Yapılan araştırmalar serotonin eksikliğinin uykusuzluk, yeme bozukluğu, depresyon, migren ve hatta obeziteyi tetikleyebileceğini ortaya koyuyor. Serotonin eksikliği yaşamamak yani mutsuz olmamak için egzersiz yapmak, güneş ışığından D vitamini almak, stresten uzak durmaya çalışmak gerekiyor.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
Somon bağlığı tavuk, kaz, hindi gibi kümes hayvanları, ıspanak, yumurta, süt, soya ürünleri, fındık gibi besinleri düzenli olarak tüketmek serotonin hormonunu yükseltir. Güneş ışığını yeterince almak da bu hormonun yükselmesini sağlar. Kış günlerinde de düzenli olarak gün ışığına maruz kalmak gerekir.
Vücuttaki serotonin düzeyinin artması depresyon seviyesinin artmasını engellemektedir. Bu gruptaki ilaçlar; essitalopram, sitalopram, paroksetin, fluoksetin, fluvoksamin etken maddesi içeren ilaçlardır ve anksiyete bozuklukları, depresif ve obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Bazı durumlarda ilgili hormonun miktarını artırmaya yönelik serotonin ilaçları reçete edilebilir. Mutluluk hormonunun düzeyini artırmak için egzersiz en etkili yöntemlerden birisidir.
Esansiyel amino asitler vücutta üretilemez, dışarıdan besin yoluyla alınmalıdır. Bu nedenle vücutta serotonin üretilebilmesi için dışarıdan triptofan içeren besinler alınmalıdır. Triptofan genellikle et, süt ürünleri, yumurta ve kuruyemiş gibi besinlerde bulunur.
Serotonin eksikliği durumunda, ruh hali, davranışlar, uyku, yemek yemek ve diğer birçok fiziksel ve zihinsel işlevlerde olumsuzluklar meydana gelebilir. Genel olarak görülen serotonin eksikliği belirtilerinden bazıları şunlardır: Mutsuzluk, üzüntü, hüzün ve depresif ruh hali gibi ruhsal durum düşüklüğü
Doğal yollarla serotonin düzeyini arttırmak
Triptofan miktarı fazla olan besinlerden olan et, süt, yumurta, peynir, kuruyemiş tüketimi; B6 B9 ve B12 vitaminleri içeren muz, avokado, tam tahıllı yiyecekler, ay çekirdeği gibi besinler serotonin düzeyinin arttırılmasına yardımcı olur.
7-Besinlerle daha fazla triptofan alın (serotonin, beyinde triptofandan elde edilir): Kabak ve ay çekirdekleri, susam, çiya, kuruyemişler, soya fasulyesi ve ürünleri, peynir, kırmızı et, beyaz et, balık, kabuklu deniz ürünleri, yulaf, bakliyat (özellikle nohut) ve yumurta tüketin.
Güneş ışınlarının kişiyi depresyondan koruduğu araştırmalarla belirlenmiştir. Güneş ışınları beyin tarafından salgılanan melatonini azaltıcı, mutluluk hormonu diye bilinen seratonini artırıcı etki yapmaktadır. Mutsuzluğun sebebi D vitamini eksikliği olabilir.
Egzersiz Yapmak: Düzenli olarak yapılan egzersizin fiziksel faydalarının yanı sıra ruhsal açıdan da birçok olumlu katkısı vardır. Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz sonucunda vücudunuzdaki endorfin, serotonin ve dopamin seviyesi artar.
Sebzeler: Sarımsak, havuç, kabak, kuşkonmaz, brokoli, mısır, ıspanak, yeşil fasulye, patates, lahana, pancar, marul, soğan ve domateste bol miktarda serotonin yapı taşı bulunur.
Serotonin: Ne Zaman ve Nasıl Salgılanır? Serotonin hormonu, herkesin bildiği gibi, mutlulukla özdeşleştirilen bir hormon. Bu hormon yalnızca ruh hali ile değil; iştah, uyku, sindirim, öğrenim becerisi ve hafıza ile de ilişkili. Serotonin oranları, mide bulantısında ve uyku esnasında zaman zaman artış gösterebilir.
3. Ceviz. Fındık, çiğ badem, fıstık gibi kuruyemişler de serotonin açısından zengin olsalar da ceviz, bu konuda diğer kuruyemişlerin epey önündedir. Günde 2-3 ceviz tüketmek, stresinizi azaltır ve kendinizi mutlu hissetmenizi sağlar.
B6 vitamini, beyindeki serotonin üretiminde önemli bir rol oynar. D vitamini ise beyin fonksiyonları için önemlidir ve depresyon ve diğer ruh hali bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.
Serotonin üretimini destekleyen diğer ürünler:
Ton balığı, tere, tavuk, susam, maydanoz, mercimek, portakal, sardalya, mango, kuşburnu, kuru fasulye, kivi, kiraz, kırmızı et, incir, ısırgan otu, ıspanak, karnabahar, kale, enginar, elma, çilek, greyfurt, brokoli, domates, bezelye, bitter çikolata.
Beyindeki serotonin artarsa ne olur? Söz konusu hormonun beyinde artması kişinin kaygı ve mutluluk düzeyini etkiler. İlgili hormonun düşük seviyede bulunması istenen bir durum değildir. Düşük seviyedeki mutluluk hormonu, depresyon ile ilişkilidir.
Serotonin seviyesinin ölçümü için en yaygın testlerden biri, kan plazması serotonin seviyesini belirlemeye yönelik bir immünolojik testtir. Bu test, hastanın kanından bir örnek alınarak laboratuvara gönderilir.
Ciddi bir ilaç reaksiyonu olan serotonin sendromu semptomları yaşayan hastanın hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Çünkü serotonin sendromu tedavi edilmediği takdirde bilinç kaybı ve ölüme neden olabilir.
Beyinde serotonin kimyasalı salındığında kan damarları kasılarak daralır; serotonin düzeyi düştükçe genişler. Migren atağından önce vücuttaki serotonin düzeyi yüksek olmakta, atak geçtikten sonra da düşmektedir.
Gece uykusu sırasında ve en verimli uyku saatleri içerisinde salgılanan melatonin hormonu, güneşin doğması ile birlikte yerini mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonuna bırakmaktadır.
Serotonini Arttıran Tek Şey Besinler Değildir
Serotonin seviyelerini artıracak birçok başka seçenek var.Yeşil çay ve probiyotikler gibi içecekler serotonini artırmaya yardımcı olur. Bu içecekler serotonin içermese de, içindeki diğer bileşenler serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri