'li müşriklerin şiirlerinde rastlıyoruz. Araplar, yerin altından kendiliğinden çıkan suya ve bunu kesintisiz akmasına “şeri'a” derlerdi.
Bir insanın ne dediğini fark ederek “Ben Şeriat'ı kabul etmiyorum.” demesi veya bu anlamı net olarak çağrıştıran bir söz söylemesi dinden çıkmasıdır. Bunun tartışılacak bir boyutu da yoktur.
Şeriat: “Din”, “Allah'ın emri”, “İlâhî emir ve yasaklar” gibi mânâlara geliyor. Bir çekirdeğe ağaç olma kâbiliyeti yükleyen, onu meyve verebilecek şekilde programlayan Allah, bu gayenin tahakkukunu birtakım şartlara bağlamış. Bu şartlar manzumesine şeriat-ı fıtriye deniliyor.
İslâm'a ait dinî, ahlâkî ve hukukî hükümler bütünü anlamında bir terim. Bir devletin kuruluş ve işleyiş esaslarını, organlarını, bunların görev ve yetkilerini, fertlerin sahip oldukları hak ve hürriyetleri belirleyen ana kanun ve prensipler.
Şeriat hukuku nedir? Şeriat, Kur'an ve Hz.Muhammed'in sözlerinden veya eylemlerinden yola çıkılarak oluşturulan bir dini hukuk sistemini ifade eder. Şeriat, Müslümanların yaşadıkları dönem ve coğrafyaya göre ilahi mesajı yorumlayarak ortaya koydukları hukuk sistemine verilen isim olarak kabul edilir.
Kur'an'da tesettür'e uymama ile ilgili herhangi bir yaptırım öngörülmemesine rağmen Şeriat hukukunda tesettür kurallarına uymama günah veya büyük günah olarak değerlendirilir ve bu duruma uygun tazir cezaları uygulanabilir.
ŞERİAT HÜKÜMLERİ ARTIK UYGULANAMAZ
Şer'i hükümlerin olanaksız oluşunun ana nedeni, Peygamberin şeriat hükümlerinin uygulanmasındaki otoriteyi, hilafetin süresi olan otuz yılla kısıtlamış olması, dolayısıyla süreli hilafetin sonrası için şerî cezayı zımnen (Üstü örtülü, dolaylı) kaldırmış olmasıdır.
Müslümanların vazifesi şeriatın uygulanmasını kendinde, ailesinde, toplumda... tamamlamak için çalışmaktır. Bugün şeriatın uygulanmasının önündeki engel, şeriatın uygulanamaz olması değil, uygulama, işlerine gelmeyenlerin engellemeleridir.
şeriat - Nişanyan Sözlük. Arapça şrˁ kökünden gelen şarīˁa(t) شريعة “hukuki ilkeler sistemi, hukuksallık” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça şarīˁ شرع “hukuka uygun” sözcüğünün faˁīlā(t) vezninde sıfatı dişilidir.
Kur'an'ın bildirdiğine göre de insan; Yüce Tanrı tarafından yaratılmış, O'nun koyduğu bir tekâmül düzeni içinde tedricen gelişerek günümüzdeki haline ulaşmış ve halen oluşmakta olan ( yani tekâmül etmeye devam eden) yükümlü ve sorumlu bir varlıktır.
Zümer sûresinin 43 ve 44. âyetlerinde şefaatin sadece Allah'ta olduğu yazılıdır. Ama Bakara sûresi 255'de ise "Allah'ın izin verdiğinden başkası şefaat edemez" der. Yani başkaları da şefaat edebiliyor.
Din, insanlığın var edilmesinden itibaren Şâri'in tevhid akidesi üzerine kurduğu bütün insanları kapsayan vahye dayalı evrensel kanunlar manzumesidir. Şeriat ise insanın toplum içerisinde huzurlu bir hayat sürebilmesi için yaşadığı dönemde oluşturulan ve her an değişime açık kanunlar bütünüdür.
Bunların Suudi Arabistan, Afganistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bir avuç kadarı şeriatı temel alan "İslam devleti" olarak kabul edilir. Diğer ülkelerin çoğu, büyük bölümü Orta Doğu'da olmak üzere, İslam'ı sadece resmî devlet dini olarak kabul eder (Irak, Cezayir, Fas, Mısır vb.).
Şeriat, bir yoruma göre itikad (inanç), ahlâk ve amelle ilgili bütün hükümleri kapsadığı için dinle eş anlamlıdır. Ancak şeriat kelimesinin “sırf amelî hükümleri yani fıkhî müeyyidesi olan Allah'a karşı vecîbelerle (ibadet) kişiler arası ilişkileri (muâmelât) düzenleyen kurallar” anlamında kullanımı da yaygındır (bk.
Kur'ân-ı Kerimde “Şeriat” kelimesi “Şir'a” (Mâide, 5:48) “şerea” (Şura, 42:13) “şereû” (Şura, 42:21) ve “şeriat” (Câsiye, 45:18) kelimeleri ile dört ayette geçmektedir.
Vahiyle gelen şeriat (hukuk) dini, Hz. Nuh ile başlamıştır. Buna Kur'ân tanıktır. “Biz Nuh'a, ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik“ (Nisa: 163).
2011 yılında Suriye'nin kuzeyinde bulunan halklar Kuzey Suriye Federasyonu kurarak fiili özerklik ilan ettiler. Federasyona bağlı bölgelerde katı bir lâiklik politikası uygulanmaktadır. Hukuk tamamen medeni yasalar üzerine oturmaktadır.
Peygamber de mürted hakkında şöyle buyurmuştur: “Dinini değiştireni öldürün.” (Buhârî, Cihad, 149; İ‟tisam, 28; Bu hadisteki ifadenin mutlak olduğu ön kabulünden hareketle, her halükârda İslam inancını terk eden kişinin (mürtedin) cezasının ölüm olduğu ileri sürülmektedir.)
Tazir bir ceza olarak tanımlanmaktadır. İslam hukukunda Kısas ve had suçlarına verilen ceza dışındakiler Tazir cezası olarak tanımlanmaktadır. Tazir cezası fiilen ıspatı yapılmamış veya yapılamamış olan Allah ile kul veya iki insan arası ispatlanamayan suçların karşılığı verilen cezalardır.
Genel ve klasikleşmiş tanımlaması ile din ve dünya işlerini birbirinden ayırmak, toplumu din kuralları ile değil, meclislerin düzenlediği yasalarla yönetmek, dini duyguları, inancı ve ibadeti, halkın özgür vicdanına bırakmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri