Şermin'in ilk şiiri “İthaf” (Armağan)dır. 4. Cahit Kavcar, Edebiyat ve Eğitim, s.30. Yuva sevgi yuvasıdır./Ninelerdir onu yapan; Ama, yavrum senin yuvan/Bir beceri yuvasıdır.
Şermin, Tevfik Fikret'in 1914 yılında çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan ve aynı yıl yayımlanmış olan kitabı. Ünlü şairin son eseri olan kitap, Türk edebiyatının “ilk eğitsel çocuk kitabı” ve çocuk şiiri alanında Türkçedeki ilk örneklerden biri kabul edilir.
Çocuk Şiirleri, İbrahim Alaettin Gövsa'in çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan 1911 yılında İstanbul'da yayımlanmış olan kitabı. Eser, Türk çocuk edebiyatının ilk şiir kitabı kabul edilir.
Türk şiirinin başta gelen isimlerinden Tevfik Fikret'in “Şermin” adlı eseri, tüm eserleri içinde ayrıksı bir yerdedir: Öncelikle hayatı boyunca aruz ölçüsüyle yazmış şairin hece ölçüsüyle yazdığı tek eseridir, çocuklar için yazıldığından dili şairin üslubuna oranla daha sadedir, yazarın da çocuklar için yazdığı tek ...
Şermin "şerm" ve "in" kelimelerinden oluşturulmuş kürtçe kökenli kız çocukları için kullanılan bir addır. Şerm "utanma, çekinme" anlamına gelmektedir. İn eki kürtçede sıfatları isme dönüştüren bir fonksiyona sahiptir.
İlgili 37 soru bulundu
Şermin, Tevfik Fikret'in son kitabı olarak 1914 yılında Kanaat Matbaası tarafından Osmanlıca harflerle İstanbul'da basılmıştır.
Tevfik Fikret'in Şermin adlı eseri şairin son eseridir. Türk edebiyatının ilk eğitsel çocuk kitabıdır. Hece ölçüsüyle yazılmıştır.
Tevfik Fikret'in 1914 yılında çocuklar için yazmış olduğu ve şiirlerden oluşan son eseri “Şermin” Türk edebiyatının “İlk eğitsel çocuk kitabı” olmasının yanı sıra çocuk şiiri alanında dilimizin ilk örneklerinden biri kabul edilir.
Türk edebiyatının Batılılaşma sürecine büyük katkıda bulunan ve Edebiyat-ı Cedide, diğer adıyla Servet-i Fünun Edebiyatı'nın en büyük temsilcilerinden biri olan Tevfik Fikret'in kaleme aldığı Rübab-ı Şikeste, insana ve doğaya dair konuları dönemin yazın üslubuyla harmanlamış bir eserdir.
Son yıllarında çocuk şiirleri yazmakla meşgul oldu. Yalın bir dille ve hece ölçüsüyle yazdığı bu şiirleri 1914'te yayımlanan "Şermin" adlı kitapta topladı.
Tevfik Fikret 24 Aralık 1867 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş ve didaktik ve epik şiir türlerinde eserler vermiştir. Şair kimliğiyle ön plana çıkan Türk yazarın tarih ve inceleme türlerinde yazıları da edebiyat dünyasında yer almaktadır.
Bilinen ilk türk şiiri uygur şiiridir. Bir koşuğa ait dörtlükten oluşan bu şiir örneği, Hun Türklerinden kalan bir fincan üzerine yazılmıştır. Bu koşug Çin yazısı ile yazılmış ve Milat öncesine ait dörtlüktür.
Şermin / 100 Temel Eser.
Rübâb-ı Şikeste – Tevfik Fikret (Akçağ Yayınları, 2. Baskı, Temmuz 2017) adıyla yayımlanan çalışmadan sonra şairin tüm şiirleri, Halûk'un Defteri, Şermin, Rübâb'ın Cevabı ve Diğer Şiirleri adıyla bir araya getirilmiş; böylelikle Tevfik Fikret'in “Bütün Şiirleri”, iki ayrı çalışmayla okuyucuyla buluşturulmuştur.
Rübâb-ı Şikeste, melankolik duyarlılığı baskın bir sanatçının, hayattan kaçan (merdüm-girîz) ve yaşadığı hayatı beğenmeyen bir modern bireyin depresyonunun bir nevi izdüşümünü simgelemektedir.
En önemli eseri “Rübâb-ı Şikeste” adlı şiir kitabıdır.
*Servet-i Fünûn dönemi şairi, ressam, yayımcı, öğretmen. *1867'de İstanbul Aksaray'da doğdu. *Asıl adı Mehmed Tevfik'tir.
Fikret, "Hasta Çocuk" şiirinde ise; - Bugün biraz daha rahattı, çok şükür... Geçer, bu korkulacak şey değil, - Fakat nöbet - Elbet; Zavallı yavrucağın hâlini harâb ediyor: Vücudu ateş içinde, dalıp dalıp gidiyor.
Tevfik Fikret'in özellikle Rübâb-ı Şikeste döneminde, katmerli sinestezi yöntemini kullanmayı tercih ettiği tespit edilmektedir. Bu yöntem birer edebî sinestet olan Tevfik Fikret ve Servet-i Fünûn şairlerinin edebî sinestezi alanına özgün bir katkısıdır.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 82 eseri vardır.
Fikret, 1888'de Galatasaray Lisesi'ni birincilikle bitirdi. Uslu, duygulu, caliskan bir ogrenciydi. Hocalari arasinda Muallim Naci, Recaizade Ekrem gibi gunun seckin ogretmenleri vardi. Siire lise ogrencilik yillarinda baslamis ve ilk siirini 1883'te yayimlamistir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri