Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz. Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır. 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
Evde yapılan gargaralar ses tellerinin rahatlamak için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Bunun dışında ılık içecekler de yine rahatlama etkisi sunmaktadır. Ancak ses tellerinin kısılmasında neden olan hastalıklara bağlı olarak pastil gibi destekleyici ürünler de kullanılabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir.
Ses kısıklığı için pastil kullanmak boğazı nemlendirilmesini ve ağrının yatıştırılmasına yardımcı olur. Sakız çiğnemek tükürük üretimini artırdığı için boğazın nemli kalmasını ve ses tellerinin rahatlamasına yardımcı olur. Tuzlu su gargarası bakterilerle savaşarak ses kısıklığının iyileşmesine fayda sağlar.
Prof. Saraçoğlu'nun önerdiği en etkili formül kabuk tarçın çayıdır: Birkaç tane kabuk tarçını kaynamakta olan bir bardak sıcak suyun içine atın ve 5- 6 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Altını kapatıp biraz demlenmeye bırakın. Süzdükten sonra bir tatlı kaşığı bal ilave ederek iyice karıştırın ve için.
6. Ilık bir bardak sütün içine bir çay kaşığı bal ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyin. İyice karıştırın. Karabiberli ballı sütü sevmeseniz de dayanın ve için. Bu süt de sesinizi açmaya yardım edecektir.
Elma sirkesi içmek:
Elma sirkesi antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu sayede vücudun enfeksiyon ile savaşmasına yardımcı olur. Bir çay bardağı suya 1 – 2 çorba kaşığı çiğ, süzülmemiş elma sirkesi ve bir çay kaşığı bal eklenerek elde edilen karışımın günde 3 kez içilmesi ile ses düzelebilir.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Konuşmak için doğru nefes, diyafram nefesidir. Diyafram nefesini kullanabilmek için de doğru postür yani dik durmak önemlidir. Sık ve şiddetli boğaz temizleme, sık ve şiddetli öksürük ses tellerini tahriş edeceğinden bu davranışlardan kaçınmak gerekiyor.
Ses inceltme ameliyatı genellikle lokal anestezi ile boyun orta kısmından girilerek veya ağız içinden yapılmaktadır. Ses inceltme ameliyatında en yaygın teknik tip 4 tiroplasti işlemidir. Gırtlaktaki 2 büyük kıkırdak birbirine yaklaştırılır ve ses telleri uzatılarak ses inceltilir.
Ses kısıklığı yaşadığınızda ve boğaz yolunun tahriş olması durumunda karadut pekmezini hatırlayabilirsiniz. Karadut pekmezini kaşıkla yiyerek veya ılık sütle karıştırarak solunumu rahatlatabilirsiniz. Doğal bir soğuk algınlığı ilacı olan bu pekmez, ses tellerini yumuşatır.
Nane Limon: Nane limon çayı oldukça şifalı bir bitki çayıdır. Bol bol nane çayı tüketerek ses kısıklığını önleyebilirsiniz. Nane limon çayı boğazdaki tüm enfeksiyonu doğal olarak iyileştirir. Ayrıca limon anti bakteriyel özelliği bulunur.
Soğuk algınlığı gibi birkaç günle sınırlı iyileşme süresi olabileceği gibi daha uzun süreli problemlerle de karşımıza çıkabilmektedir. Ses kısıklıkları, eğer 1 haftayı geçiyor ise mutlaka kulak burun boğaz muayenesi yapılmalıdır.
Sakinleştirici etkileriyle bilinen papatya çayı, ses tellerinin sağlığını destekliyor ve burada oluşan deformasyonları en aza indirerek ses kısıklığının giderilmesini sağlıyor.
Çünkü fısıldamak ses tellerinin daha da zorlanmasına neden olur. Bol sıvı tüketmek: İçecekler boğazın nemli kalmasını ve ses kısıklığı sorununun hafiflemesini sağlayabilir. Alkol ve kafeinden uzak durmak: Alkol ve kafein, boğazı kurutarak ses probleminin daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Bol su için: Sıvı tüketimi çok önemli. Gün boyu ortalama en az 6-8 bardak su için. Çünkü sesin başlıca düşmanlarından biri yeterince su içmemek. Hava zaten soğuk diyerek su tüketmeyen kişilerin ses tellerinde oluşan kuruluk ses kısılmasına yol açıyor.
Soğuk algınlığı denince akla ilk gelen malzemeler olan bal ve limon, ses kısıklığı sorununu da çözmeye yetecektir. Bir fincan kadar sıcak su içerisine yarım limon sıkın ve bir tatlı kaşığı bal ekleyin. Güzelce karıştırıp içtikten sonra ses kısıklığınızın düzeldiğini göreceksiniz.
Sıkılaşmış kaslar yumuşak ve güzel bir sesin üretimini hem zorlaştırır hem de tehlikeye atar. Uzun süreler boyunca kaslar sıkı kaldığında ses tellerine zarar verebilir, sesin hasar görmesine yol açabilirler. Süt ve süt ürünleri boğazınız için kaçınmanız gereken en önemli gıda grubudur.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Yani besinlerin nefes borusuna kaçması gibi aksi bir durum söz konusu olmadığı sürece yediğimiz içtiğimiz hiç bir şey ses tellerimize doğrudan temas etmez. Bu nedenle de, bitki çayı, bal, çiğ yumurta gibi besinler doğrudan yenilip içildiği anda sesimizi güzelleştirmez.
Hastanın sesi kısık, cızırtılı ve boğuktur; ses kalınlaşmıştır. Tanı, kulak burun boğaz muayenesi, fiberoptik endoskopi veya stroboskopi ile konur. Genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide, mikrolaringoskopi altında ses teline kesi yapılarak jelatinöz sıvı alınır ve ses teli normal hacme kavuşturulur.
Sesteki çatallanma, kalınlaşma, iniş çıkışlar, boğuk ses ve diğer tüm farklılıklar ses kısıklığı olarak değerlendirilir. Ses çıkarmamızı sağlayan organlarda oluşan bir problem seste bozulmaya yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri