Üretilen taze çerkez peynirin dış katmanı tütsülenmiş olanıdır. Az yağlı, az tuzlu, “füme” kokulu bir peynirdir.
Çerkez peyniri, ağızda eriyen tadı ile böreklere ve kahvaltı sofralarına lezzet katan az tuzlu bir peynir çeşididir.
Pastörize inek sütünden üretilmektedir.
Çerkez'lerin üretim teknikleri, hikayesi ile Fındık kabukları ya da odun ateşinde fırınlanarak islendirilen Çerkez Peyniri, az tuzlu yapısını korumaktadır.
Aperatif olarak özenle hazırlanan peynir tabaklarında yer verilen İsli Çerkez Peyniri, farklı çeşitli peynirlerin arasında lezzetiyle kendini farkettiren bir peynir türüdür. İsli tatlara alışık olmayanlar için tadı yoğun ve aromatik gelse de tadının uzun süre damaklarda kalacağı kesindir.
İsli Çerkez peyniri, adından da anlayacağınız üzere Çerkez aileler tarafından Düzce ve Adapazarı gibi bölgelerde inek veya koyun sütünün işlenmesi ile üretilen yöresel peynir çeşididir. Mayalanan süt, dilimlenerek suya atılır, kurutulur.
İlgili 43 soru bulundu
İsli peynirin Faydaları
Romatizma ya da eklem ağrılarını tedavi edici özelliği vardır. İçeriğinde yüksek miktarda çinko, potasyum, fosfor ve selenyum gibi mineraller barındırır. Bu minerallerin sayesinde hafızanın kuvvetlenmesini sağlar. Diğer peynirlere oranla daha az kalori barındırır.
Füme Peyniri Nasıl Yenir? Genel olarak sabah kahvaltılarında tüketilen füme peynir, tavada ya da ızgarada hafif kızartılarak da tüketilebilir . Özellikle meze olarak tüketilen füme peynir, mevsim yeşillikli salatalarınıza da dahil ederek lezzet katabilirsiniz.
Şayet ilk kez tadacaksanız tadı yoğun gelebilir. Ayrıca içi gibi dışı da tüketilmektedir.
Çerkez Peyniri % 3,20 karbonhidrat, % 50,75 protein, % 43,23 yağdan oluşur.
Bir paket içinde 250 gram isli cheddar peyniri bulunmaktadır. Sürülebilir ve erir kıvamdadır.
Oldukça farklı tatlarda üretilebilen tuzsuz peynir çeşitleri veya tuzsuz peynir isimleri denildiğinde akla öncelikle lor peyniri, çeçil (tel) peyniri, Edremit sepet peyniri, örgü peyniri, isli peynir gibi peynirler gelir. Bunun yanında tuzsuz dil, kaşar peyniri ve tuzsuz Ezine peyniri bu sıralama içerisinde yer alır.
Peki tuzsuz peynirin belirgin özellikleri nelerdir? Tuzsuz peynir yapımında tuz kullanımı az kullanılır veya hiç kullanılmaz. Tuz kullanımı peynirin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Buna rağmen kısa sürede tüketilmesi gereken tuzsuz peynir daha sağlıklıdır.
Tuzlu ve sert dokulu bir peynir olan parmesan, cevizli bir tada sahiptir. Çiğ, pastörize edilmemiş inek sütünden üretilen parmesan peyniri, kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir. 28 gram parmesan peyniri, ortalama 100 kaloridir. Kemik sağlığının gelişimine büyük bir katkısı vardır.
Kaşar peyniri üretiminde emülsifiye edici (peynirde bulunan proteinleri dağıtarak yağ ve diğer bileşenlerin bağdaşık dağılımını sağlayan) tuz kullanılmayacak.
En keskin, en güçlü tada sahip peynirlerden biri olan Çerkez kaşarı kaynatılıp mayalanmış peynirlerin sıcak suya atılması sonucunda elde edilen bir peynirdir. Az tuzlu, krem rengi, yenirken elastiki bir ses çıkartan basık yapılı, taze yenilmesi önerilen bir kaşar peyniri türüdür.
Kaliteli Sıkma peynirinin lezzetinin kendine özgü(hafif tuzlu ve aromatik), tekstürünün homojen, gözeneksiz, pürüzsüz, sıkı(kesilince ufalanmayan,iyice kaynamış, biraz sert, esnek, ağızda kolayca dağılabilen) ve görünümünün temiz, yarı mat ve parmak şeklinde (parmak şeklinde olması sebebiyle yörede birkaç üretici ...
Civil ya da diğer adıyla çeçil peyniri, 30 gramında 35 kalori içerir. Oldukça besleyici ve sağlıklı olan bu peynir, diyetinizi kalsiyum yönünden desteklerken, düşük kalorisi ile kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
Çerkez peyniri evlerde rahatlıkla yapılabilen bir peynirdir. Bu lezzetli özgün peynir, kaynayan sütün peynir altı suyu, sirke veya limon ile mayalanması ve sepette süzülmesi ile elde edilir. Çerkez tuzsuz peyniri taze ve kurutulmuş olarak iki türü bulunur.
Yağsız peynir türleri arasında; mozzarella, mavi küflü, süzme, beyaz peynir, parmesan, ricotta, çedar, isviçre, keçi, lor, çeçil, burgu, sepet peynirler bulunur.
Peynirin üzerine tuz serpilip 5-10 dakika beklemeye bırakılır. Elle tutulabilir sıcaklığa geldiğinde sepetten alınıp ters çevrilip yeniden sepete konur. Üzerine yeniden tuz serpilir ve soğuduğunda taze peynir olarak yemeğe hazırdır.
tazeyken çok kolay ufalanır. hemen tuketilmez ve bekletilirse bu özelliğinei kaybeder. uzun süre beklediğinde ise eski kaşara * benzer. cok lezzetli tuzsuz peynir cinsi, agizda erir, misir ekmegi ile ozellikle yenmesi onerilir. piyasada cerkez peyniri diye satilan ürünler aslinda dil peynirinin modifikasyonudur.
Suyunu atmayın.
Peyniri açtıktan sonra suyunu dökmeyin. Saklama kabınıza peyniri suyu ile birlikte alın. Suyu dökülen peynir lezzetini kaybetmeye başlayacak ve küflenecektir.
Sağlık açısından en önemli peynir çeşitlerini sizler için listeledik. Beyaz peynir, keçi peyniri, Ezine peyniri, lor peyniri ve sağlık açısından tamamen katkısız ve doğal olan Ekremoğlu peynirleridir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri