Servis Şoförü Olma Şartları Nelerdir? En az ilkokul mezunu olan kişiler, servis şoförü eğitimlerine başvurabilir. Ayrıca D Sınıfı Sürücü Belgesi ve SRC1, SRC2 Mesleki Yeterlilik Belgesi de bu süreçte adaylardan istenir. Okul servislerinde şoförlük yapabilmek için 26 yaşını tamamlamış olmak gerekir.
Servis Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından, servis şoförlerine alınma şartı getirilen bir belgedir. Okul servis araçlarını kullanan şoförlerin, 03.09.2020 tarihinden itibaren MYK mesleki yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu hale getirilmiştir.
Özellikle büyük ve ağır araçların kullanılması için yetkili yerlerden ehliyet almak ve bu araçları uzun süre kullanmak kişilerin deneyim sahibi olmasına yardımcı olur. Yolcu taşımacılığı için gerekli ehliyet grubu D grubu içerisinde yer alır.
Servis şoförü olmak için 22 yaşını doldurmak, en az ilkokul mezunu olmak ve E sınıfı ehliyet almak gerekmektedir. Bunların yanında SRC2, SRC4 ve psikoteknik belgeleri de alınması zorunludur.
İlgili 27 soru bulundu
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde son yapılan değişiklik ile 7 yıldan fazla B sınıfı ehliyet sahipleri, E sınıfına geçtiği anda tecrübe süresi istenmeden sefer yapabilecek.
Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi”ne müracaat için http://e-tuhim.ibb.gov.tr linkinden başvuru yapabilirsiniz.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Okul servis araçları ile belediye sınırları içerisinde öğrenci taşıması yapılmaktadır. Genel olarak servis araçlarına “S” plaka verilerek plaka tahdidi uygulanmaktadır. Kapsam gereği araçlar belediye mücavir alanı dışında kullanılmamaktadır.
Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor. Servis şoförlüğüne devam etmek isteyen bireyler gerekli belgeleri hazırlayıp ilgili kuruluşa teslim etmelidir. Bu evraklar ise şunlardır: Kimlik bilgileri.
Okul servis hostesliği yapabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifika programına katılmak ve başarıyla tamamlamak gerekir. Kursu başarıyla tamamlayan katılımcılar, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı okul servis hostesliği sertifikası almaya hak kazanır.
MYK kurumu tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunarak, Servis Aracı Şoförü mesleki yeterlilik belgesi alabilirsiniz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır? Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Yeni ehliyete geçiş yapmak isteyenler için e sınıfı ehliyet fiyatları 13+2 TL'dir. Mevcut yeni ehliyet kayıp veya yıpranmış ise bu durumda 145+624 TL olmak üzere 769 TL ödeme yapılması gerekir.
E Sınıfı Ehliyet
E sınıfı ehliyetine sahip olmak isteyen sürücü adaylarının öncelikle C ve D sınıfı ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Bu iki sınıf ehliyetine sahip olmayan adaylar E sınıfı sürücü belgesine başvuramazlar. E sınıfı için yaş şartı kullanılmak istenen araca göre değişmektedir.
B-Sınıfı ehliyeti olanlar Motor ve Direksiyon sınavına girerler. C ve D sınıfı ehliyeti olanlar yazılı sınavından muaf olup sadece direksiyon sınavına girerek başarılı olmaları halinde E-Sınıfı Sürücü Belgesi ehliyete sahip olurlar.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
– K1* Yetki Belgesi Ücreti : 11,066TL. – % 15 Yenileme Ücreti : 1659.TL. Odamız tarafından Hizmet Bedeli Olarak Belge Ücreti : 341.TL. Belgede Kayıtlı Araç Başına : 95.TL. alınacaktır.
Buna göre 03.09.2020 tarihinden itibaren okul servis araçlarını kullanan şoförlerin MYK mesleki yeterlilik belgesine sahip olması zorunlu hale getirilmiştir. Servis Aracı Şoförü (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesini elde etmek isteyen adaylar birimlerde tanımlanan sınavlara tabi tutulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri