Sesler ortamda olan maddeler aracılığı ile iletilir bu nedenle bir boşlukta sesin yayılma ihtimali yoktur. Sesin yayılmak için maddelere ihtiyacı olduğunda dolayı ve boşluk bir madde olamadığından dolayı ses boşlukta yayılamaz.
Sesin yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Yani boşlukta ses yayılmaz.
Doğrulanmış Cevap. •Ses titreşim sayesinde çok uzak noktalara gidebilir. Ses dalgası mekanik bir dalgadır.Molüküllerin hareketi ile taşınır.Titreşim ile yayılır.
- Gaz maddenin içinde ses en yavaş şekilde yayılır. Çünkü tanecikler birbirlerinden çok uzaktır. - Boşlukta herhangi bir tanecik bulunmadığı için ses yayılmaz.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
İlgili 17 soru bulundu
Denizde suyun yapısı yansıtıcı bir yüzey oluşturmaktadır. Bu nedenle denizde ses sakin bir ortamda 4–5 km. kadar uzağa gidebilir. Hareketli ses kaynağının hızı, sesin yayılma hızını geçince, ses, patlama sesi olarak duyulur. Bu durumda dalga ışın gibi konik bir alana yayılır ve şok dalgaları olarak isimlendirilir.
Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.
Ve ses, katılarda, sıvılardan, sıvılarda da gazlarda olduğundan daha hızlıdır.
Tanecikler arası mesafe arttıkça sesin yayılma hızı azalır. Bu nedenle katılarda hızlı, sıvılarda yavaş, gazlarda ise daha yavaştır.
Işık sesten çok daha hızlı hareket eder. En klasik örneklerden biri şimşek çakmasıdır. Şimşek çaktığında ilk gördüğünüz gökyüzünde bir flaş ışığıdır, gök gürültüsü sesi ise birkaç saniye sonra duyulur.
Sesin yayılmasını önlemek için "ses yalıtımı" yapılmalıdır. Binalara uygulanan yalıtım türlerinden birisi de ses yalıtımıdır. Ses yalıtımı çoğunlukla hastane gibi önemli yapılara uygulanmaktadır. Ses yalıtımı, dışardan gelebilecek bir tür olan sesleri engellemek amacıyla uygulanan bir yalıtım türüne verilen addır.
Ses soğuk havalı gecelerde ise daha hızlı yayılır çünkü havanın yerin yüzeyine yakın kısımlarında üst kısımlarına göre daha soğuk olduğu durumlarda, örneğin geceleri ise ses dalgaları yerin yüzeyine doğru ilerler.
Yüksek şiddetteki impuls gürültü akustik refleksin oluşumundan önce kohleaya ulaşmaktadır. 140 dB şiddetinde bir darbe gürültüsü ani ve irreversible işitme yitimine yol açabilir. Buna akustik travma denir. Gürültünün belli bir sürede belirli şiddet etkilemesinin ilk sonucu işitme eşiğinin yükselmesidir.
Bu sebepten dolayı sesin yayılabilmesi için mutlaka katı sıvı ve gaz maddelerin bulunması gerekmektedir. Diğer bir deyişle maddesel olmayan ortamlarda ses yayılmaz. Örneğin uzay boşluğunda ya da hava olmayan boş bir kap içerisinde ses yayılmaz. Çünkü sesin yayılabilmesi için bir maddeye ve havaya ihtiyacı vardır.
Sesin her ortamda yayılması mümkün değildir. Ses, ancak bir şeye çarptığı zaman yayılır. Boşlukta bu yayılma söz konusu olmayacağı için sesin yayılması da söz konusu değildir. Uzay da bir boşluk olduğu için ses uzayda yayılmaz.
Sesin Soğurulması
Seste meydana gelen dalgalanmaların, çarptığı engeller aracılığıyla çıkacak olan enerjinin emilmesine sesin soğurulması denir. Ses pürüzlü, gözenekli ve yumuşak zeminlerde daha çabuk soğurulmaktadır. Bunun en büyük nedeni ses engelinin, bu ortamlarda daha da fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır.
Ses; katı, sıvı veya gaz gibi maddesel bir ortamda yayılır. Boşlukta ses yayılmaz. Havası boşaltılmış bir fanusun içinde çalan saatin sesi duyulmaz. Çünkü saatin yaydığı ses dalgalarının taşınabileceği bir madde yoktur.
Havada ve deniz seviyesi ile beraber 20 santigrat derecede ses hızı 343.2 metre/saniye olarak ifade edilmektedir. Bu da yaklaşık olarak 1235.5 kilometre/saat şekilde anlatılır.
Aslında ses dalgaları soğuk havada daha yavaş hareket eder. Çünkü ses havada basınç dalgaları oluşturarak ilerler ve hava soğukken, havayı oluşturan gaz moleküllerinin ortalama kinetik enerjisi daha düşük olduğu için, ses dalgaları daha yavaş hareket eder.
Ses bir titreşimdir ve dalga hareketi ile yayılır. Sesin yayılması ve duyulması için bir ses kaynağı, sesin içerisinden geçeceği bir maddesel ortam ve bir alıcı gerekir. Ses boşlukta yayılmaz. Ses dalgaları mekanik dalgalardır, ancak maddesel ortamda yayılabilirler.
Ses, kaynaklarından çıktığı zaman havada yayılıp kulağa kadar gelerek kulak zarını titreştirir. Kulak zarında oluşan titreşimler kulağın iç bölümüne iletilir. Bu titreşimler belli bir ileti taşır. Bu iletiler ise beyne ulaştığında ses duyulmuş olur.
jill drake adlı asistan öğretim görevlisi, 2000 yılında 129 db ile dünyanın en yüksek sesle bağıran kişisi rekorunu kırmıştır. gürültü genel olarak istenmeyen sesleri tanımlamak için kullanılsa da aslında tüm sesler gürültüdür. akustik anlamda ise "ses olma sınırını aşan" her ses gürültüdür.
Bunun nedeni ise ses, metal gibi katı cisimlerde havaya göre 15 kata kadar çok daha hızlı bir şekilde yayılır. Aynı şekilde suda havadan yaklaşık 4 kat daha hızlı bir şekilde hareket eder.
Ses, su dalgaları gibi bir noktadan başka bir noktaya dalgalar halinde yayılır. Ses bu yönüyle su dalgalarına benzemektedir. Ancak yayılma su dalgalarından farklı olarak, bir balonun şişirilmesi gibi her yönde olur. Su dalgaları ise sadece suyun yüzeyinde yayılır.
İlk önce ses enerjisi oluşur ve bu enerji, mekanik enerjiye dönüştürülür. Ortaya çıkan mekanik enerji de değişime uğrayarak elektrik enerjisine dönüşür. Oluşan bu enerji karşı tarafa nakledilir. Nakledilen elektrik enerjisi de değişime uğrayarak nakledildiği tarafta manyetik enerjisine dönüşür.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri