· Limon servi çok şık, hoş renkli ve gür formlu bir çam türüdür. · Özellikle parlak sarıya dönük yeşil rengi ile bahçelerin en çok dikkat çeken · ve en çok tercih edilen ağaçlarından biridir.
Servi veya Selvi olarak halk arasında adlandırılan ve boyu 30 ile 35 metreye kadar uzayabilen bir ağaç türüdür. Koyu yeşil renkteki yaprak dokusu ile uzaklardan dahi dikkati çekebilen bir nitelik barındırır. Nemli topraklarda yetişen ağacın ortalama ömrü ise 2000 yıldır. Son derece yavaş büyüyen bir ağaç türüdür.
Servi ağacı uzun boylu koyu yeşil veya gri renlerde sık dokulu bitkilerdir. Uzun boylu, ince bedenli ve formuyla Anadolu'da o kadar çok sevilmiştir ki bu bitkinin adı kız çocuklarına verilmiştir. Halk dilinde “Selvi ağacı” olarak bilinmektedir. Ancak doğru kullanımı TDK'ya göre servi ağacıdır.
Ayrıca servi ağacının mezarlıklara bıraktığı huzur, yaydığı güzel koku, ölüm sonrası cenneti müjdelediği ve bunun sembolü olarak da mezar taşlarına işlendiği görülmektedir.
Herdem yeşil ağaç veya çalı formunda bulunan servilerin 20 türü ve bu türlerin çeşitli taksonları vardır.
İlgili 40 soru bulundu
Dik gövdesiyle, “doğruluğu” da simgeliyor. Osmanlı kültüründe minareye benzer biçimiyle servi, hayat ağacıdır ve dallarına konmuş kuşlar hayatın içindeki canları, yani insanı simgeler.
Mezarlıklara Neden Servi Ağaçları Dikilir Hiç
İğne yapraklılar için tercih edilen budama mevsimi sonbahar sonundan itibaren ilkbahar başlarına kadardır. Ağacı kışa hazırlamak ve ağacın şeklini korumak için yaz aylarında tekrar müdahale etmemiz gerekebilir.
Tüm topraklarda yetişebilen oldukça dayanıklı bir ağaç cinsi olan çam ağacının Türkiye'de ise beş farklı çeşidi vardır. Bu çeşitleri: İran Çamı, Halep Çamı, Sarıçam, Kızılçam ve Karaçam'dır.
Her dem yeşil ağaç ve ağaçcık halinde , yaprakları pul şeklinde odunsu bitkilerdir. Sürgünleri dört köşeli ya da yuvarlakça , ender olarak yassı görülür. Pul yapraklar sürgünlere karşılıklı dört sıra üzerine dizilmiş olup, pul yaprakların stoma bandı ya da lekeleri yoktur. Ancak arka yüzlerinde yağ bezeleri bulunur.
Osmanlı Devletinin kadim geleneklerinden biri olarak genellikle mezarlıklara dikilen, koyu yeşil yapraklı, uzun ağaçlara servi denir. Servi kelimesi, gazel ve kaside türündeki şiirlerde farklı kalıplarda kullanılmıştır. Örneğin serv-i kamet ve serv-i kadd tamlamaları uzun boylu sevgili anlamına gelir.
Servi, yavaş büyümesine rağmen boyu yaklaşık olarak 30 metreye kadar ulaşabilen uzun bir ağaç türüdür. Bu kelime, daha çok uzun boylu kişileri nitelemek için kullanılır. Günlük konuşma dilinde çok sık kullanılan servi kelimesi, cümlenin içeriğine göre anlam kazanır. Divan edebiyatında ise, güzel sevgili, uzun boylu.
Tüplü olduğundan her zaman dikilir. Tam ya da yarı güneş gören yerleri sever. Kışın yaprak dökmez. Her mevsim yemyeşildir.
Tanımı: Çok hızlı büyüyen ve oldukça sağlam olan bir bitkidir. Özellikle parlak sarıya dönük yeşil renkli yaprakları el ile ovulduğunda limon kokusu gelir. Saksı içinde de çok hoş görünüm oluşturur ve uzun süre dayanabilir.
Servi ağaçları farklı türlerine göre farklı coğrafi bölgelerde yetişebilirler. Örneğin, Atlas sediri (Cedrus atlantica) Kuzey Afrika ve Atlas Dağları'nda bulunurken, Himalaya sediri (Cedrus deodara) Himalayalar'da yetişir. Genel olarak, servi ağaçları ılıman iklimlerde ve yüksek rakımlarda daha iyi yetişir.
Servi yavaş büyümekle beraber zaman içinde 30 -35 m boylanabilir. Uzun mesafelerden kolayca fark edilebilir.
Servi ağaçları genellikle 10-15 yıl sonra olgun boyutlarına ulaşır.
Çok hızlı büyür. (Yılda 1-1,5 metre) 10 senede 9-10 metreye ulaşır. Hiç budanmamış bir fidan zaman içinde 25-30 metre boylanabilir. Şekil ve yaprak dokusu itibarı ile son derece gözalıcı bir fidandır.
MEZAR ÜSTÜNDE VE ÇEVRESİNDE YEŞİL BİTKİLERİN OLMASININ HİKMETİ "Peygamber Efendimiz, mezarlığa dikilen her ağacın, mezarda yatanlar için rahmete vesile olacağını'' ifade etmiştir. Ebediyete göçmüş birinin defin işlemi tamamlandıktan sonra mezarının üzerine etraftaki yeşilliklerden koparılarak dikilir.
Mezarların üzerine bulgur, buğday dökülmesi, doğadaki hayvanların aç kalmayıp yemeleri içindir. Mezarlara su dökülür ve çam dikilir. Özellikle mezara yiyecek bırakılması uygulaması, ölen kişiye sevabının gitmesi içindir (KK: 1, 2, 3, 4, 5).
Mezar kazacak olan kişiler murt dalları keserek ölüyü yıkamak ve defnetmek için ön hazırlık yapar.
Yggdrasill, İskandinav mitolojisinde önemli rol oynayan, dokuz diyarı birbirine bağladığına inanılan devasa bir mitolojik ağaçtır. Devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezindeki çok kutsal bir ağaç olarak kabul edilir.
Bu Ardıç, önemli bir şaman ağacıdır. Tanrıların ve perilerin ağacı olmasından dolayı kutsaldır.
Her yıl sonbahar bitiminde ağacın budanması gerekir. İç kısmının güneş görmesi için bir budama şekli oluşturunuz. İç içe girmiş dallarını aralarından keserek seyrekleştiriniz. İlk dikildiğinde 2 ay gübre atmayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri