Şiir, biçim bakımından “nazım şekli, nazım birimi, kafiye, vezin ve dil özellikleri”; muhteva bakımından da iç ahenk, mecazlar, söz sanatları, konu ve tema şeklinde inceleniyor.
Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir. Ayrıca şiirde ahengi sağlamak için şairin duyguları ve yeteneği de oldukça önemlidir.
Şiir kendi içinde, kelimelerin ve duyguların dengesini taşıyan bir sanattır. İçinde kafiye, redif, hece ölçüsü gibi unsurlar kullanılarak ahengi arttırılabilir. Şiirle ilgili karşılaşılabilecek başlıca diğer unsurlar; mısra, beyit, bent, dize gibi terimlerdir.
Başlıca özellikler boyut-şekil, yüzey dokusu ve görsel kıvamdır. Boyut ve şekil özellikleri genel olarak, uzunluk, kalınlık, genişlik, partikül büyüklüğü, geometrik şekil, parçacık dağılımıdır.
Şiirin dış görünüşüne “biçim”, iç görünüşüne de muhteva deniliyor. Şiir, biçim bakımından “nazım şekli, nazım birimi, kafiye, vezin ve dil özellikleri”; muhteva bakımından da iç ahenk, mecazlar, söz sanatları, konu ve tema şeklinde inceleniyor.
İlgili 25 soru bulundu
Kafiye ya da uyak, şiirde mısra sonlarında bulunan sözcüklerin son heceleri arasındaki ses benzerliğidir. Şiirde uyak, dize sonlarında bulunan farklı görevlerdeki ekler veya anlamları ayrı sözcükler arasında görülür. Dize sonlarında yinelenen aynı görevdeki ekler ya da sözcükler uyak değildir. Bunlara redif denir.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir. Genelde belli bir vezne (ölçü) göre düzenlenir; fakat ölçüsü olmak zorunda değildir. Bütün şiirler mısralar halinde düzenlenir.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir. Şair kelimesi Arapça'dan gelir; doğaüstü güçlere sahip, deli, kâhin gibi anlamlar da yüklenmiştir.
Duyguların düşüncelerin özlem ve hayallerin farklı bir şekilde sözcüklerle anlatılması, kelimelere farklı anlamlar, yüklenmesi simgeler, semboller, söz sanatları, ritim ve uyumdan yararlanarak ortaya konulan yazın türüne şiir denir.
Hece ölçüsüyle yazılan şiirlerde, ses ahengini arttırmak amacıyla dizeler okunurken dizelerin belli yerlerinde okuyucu nefes alır. Bu uygun nefes alım noktaları birer duraktır. Duraklar, bazı istisnalar dışında mutlaka her dizede aynı noktalarda yer alır ve kelime aralarında yer alarak aslı kelime içinde durak olmaz.
Şiir dizelerindeki hece sayısı eşitliği hece ölçüsü olarak tanımlanır. Buna göre, şiirin ilk dizesinde kaç hece varsa diğer dizelerde de aynı sayıda hece bulunur. Hece ölçüsüne dahil olan bütün heceler eşittir.
Merak edenler için örnek cümlelerle birlikte derledik. Kafiye ve redif birbirinden farklıdır. Kafiyeler yalnızca çekim ya da yapım eki almamış kelimelerde olur. Birbirleriyle kafiyeli olan kelimelerden sonra gelen ekler ise redif olarak nitelendirilir.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Edebiyat şiir türleri 6'ya ayrılmaktadır. Konularına göre şiir türleri; Lirik, epik, didaktik, pastoral, satirik ve dramatik şiirlerdir.
2. İstiklal Marşı Lirik-hamasi şiirinin en güzel örneklerinden biridir.
Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir.
Nazım birimi beyit, bend ya da kıta olan şiirlerde, dizelerin sonundaki kelimelerdeki ses benzerliğine kafiye denir. Hem halk ve tekke edebiyatında hem de divan edebiyatında kafiye şemaları aynıdır. Örneğin düz uyakların uyak örgüsü aaaa, çapraz uyakların kafiye örgüsü ise abab şeklindedir.
Kafiye ekte de olur, kelimede de... Bütün mesele,eklerin görevlerinin ve kelimlerin anlamlarının farklı olup olmamasıdır; farklı olanlar ancak kafiyedir;aynı olanlar da ancak rediftir. Kural budur.
Bir mısra veya yakın mısralar arasında uyum içerinde tekrarlanan ünlüler varsa buna asonans denir. Mısra içerisinde uyum içerisinde ünsüzler varsa buna da aliterasyon adı verilir.
Dizelerdeki hecelerin sayıca eşit olması kuralına dayanır. Ağırlıklı olarak halk edebiyatında kullanılmıştır.
Kafiye çeşitleri yarım kafiye, tam kafiye, zengin kafiye, cinaslı kafiye ve tunç kafiye olarak bilinmektedir. Uyak Nasıl Bulunur? Şiirlerde dize sonlarında bulunan yazılışları aynı ama görev ve anlamları farklı olan ses, ek ile sözcüklerin kullanılması ile oluşan ses benzerliğine uyak denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri