7. ayda bebeğinize havuç, kabak, patates gibi gıdaları parmak şeklinde keserek buharda haşlayabilirsiniz.
Eğer bebeğiniz tombiş bir bebekse kabak onun yiyecekleri arasında rahatlıkla yer alabilir. Çünkü besleyici değeri son derece fazla ama kalorisi az. Ancak bebeğiniz sindirim zorlukları yaşayan bir bebekse kabakla tanıştırmak için sekiz ay beklemenizde fayda var.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
İlgili 40 soru bulundu
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir.
Kabak güzelce yıkandıktan sonra aynı şekilde küçük doğranır ve diğer malzemenin yanına eklenir ve bir kaç dk. Daha sotelenir. Ardından 2-3 tatlı kaşığı(göz kararı) bulgur eklenir isterseniz pirinç de koyabilirsiniz, ama ben bulgur daha sağlıklı olduğu için onu kullandım, tercih sizin.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
Muz, şeftali, pirinç, pirinçunu, patates ve havuç kabız yapabilir. Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Bebek için balkabağı püresini bebeğine 7. ay itibarıyla yapmanı öneririz.
Bebeğiniz 6 aylıkken bal kabagi yemeye başlayabilir. Dilerseniz doğrudan püre yapıp verin, dilerseniz bu püreye biraz yoğurt ya da yulaf, hatta tavuk bile ekleyebilirsiniz.
Kabak çok sulu ve lifli bir besindir. İçerdiği su dışkıyı yumuşatır. Lifler ise dışkıya hacim kazandırarak bağırsaklardaki hareketini kolaylaştırır ve kabızlığı önler.
Bebeğiniz bu ay da 450 ila 560 gram kilo alabilir. Peki 7 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı? Yedi aylık kız bebekler ortalama 7.6 kg, erkek bebekler ise 8.3 kg olabilir.
Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebekler sıklıkla 9-16 ay arasında yürür.
Yani 9 ay kadar erken yürüyen bebekler olduğu gibi 16 hatta 18 ay kadar geç yürüyen bebekler de olabilir. Bu bebeklerin genetik yapısına, kilosu ve boyuna, anne babanın tutumu ve kendi mizacına bağlı olarak değişir.
7 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Tarifleri
Kahvaltısında tuzsuz lor peyniri olabilir. Yumurta sarısının dörtte birini vermelisiniz. Aynı zamanda bir tatlı kaşığı pekmez ile kahvaltısını tamamlayabilirsiniz.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür ve bebeğiniz günlük beslenme ihtiyacının %70'ini anne sütü ile karşılar. 7 aylık bebeğinize günde 2 ek gıda öğünü hazırlayabilirsiniz. Bir öğünde aldığı ek gıda miktarı ise 1 çay bardağını geçmemelidir.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
Bal kabağı yıkanır, ardından 1 çay bardağı su koyulmuş tencerede yumuşayana kadar pişirilir. Piştiğinde tabağa alınarak çatalla ezilir. İçine 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı ilave edilerek karıştırılır. İçine anne sütü veya sulandırılmış formül mama katabilirsiniz.
Bal kabağı; demir, potasyum, protein, sodyum, fosfor, kalsiyum ve magnezyum açısından çok zengin. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunuyor. Demir içermesi nedeni ile de kansızlığı önlüyor. Bal kabağı, bebeğin ilk yiyeceklerinden biri olmaya uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri