Ünsüz, sessiz ya da konsonant; m, r, g gibi, oluşması esnasında, kısmen de olsa, bir engele çarpan konuşma sesi. Ünsüzler, ünlülerle birlikte kullanılarak heceleri meydana getirirler: de, le, em, es, bi, si gibi. Türk alfabesinin yapısı gereği hemen hemen tüm sesler bir harf ile karşılanmıştır.
Sessiz olan harfler ise “z, y, v, t, ş, s, r, p, n, r, m, l, k, h, j, ğ, g, d, ç, c, b” harfleridir. Sessiz harfler de kendi içerisinde sert ve yumuşak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sert sessiz harfler “t, ş, s, p, k, h, f, ç” harfleridir.
Ağzımızdan çıkan sesler, yazıda harf adını verdiğimiz simgelerle gösterilir. ALFABE (abece) denir. Türk alfabesinde 29 harf vardır. Bunların 8' i sesli (ünlü) harf, 21' i ise sessiz (ünsüz) harflerdir.
Türkçede ünsüzler (sessiz harfler) sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır. Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir.
Sesli harfler aynı zamanda ünlü harfler olarak adlandırılır. Ünlü harfler 8 tanedir ve ses tellerimizin titreşimi ile oluşturduğumuz harflerdir. Sessiz harfler diğer bir adı ile ünsüz harfler ise 21 tanedir. Ünsüz harfler dudaktan, burundan, gırtlaktan çıkarttığımız harflere denir.
İlgili 33 soru bulundu
Swift'e göre Türkçede 42 sesbirim vardır. Bunlar ünlü, ünsüz ve parçalarüstü sesbirimler başlıkları altında toplanmıştır. Bu sesbirimlerin 8 kısa ünlü sesbirim, I ünlü uzunluğu, 24 ünsüz sesbirim, 4 yükseklik/tonlama sesbi- rim, 3 kavşak sesbirim, ı vurgu sesbirimdir (1963: 5). yer aldığını belirtir (199 I: 1 ı- 13).
Akciğerlerden gelen havanın ses yolunda oluşturduğu titreşime ses denir. Ses, dilin işlevli en küçük birimidir. Harf ise sesin yazıdaki karşılığıdır. Bir dildeki harflerin belirli bir sıraya dizilmiş bütününe alfabe denir.
Ünlü harfler tek başına hece oluşturur. Ünsüz harfler tek başına hece oluşturmaz. Not :Türkçe kelimelerde hece sayısı kelimede bulunan ünlü harf sayısına eşittir. Örnek : Kalem kelimesinde 2 ünlü harf vardır.
Özellikle /K/ harfi, kitle iletişim araçlarında yaygın olarak yanlış seslendiriliyor… Bizim abecemize göre tüm sessiz harfler, önüne /e/ ünlüsü konarak okunur. Örnek: B(e), C(e), D(e)…
Bölüm | Kalın Okunan Harfler ( خ ص ض ط ظ غ ق ) - Hafız Davut Kaya - YouTube.
Bu nedenle hava akımının kesintili olduğu ünsüzlere süreksiz ünsüzler, hava akımının sızdığı ünsüzlere ise sürekli ünsüzler adı verilir. Buna göre /b, c, ç, d, i, g, ġ, k, p, t/ ünsüzleri süreksiz; /f, ğ, h, j, ł, l, m, n, r, s, ş, v, y, z/ ünsüzleri süreklidir.
Sözlüklerde sözcükler, alfabetik sıralamaya göre yer alır. Alfabede önce gelen harfle başlayan sözcük, sözlükte de önce yer alır. Aynı harfle başlayan sözcüklerde ise farklı olan harfe göre sıralama yapılır.
Alfabetik, alfabe sırasına göre dizilmiş, abecesel demek olup bir sıralama usulüdür. Genellikle indekslerde, dizinlerde, ansiklopedilerde kullanılır. Ayrıca şuralarda da yaygındır: Katalog, bibliyografya, sözlük, kütüphane fişleri, ve bazı arama motorları.
Harflerin belli bir düzene göre dizilmesine alfabetik sıralama denir. Harfleri ve kelimeleri alfabetik sıralayabiliriz.
Bu iki durumda olabilir: İlk olarak farklı ve art arda gelen seslemlerde (hece) ünsüzler olabilir. Örneğin; göZLük, eLLi, baŞKan gibi sözcüklerde yan yana gelen ünsüzler farklı seslemdedir. Bu durumda üç ünsüz bile yan yana gelebilmektedir.
Türkiye'deki 81 ilin adında V harfi Ş, G ve H harflerine göre daha az bulunuyor.
Hece veya seslem, kelimeleri oluşturan, en küçük birimi harf olan ve ağzın tek hareketinde sarf edilebilen ses modelidir. Türkçede en az bir harf, en çok dört harften oluşur ve içinde en fazla bir tek sesli harf bulunur.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur. Opera literatürü ise daha fazla ses türü ayrımı gerektirmektedir.
Alfabemizde Ünlü Sesli Harfler
Alfabe harflerimiz, a, b, c, ç, d, e, f, g, ğ, h, ı, i, j, k, l, m, n, o, ö, p, r, s, ş, t, u, ü, v, y, z harfleridir. Ünlü sesli harfler; A-E-I-İ- O- Ö- U-Ü olarak bilinmektedir.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
1. Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde "o" ve "ö" ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki eski Türkçe'deki "yorı-" (günümüz Türkçesinde "yürü-") kelimesinin ekleşmesiyle oluştuğundan bu kurala istisna oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri