Sodyum tuzu olanlar sert sabun (beyaz sabun), potasyum tuzu olanlar yumuşak sabun (arap sabunu) olarak adlandırılır.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır. Kostiksiz sabun üretimi için çabalar vardır.
En temel temizlik malzemesi olan sabun tanım olarak, uzun zincirli organik yağ asitlerinin NA ve K tuzları olarak ifade edilirler.
Sabun da deterjan da birer sürfaktan (surface-active-ingredient), yani yüzey etkin maddedir.
Bir başka ifadeyle, sabunlar, yağ asitlerinin alkali tuzlarıdır. Herhangi bir yağ veya çeşitli yağların sodyum hidroksit (katı sabun), potasyum hidroksit ( sıvı sabun) ile etkileşimi sonucu oluşur.
İlgili 39 soru bulundu
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Sabun yapımında kullanılan yağlar, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, palm yağı ve hayvansal yağlar gibi çeşitli kaynaklardan elde edilebilir. Alkali madde olarak ise en yaygın olarak sodyum hidroksit (NaOH) ve potasyum hidroksit (KOH) kullanılır.
Sodyum tuzu olanlar sert sabun (beyaz sabun), potasyum tuzu olanlar yumuşak sabun (arap sabunu) olarak adlandırılır.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur.
Katı sabunlar, yağ asitlerinin sodyum tuzları, Arap sabunu kıvamında olan sabunlar ise potasyum tuzlarıdır. Potasyum sabunları, sodyum sabunlarından daha çabuk erir.
Sabunun köpürmesi sert sularda zordur.
Kolaylıkla köpürmediği için sabun kullanım miktarı artar. Kireçlenme gerçekleşir. Sert sular; kazanlarda, şebeke hatlarında vb. yerlerde tortu bırakır.
Sabun, bitkisel ve hayvansal yağların veya yağ asitlerinin alkali hidroksitlerle tepkimesi sonunda elde edilen, genellikle temizleyici olarak kullanılan bir üründür. Daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asit olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Sabun, bazik bir maddedir. Su ile tepkimeye giren sabunlu su da aynı şekilde baz olacaktır.
Doğal sabunun PH'ı 9'dur. Suyla durulandığında bazik ortam ile bu seviye 7-7,5'e iniyor.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir.
Kostiksiz sabun, Sodyum Hidroksit (Kostik) ile yağların doğru miktarlarda kullanılması ile kimyasal reaksiyona girmesi ve reaksiyon sonucu yağ ve kostiğin tamamen yok olarak oluşturduğu bir tuzdur.
Sodyum hidroksit, 13.5 pH değeri ile bazik özelliklere sahiptir. Suda kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur.
Şeffaf sabun bazımız yüksek kalite ve uygun fiyatıyla şeffaf sabunlar elde etmenize yardımcı olur. Ürün İçeriği; Aqua, glycerin, sodium stearate, propylene glycol, cocamidopropil betaine içermekte olup, yüksek derecede bitkisel gliserin içermektedir.
Yağları sabuna dönüştürmek için güçlü bir bazik madde gerekir. Katı sabunlar için bu madde NaOH (sodyum hidroksit), nam-ı değer KOSTİKtir. Sodyum hidroksit, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kozmetik ürünlerinden, gıda ürünlerine bir çok üretim sürecinde kullanılırlar.
Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir.
Elimizi yıkamak için ıslattığımız katı sabun ıslak kalıp kurumayınca bakterilerde sabunun üzerinde kalmaya devam ettiği gibi bu bakteriler sabunun üzerinde de üreyebilir. Dolayısıyla katı sabun zararlı olabilir. Ayrıca katı sabun kullanımının cildimize de olumsuz etkisi olabilir.
Şayet hidrolizde suya, NaOH eklenirse yağ asitleri yerine sabun oluşur. Yağ asitlerinin Na ve K tuzlarına sabun denir. Sabun, daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asitler olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri