Sevgi, motivasyonun anahtarı; yaşamayı, yaratmayı, kendinizi ilerletmeyi ve başkalarına dokunma isteğinize olanak tanıyan şeydir. Yani sevgi de tıpkı beslenme gibi, bedensel ve ruhsal bütünlüğünüz için hayati bir ihtiyaç.
Çok yönlü ve kompleks bir varlık olan insan söz konusu olduğunda zihin ve bedeni bağımsız olarak düşünmek çok da doğru olmayacaktır. Dolayısıyla fiziksel gelişim ve fizyolojik ihtiyaçlar gibi zihinsel-ruhsal gelişim ve sevme, sevilme, saygı ve değer görme de bir ihtiyaçtır.
İnsanın, mutlu olabilmek için sevmeye ve sevilmeye ihtiyacı vardır. Sevmeyen, başkaları tarafından sevilmeyen insan ne kadar varlıklı ve sağlıklı olursa olsun mutsuz, huzursuz olur. Sevgi, insanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygudur. Bu duygu, insanları birbirine bağlar.
Bunlardan en meşhuru sanırım, “Maslow'un İhtiyaçlar Hiyerarşisi.” Bu kurama göre, insanın en temel ihtiyaçları; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyaçları, ait olma ve sevgi ihtiyaçları, değer ihtiyaçları ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarıdır.
Sevgi, insanları birbirlerine yakınlaştıran, 'görünmez bağ' denilebilecek bir duygudur. Eskilerin 'kuvveti cazibe' dedikleri şeydir bu. Sevginin üzerine değişik olumlu duyguların eklenmesiyle de sevginin türleri oluşur.
İlgili 36 soru bulundu
Sevgisizlik, insan zihninin travmatize olmasına ve benlik duygusunun azalmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle de psikolojik rahatsızlıkların temelinde sevgisizlik yattığını görmek pek de şaşırtıcı değildir. Sevgisiz insan psikolojisi, zedelenmiş ego ile kendisini gösterse de dışavurum her zaman aynı değildir.
Sevildiğini hissetmek insanın birinci derecedeki duygusal ihtiyacıdır. Sevilmek, insanın kendisini daha özel, daha değerli, daha biricik hissetmesine kapı açan en tesirli duygudur. Bu nedenle, her birey farkında olmaksızın, içinde bir yerde bir duygu deposu barındırır.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Öncelikle sevgi edilgen değil etken bir olaydır. Bir şeye kapılmak değil o şeyin içinde olmak demektir. Sevginin etken özelliği almak değil vermektir. Çünkü güçle dolu olmanın en iyi anlatımıdır vermek.
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
Soru 1: Kadınların duygusal ihtiyaçları nelerdir? Cevap: Kadınların duygusal ihtiyaçları, sevgi, anlayış, empati, destek ve güvenden oluşur. Bir kadının duygusal ihtiyaçlarına karşılık verildiğinde, duygusal olarak tatmin olma, bağlılık hissi ve ilişkilerde mutluluk artar.
İç güdüsel bir şekilde ait olma ihtiyacımız devreye giriyor ve hayatta kalabilmek için diğer insanlara ihtiyaç duyuyoruz çünkü insan hiçbir zaman her konuda 'mükemmel' değildir. Hepimizin yetenekleri, ilgi alanları farklıdır ve bu sayede büyüyüp gelişebiliyoruz.
Duygusal yoksunluğu olan bireylerde genellikle ilgi , sıcaklık , anlaşılmak dinlenilmek, kendini ifade etmek ve başkasının desteğini istemek gibi duygular görülür. Birey sevdiklerinden yeterli ilgiyi göremediklerinde kaotik bir ruh haline bürünürler.
Sevgi yetersizliği sonucunda çocukta kendine ve çevreye karşı güvensizlik ve olumsuz duygular gelişebilmektedir, dünyanın korkutucu bir yer olduğunu ve kendisinin hep yalnız kaldığını düşünebilir, sevgisiz büyütülmüş çocuk acısını ve tedirginliğini dışarı vuracak davranışlar geliştirebilir.
Sevgi, ilişki zenginleştikçe büyür.
Emek ister. Onu büyütmek size düşer. Tohumu ektikten sonra sulamaya, yeşeren filizlere özen göstermeye benzer. Ancak saygı ve şefkat ile bezenmiş, zengin bir ilişki kurulabildiği taktirde duygu güçlenebilir.
Sevgisiz insan nasıl davranır? Güvensizdir, çekiniktir, uzaktır, soğuktur. Sevilmediğini hisseden kişi kendisini korumaya alır. Çevresini kuşatan sevgisizliğe öfkelidir.
Beslenme: Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıların en önemli ihtiyacıdır. Bu ihtiyaç yerine getirilmeden yaşamın devam ettirilmesi mümkün değildir.
İnsan canlı bir varlıktır hayatını devam ettirmek için fizyolojik olarak yeme, içme, nefes alma, boşaltım, cinsellik gibi ihtiyaçları vardır bunlar en temel yapı taşlarıdır.
Din, kişinin manevi ihtiyaçlarını karşılar. Bir insan nasıl ki sevgiye, saygıya ve şefkate ihtiyaç duyarsa, dine ve dua etmeye de ihtiyaç duyar. Kişi içerisinde yaşadığı dünyayı, evreni, doğuşu ve ölümü anlamlandırmak, yaşam içerisinde başına gelen olayları çözümlemek, nedenleri aramak ister. Bu nedenle dine inanır.
Kadınlar En Çok Ne Zaman Cinsel İlişki İster? Kadınlar en çok yumurtlama döneminde cinsel ilişki isterler. Çünkü bu dönemde hormonların da etkisi ile libido yani cinsel istek artar. Zaten doğanın düzenine bakıldığında tüm hayvanlarda, türün devamı için yumurtlama döneminde cinsel istek artar.
Kadınların çoğunda memeler, meme uçları, dudaklar ve vajina dokunulmaya duyarlı diğer bölgelerdir. Yine boyun bölgesinde bazı noktalar, kulak memeleri, bacakların iç yüzeyleri ve karın cildi çoğu kadın için cinsel açıdan oldukça uyarıcıdır.
Gerçek sevgi, dört elementten oluşur: iyilik, merhamet, neşe, ve sakinlik.
Biyolojik ve evrimsel bakış açısı kadar, popüler kültür de aşkın bir ömrü olduğunu ve bitmeye mahkum olduğunu söylüyor. Oysa sevgi ve aşk bitmek zorunda değil. Sevgi, bağlılık ve tatminin olduğu ilişkilerde aşk zamanla azalacağına, tersine artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri