Kolestrolü yüksek olan kişilerde görülen damar sertliği tedavisinde kolestrol düşürücü (statinler) ilaçlar tercih edilir. Benzer şekilde yüksek tansiyon hastalarında ise tansiyon düşürücü (antihipertansif) ilaçlar kullanılır. Ayrıca kan şekeri yüksekliği olan hastalar ise diyabete yönelik ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
Damar sertliğinin tedavisi ne yazık ki yoktur. Hiçbir tedavi damar sertliğini engelleyemez ve geriye çeviremez. Bu yaşlılık ya da saçımızın ağarması gibidir.
İlgili 43 soru bulundu
FOLİK ASİT, B6 ve B12 ÖNLEMEDE YARDIMCI
Dolayısıyla folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin yeterli miktarlarda alınması damar sertliğinin önlenmesi açısından önemlidir.
Bir atardamarın iç çeperi hasar gördükten sonra, kan hücreleri ve diğer maddeler genellikle yaralanmanın meydana geldiği bölgede toplanır ve atardamarın iç astarında birikir. Zamanla kolesterol ve diğer hücresel ürünlerden oluşan yağ da yaralanan bölgede birikir ve sertleşerek arterleri daraltır.
Zeytinyağı vücudumuzdaki Ana damarlarımızda ve kılcal damarlarımızda kireçlenmeyi de önlemektedir. Bu nedenle de damar sertliğini de önlemektedir.
Damar sertliği vakaları kalp hastalığına, felçlere, kol ve bacaklarda dolaşım sorunlarına, yaşamı tehdit eden iç kanamalara neden olabilen anevrizmalara ve kronik böbrek hastalığına neden olabilen damar tıkanıklığına dönüşebilir.
Spor ve egzersiz, vücuttaki kan volümü ve hemoglobin miktarını arttırmaktadır. Böylece kan miktarı ve kan akış hızı düzenlenmekte, damar tıkanıklıkları gibi hastalıların önüne geçilebilmektedir.
Damar Sağlığı ve Önemi
Omega-3 yağ asitleri içeren somon, uskumru ve ton balığı gibi balıkların yanı sıra zeytinyağı da damarları temizlemeye yardımcı olan besinler arasında yer alır. Yapılan araştırmalara göre düzenli omega-3 yağ asitleri tüketmek LDL kolesterol seviyesini düşürmekte ve kan akışını artırmakta.
Sarımsak, zerdeçal, kekik, zencefil, elma, ananas, muz, domates, üzüm, çilek, kiraz, kızılcık, bal, yeşil çay, çuha çiçeği çayı, soya, fasulye, kayısı, portakal, böğürtlen, erik, hindiba gibi baharat, sebze ve meyvelerden elde edilen besinler damar tıkanıklığı tedavisinde aşama kaydetmenizi sağlar.
Damar sertliğinin oluşumuna bağlı olarak kendiliğinden geçebilir. Özellikle yüksek kolesterol nedeniyle plak oluşan damarlarda kolesterolün düşmesiyle damar sertliği düşebilir.
Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması. Bu tedavi yöntemi yüksek başarı oranına sahip.
Damar tıkanıklığı yani Periferik arter hastalığı, kalp ve beyin dışındaki tüm atardamar hastalıklarını ifade eder. Kısaca kollara, bacaklara ve iç organlara kan akışını sağlayan atardamarların ateroskleroz (damar sertliği) nedeniyle tamamen veya kısmen tıkanması ile oluşan bir hastalıktır.
Damar sertleşmesi denilen bu problem, genel olarak vücudumuzun 4 farklı bölgesinde görülür. Bacak, böbrek, kalp ve beyin damarlarında rastlanılan rahatsızlığın anlaşılması için tıkanıklığın yaşandığı bölgelerde yarattığı etkilere bakmak gerekir.
Yumurta tüketimi ve kolesterol tüketimi ile kalp krizi ve damar sertliği riskleri arasında herhangi bir ilişki gözlenmediği gibi, APOE4 genini taşıyan ve taşımayan bireyler arasında da herhangi bir farklılık saptanmadı.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
Zeytinyağı, içerdiği bileşenler sayesinde kalp hastalıklarına karşı korur. Özellikle Akdeniz tarzı bir beslenme şekli olan kişilerde kalp hastalıkları geliştirme riski düşüktür. Zeytinyağındaki bileşikler, kan basıncını düşürerek, damarların sertleşmesini önler.
Tıbbi bitkilerin damar açıcı özelliğinin olduğunu daha önceden duymuş olmanız kuvvetle muhtemeldir. Zencefil, yaban mersini, zerdeçal, ginseng, sarımsak gibi birçok tıbbi bitki tıkanmak arterlerde medyana gelen plakların temizlenmesinde etkilidir.
Kolesterolün yükselmesine neden olan yağlı veya yağda kızarmış etler, sakatatlar, yağlı pastalar, kurabiyeler, karides ve midye gibi deniz ürünleri, tereyağı, peynir, kaymak, krema, sert margarinler, 500 gramdan fazla süt/yoğurt, alkollü içecekler ve meşrubatlar aşırı tüketilmemelidir.
50 yaş üstü yetişkinlerin bedensel özelliklerine uygun vitamin ve mineral takviyesi alabilmesi için günlük multivitamin desteğinden yararlanmaları tavsiye edilebilir: C vitamini, D vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini ve çinko, bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri