Hava Yolculuğunun Yapılmaması Gereken Durumlar
Herhangi bir ciddi ve bulaşıcı hastalık. Kanama, travma ve enfeksiyondan dolayı artan kafa içi basınç. Sinüs enfeksiyonu, kulak burun boğaz enfeksiyonları (özellikle de östaki borusu tıkanmışsa). Son zamanlarda olan myokardial enfarktüs ve kriz.
Uçak yolculuğunun risk taşıdığı hastalıklar daha çok kan, kalp ve akciğer problemi olanlardır. Tansiyon hastalarının tamamına yakını rahat bir şekilde uçak yolculuğu yapabilir, sadece tansiyonu çok yüksek, kontrolü kötü olan hastaların uçması doğru değildir. Uçması sakıncalı tansiyon hasta sayısı çok azdır.
Uçuştan önce
-Kalp krizi geçirmiş olan kişiler, doktorları bir sakınca görmüyorsa iki hafta sonra uçağa binebilir. Ancak genelde doktorlar, acil veya gerekli değilse 2 ay geçmeden uçak yolculuğu yapılmasını önermiyor. - Uçuştan önce doktor gözetiminde efor testi yaptırmak risk durumunu görmek açısından önem taşıyor.
Aranan kişi, uçağa binmek için havaalanına gelip güvenlik kontrolünden geçtiği sırada, polis onun bileğine kelepçeyi takacak. Yolcu hangi havayolundan rezervasyon yaptırırsa yaptırsın, tüm havayollarının rezervasyonlarıyla ilgili bu sorgulama yapılacak.
İlgili 23 soru bulundu
Hava yolculuklarında kalp damar hastaları için öneriler
Kalp hastalığı kontrol altında olan hastaların uçak seyahati problem oluşturmaz.
Panik atağı olan bir kişinin paniği tedavi edilmeden uçağa binmesi zordur. Uçağa bindiyse bile uçakta atak gelme riski çok fazladır, bu da kişi için dayanılmaz boyutlara gelen bir deneyim olabilir.
Akciğer rahatsızlığınız varsa oksijen seviyeniz zaten düşük olabilir ya da akciğerleriniz, kanınızdaki oksijen miktarını güvenli bir seviyede tutmak için düzgün çalışmayabilir. Kanınızdaki oksijenin düşük seviyede olması iyi hissetmemenize sebep olabilir ya da uçuş öncesi ve sonrasında zarar bile verebilir.
DVT genellikle bacakta olmak üzere vücuttaki bir toplardamarda gelişen kan pıhtılarına verilen isimdir. DVT çoğu vakada tedavi edilebiliyor ancak tedavi edilmediği takdirde akciğer embolisine (PE) yani akciğer atardamarının ani tıkanmasına ve ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Sıcak havalarda kan basıncı, yükselme değil düşme eğilimi göstermektedir. Yapılan çalışmalar kan basıncının kış aylarında yaza göre daha yüksek olduğunu göstermektedir. Yaz aylarında kan basıncındaki bu düşüşün en önemli nedenleri cilt damarlarında genişleme, terleme ve su ve tuz kaybıdır.
Tansiyonunuz Sıcak Havayla Yükselmesin
Sağlıksız hayat tarzının düzeltilmesinin, kan basıncının düşmesine olumlu etki ettiği bilinen bir gerçektir... Yaz aylarıyla birlikte hava sıcaklıklarının yükselmesi de tansiyon hastalarını olumsuz yönde etkiler.
Kulak Burun ve Boğaz Uzmanı Dilaver Özturan vertigo hastalığının öneminden bahsetti. Vertigo hastalarının uçağa binmesinde bir sakınca görmeyen Özturan, uçakta panik yapılmaması gerektiğini de ekledi.
Solunum Hastalıkları
Astım ve Kronik Obstriktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan bireylerin çoğunluğu sorunsuzca hava yolu ile seyahat edebilir.
Asitli ve gaz yapıcı içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durun. Uçağa binmeden önce naneli sakız çiğneyebilirsiniz. Naneli sakız bulantı hissine iyi gelebilmektedir. Geniş gövdeli uçaklar hareketi daha az iletir, yani daha az sarsıntı hissedersiniz.
Uçak korkusu olan bireyler için anksiyolitik ilaçlar (anksiyete giderici ilaçlar) terapiye yardımcı bir seçenek olarak kullanılabilir. Bu ilaçlar, uçuş öncesi ve uçuş sırasında yaşanan yoğun kaygı ve gerginliği hafifletebilir. Anksiyolitik ilaçlar, hızlı etkileri sayesinde acil durumlar için tercih edilebilir.
Astım hastasıysanız "uçakla seyahatinde sakınca yoktur” açıklamasının yer aldığı Türkçe ya da İngilizce doktor raporu ile seyahat edebilirsiniz.
Uçak kabini 14.000 feet'e geldiğinde devreye giren bu sistem, uçuş ekibinin, tüp içinde depolanan basınçlı oksijen ile ani basınç düşümü, zehirli gaz ve duman gibi durumlarda ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yolcu oksijen sistemi yolculara ve kabin ekibine kabin basıncının düşmesi sonucunda oksijen sağlar.
Solunum cihazları yolcu ile birlikte kabine veya kayıtlı bagaj olarak uçağa alınır. Bu nedenle solunum cihazıyla alakalı gerekli bilgilendirmeyi en az 48 saat öncesinde kabin görevlilerine bildirmenizde fayda var. Kabin bagajı ölçülerini geçmediği müddetçe, tüm müzik aletlerini kabin bagajı olarak uçağa alabilirsiniz.
Uçuş fobisini yenmek için, bazı durumlarda uzman yardımı almak gerekebilir. Hava yolu şirketleri tarafından zaman zaman düzenlenen bu kurslar da çeşitli uzmanlar ve pilotlardan uçuş korkusunu yenmeye dair eğitimler alabilirsin. Uçuş korkun varsa ilk yolculuğunun mümkün olduğu kadar kısa olması tavsiye edilir.
Uçuş esnasında film veya dizi izlemek, müzik dinlemek, kitap okumak, oyun oynamak gibi aktiviteler korkunuzdan uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Su içmeyi ve derin nefesler almayı unutmamanız gerekir. Uyumak, fobisi olan kişiler için en pratik çözümdür.
Uçak korkusu olup da uçağa binebilen kişiler, uçuş öncesinde ve uçuş sırasında çok kaygılanır ve korkar. Yüksek kaygı düzeyi bu kişilerin çeşitli bedensel belirtiler yaşamalarına da neden olur. Bu belirtiler; kalp çarpıntısı, nefes alamama, ağız kuruluğu, terleme, yutkunma, titreme ve baş dönmesidir.
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
Aynı şekilde iyice dinlenmiş ve uykunuzu almış olmak da uçak yolculuğunu daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Uçağa binmeden önce ve uçuş sırasında gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersizler kaslarınızın gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olarak daha sakin ve rahat bir yolculuk yapmanızı sağlayabilir.
Konj.kalp yet., Myokard İskemisi İlaçla kontrol altında ve egzersiz toleransı iyi ise, uçabilir. Ritim Bozuklukları, Hipertansiyon İlaçla kontrol altında ve egzersiz toleransı iyi ise, uçabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri