Ses, katı, sıvı ve gaz ortamındaki moleküllerin titreşmesi sonucu oluşan periyodik basınç değişimleridir. Moleküller birbirlerine enerji aktararak titreşirler. Böylece bir enerji aktarımı gerçekleşir. Bunun anlamı aslında sesin bir enerji biçimi olduğudur.
Ses enerjisi ise, ses kaynaklarına aktarılan enerjiye bağlıdır. Ses, madde moleküllerinin titreşmesiyle dalga şeklinde oluşur. Sesi belki göremeyiz ancak işitme duyumuzla algılayabiliriz. Bunun için de ses bir enerji türü olarak kabul edilir.
Ses enerjisi, titreşim veya maddenin salınımı ile ilgili enerji biçimidir. Ses dalgalarının yayılması için bazı materyala ihtiyaç vardır.
Sesin enerji olduğunu kanıtlayan örnekler nelerdir
Mikrofonda ses enerjisi hareket enerjisine (diyaframı hareket ettirir.) Hareket enerjisi de elektrik enerjisine dönüşür. Böbrek taşlarının kırılmasında ses enerjisinden yararlanılır. Ses maddesel ortamda yayılırken ısı enerjisine de dönüşür.
Lamba (Elektrik enerjisi → Isı ve ışık) Mikrofon (Ses enerjisi → Elektrik enerjisi) Dalga enerjisi (Mekanik enerji → Elektrik enerjisi)
İlgili 36 soru bulundu
Ses, katı, sıvı ve gaz ortamındaki moleküllerin titreşmesi sonucu oluşan periyodik basınç değişimleridir. Moleküller birbirlerine enerji aktararak titreşirler. Böylece bir enerji aktarımı gerçekleşir. Bunun anlamı aslında sesin bir enerji biçimi olduğudur.
Ses enerjisi; güneş, petrol, nükleer enerji vs gibi diğer enerji kaynaklarının yanında çok etkisiz kalsa da ondan elektrik elde edilemeyeceği anlamına gelmez. Güçlü bir ses kaynağının etrafına yaydığı titreşimler elektrik enerjisine dönüştürülebilir.
Sesin uzaktan veya yakından duyulabilme özelliğidir.Uzaktaki birine sesimizi duyurabilmemiz sesin şiddetine bağlıdır. Ses şiddeti, sesin genliği ile ilişkilidir. Ses genliği artarsa ses şiddeti de artar, azalırsa ses şiddeti de azalır. Ses düzeyi, ses şiddetinin bir ölçüsüdür.
Ses şiddeti, sesin dalga hareketi sırasında birim alandan geçen sesin gücü olarak tanımlanır ve I= P/A olarak formüle edilir.
Ses mekanik bir dalgadır. Tüm dalgalar gibi bir yerden başka bir yere enerji taşır. Bir kaynak tarafından üretilen ses, etrafa yayılırken önce civardaki atom veya moleküllerin titreşmesine ardından da bu titreşimlerin komşu atom veya moleküllere iletilmesine sebep olur.
Ses enerjisi, bir maddenin enerjisinin dalga halinde hareket etmesi sonucu açıga çıkan enerjiye denir. Ses enerjisi, bir maddeye kuvvet uygulandıgı zaman, o maddenin titremesi sonucu olusur. Ses enerjisi dalgalar halinde hareket eder.
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar. Örneğin bir enstrümandan çıkan sesler havadaki moleküller sayesinde insanların kulağına ulaşır.
Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir. Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır. Olsa olsa başka bir enerji türü olmuştur.
Kısaca iş yapabilme yeteneği olarak karşımıza çıkan enerji 8 ana gruba ayrılmaktadır. Enerji türleri isimleri; potansiyel, kinetik, ışık, ısı, kimyasal, elektrik, nükleer ve ses enerjisi olarak karşımıza çıkan enerjilerin kullanımı oldukça önemlidir. Başlıca 8 enerji türü bulunmaktadır.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Herhangi bir alanda, rüzgâr arkadan eserse ses zemine doğru yönlenir. Rüzgâr önden eserse, ses zeminden yukarı doğru yönlenir. Gündüz, zemin ısındığı için ses dalgaları ısı etkisi nedeniyle yukarı doğru yönelir. Gece, zemin soğuduğu için ses dalgaları daha uzağa gidecektir ve aşağıya doğru yönelir.
Uluslararası bir ölçü birimi olan hertz (Hz) cinsinden ölçülür; 1 hertz saniyede 1 döngüye eşittir.
Ses mekanik ve boyuna bir dalgadır ve bir enerji transferidir. Herhangi bir kütleye sahip olmayıp ilerleme için bir ortama dolayısı ile hava kütlesine ihtiyaç duymaktadır. Moleküllerin birbirine momentum transferi sonucu enerjiyi kulakta algılamamızdır.
Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Bir cisim ne kadar hızlı titreşirse o kadar yüksek frekanslı ses üretir. Frekansın birimi hertz'dir.
Ses oluşabilmesi için mutlaka titreşim hareketi olmalıdır. Titreşim oluşturan sesin kaynakları mevcut havayı titreştirir ve titreşen hava dağılarak kulağımıza ulaşır ve etki oluşturur. Bu oluşan etki sonucu ses işitilmiş olur.
Enerjinin korunumu yasası şöyle söyler: Enerji ne yaratılabilir ne de yok edilebilir, sadece farklı biçimlere dönüştürülebilir. Enerjinin bir hacim alanı içerisindeki bütün biçimlerinin toplamı sadece o hacme giren ya da o hacimden çıkan enerji miktarı ile değiştirilebilir.
Sesimizi nasıl kaydederiz? Sesimizi kaydetmek için ses dalgalarından analog elektriksel bir sinyal oluşturan mikrofonları kullanırız. Bu sinyal mikrofon ile ses kartına iletilir ve analogdan dijitale (fiziksel ortamdan bilgisayara) çevrilerek bilgisayarda kaydedilir.
Ses iletimi sırasında enerjinin bir kısmı ortamdaki taneciklerin birbiriyle çarpışması sonucu çoğunlukla ısı enerjisine dönüşür. Kaynaktan uzaklaştıkça ses enerjisi daha fazla ısı enerjisine dönüşeceğinden ses daha zayıf duyulur, belli bir uzaklıktan sonra da duyulmaz olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri