Bunun belirtileri rulman yüzeyinden parçacıklar kopması, rulmanın aşırı ses çıkarması, rulmanın eriyip deforme olması vb. şeklinde olabilir. Rulmandaki yuvarlanma elemanları, yük taşıyan yüzeyle olan temaslarında kayma gerilimleri oluşturlar. Bu gerilmeler yüzeyin belli noktalarında çatlaklar meydana getirebilir.
Rulmanda meydana gelebilecek bir arıza, motorun verimini düşürür. Motorun çalışmasını doğrudan etkileyen bir eleman olan rulmanların arızasının olup olmadığı doğru teşhis edilmelidir.
Rulman kontrolleri sesine ve titreşimine bakılarak anlaşılabileceği gibi, sökülerek frekans analizleri yapılarak da kontrol edilebilir. Yeni kullanılmaya başlanan diğer bir yöntem ise rulmanların sökülmeden doğal çalışma ortamlarındaki frekanslarının ölçülmesidir.
Rulmanda oluşan yorulmanın neden olduğu arızalar; pullanma, soyulma, kazınma, sıvanma, aşınma, çatlaklar. Bunların sebepleri de aşırı yüklenme, darbe yükü, sürtünme, eksen kaçıklığı, yüksek hız, yanlış ve yetersiz yağlama, bileziklerin eğimli olması ve yanlış montaj gibi nedenler gösterilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Rulmanda oluşan yorulmanın neden olduğu arızalar; pullanma, soyulma, kazınma, sıvanma, aşınma, çatlaklar. Bunların sebepleri de aşırı yüklenme, darbe yükü, sürtünme, eksen kaçıklığı, yüksek hız, yanlış ve yetersiz yağlama, bileziklerin eğimli olması ve yanlış montaj gibi nedenler gösterilebilir.
Yüksek maliyetli, büyük rulmanlarınızı üretici kalite güvencesiyle tamir ettirerek, 2 kereye kadar tekrar kullanılabilir hale getirilmesi mümkün. Profesyonel rulman yeniden imalat hizmetlerinin sağlayabileceği avantajlar ve faydalar şunlardır: Toplam ömür çevrimi maliyetlerinde azalma.
6.AKS Rulmanının Bozulması
Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.
3- Kısaca, yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren makinelere “motor” diyoruz. Araçların motorunda toplamda 6 ile 8 adetarasında rulman bulunmaktadır.
Yaşlanma: Rulmanlar, uzun süreli kullanım ve maruz kaldıkları çevresel etkiler nedeniyle yaşlanabilir. Yaşlanma, yağlama yeteneğinin azalmasına, malzeme yorgunluğuna ve performansın düşmesine neden olabilir. Yaşlanma, rulmanların düzgün çalışmasını engelleyebilir ve değiştirilmelerini gerektirebilir.
Yağlama aynı zamanda yabancı partiküllerin rulman içerisine nüfuz edememesini ve rulmanın aşınmaya karşı korunmasını da sağlamaktadır. Rulmanların optimal olarak çalışmasını sağlamak ve aşınmayı azaltmak için gresli veya yağlı yağlama kullanılabilir.
Rulmanın temel görevi, aralarında relatif dönme hareketi olan iki eleman arasında sürtünmeyi minimuma indirmek ve sorunsuz yük aktarımını sağlamaktır. Rulman dönen her mekanizmanın elemanıdır. Mükemmel bir rulman mükemmel bir mekanizma yaratır.
Rulmanların yağlanmasında sıvı yağlama maddeleri (madeni veya sentetik yağlar), katı yağlama maddeleri (gresler) ya da kuru yağlama maddeleri (grafit,molibdendisülfit,teflon) kullanılır.
Porya bilyası bozulursa otomobile zarar verir. Örneğin otomobilin hareketi halinde porya bilyası koparsa ön takımdaki parçalar zarar görmektedir. Fren sisteminin de porya bilyasına bağlı olduğunu söyledik. Dolayısıyla porya bilyası bozulduğunda otomobilde yüksek ısı meydana gelecektir.
WD 40, plastik rulmanların temizlemesi için de kullanılabilir.
Porya arızalarını aracınızda kolayca fark edebilirsiniz. Çünkü porya bilyası arızalanmaya başladığında tekerlekten uğultu duyulur. Zamanla ön ve arka poyralarda aşınma meydana gelir. Bu tarz sorunlar, devamlı olarak ağır yük taşıyan ve periyodik bakımları düzenli yaptırılmayan otomobillerde daha sık görülür.
Ön yük - özel bir negatif boşluk türü
Normal şartlarda rulmanlar çalıştıklarında belirli bir miktar oynama payı bulunmaktadır. Ancak bazı durumlarda rulman düzenlemesinin esnemezliğini arttırmak için negatif boşluk ayarlamak avantajlı olabilir. Buna ön yük adı verilmektedir.
Rulmanlar olmasaydı, sürtünmeden dolayı aşınan parçaları sürekli olarak değiştirir maliyet ve zaman kaybı yaşardık. Nesneler, kaymalarından daha kolay yuvarlanır. Arabanızdaki tekerlekler büyük rulmanlar gibidir. Tekerlek yerine kayak gibi bir şeyiniz olsaydı, arabanızı yoldan aşağı itmek çok daha zor olurdu.
Yataklama Rulmanları Nedir? Yataklama rulmanları, doğrusal hareket boyunca taşınacak ürünün yataklanarak kullanılmasına imkan sunar LFR veya RV rulmanlardan ve saplamalarından oluşmaktadırlar. LFR veya RV rulmanlar, indüksiyonlu miller üzerinde kayarak doğrusal hareketlerin oluşmasını sağlayan yataklama elemanlarıdır.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Trim sesleri araçlarımızdan gelen, “gıcırtı”, “takırtı”…VB çıkan seslerdir. Bunun sebebi özellikle araçlarda plastik aksamların birleşim yerlerindeki esnemeler ile, meydana gelen seslerden kaynaklanır. Bu sebeple eski model araçlarda daha yoğun olabilir.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Elektrodinamik rulmanlar (EDB) harici güç kaynağı gerektirmez.
Standart bir rulman iç halka, dış halka, yuvarlanma elemanı ve yatak bileşenlerinden oluşuyor. Hareketin sağlanmasında hassas bir role sahip olduğundan kullanım alanına uygun ölçülerde tercih edilmesi gerekiyor. Rulman ölçüleri iç çap, dış çap ve yüksekliğin milimetre cinsinden hesaplanmasıyla elde ediliyor.
Temizleme Losyonu: Renkli temizlik sıvısını rulmanın tek taraflı olarak kapaklarından birini çıkarın ve yeterince temizleyiciden damlatın ve kullanmadığınız bir diş fırçası ile rulmanın içini güzelce fırçalayın temizlik bitince ironbear yağdan rulmana üç beş damla damlatarak yağlama işini bitirip rulmanı tekerleğe ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri