Barış çiçeği bakımı kolay olduğundan balkonda, pencere kenarında, ofiste ve değişik alanlarda rahatlıkla yetiştirilir. Bu noktada barış çiçeği evde nasıl bakılır diye merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikle bitkinin kök yapısına ve büyüklüğüne uygun bir saksı seçerek işe başlamanız gerekir.
Çiçek hastalıklarına karşı oldukça dayanıklı olan bitki özellikle sıcak ortamlarda toprağın nemli kalmasına ihtiyaç duyar. Fazla esintiye gelemeyen barış çiçeği buna rağmen havadar ortamlarda bulunmayı da oldukça sever.
Doğrudan güneş almayan ancak aydınlık ortamlara konumlandırabilirsiniz. Bu çiçek için ideal sıcaklık 10-28 derece arasıdır. Çok sıcak ya da çok soğuk olmadığı sürece barış çiçeği ortam sıcaklığına adapte olabilir. Sulama: Çiçeğin toprağı özellikle çok sıcak havalarda nemli kalmalı, asla kuru bırakılmamalıdır.
Spatifilyum'u (Barış Çiçeği) Sulama
Kışın musluktan akan soğuk su ile sulanmamalıdır, verdiğiniz su oda sıcaklığında olmalıdır. Su toprağın her tarafına eşit miktarda dökülmelidir ve her zaman aynı gün ve aynı miktarda su verilmelidir.
Güneş ışığı
Bu çiçek türü direk olarak güneşle temastan hoşlanmayan çiçeklerden biri. Barış çiçeği her ne kadar güneşi direkt olarak almak istemese de aydınlık ortamlarda daha verimli hale geliyor. Güneş almayan ve çok karanlık olmayan hafif gölgeli alanları tercih ederek büyümesini izleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Barış çiçeği yer değiştirmeyi çok sevmez, bu nedenle yaklaşık 2-3 yılda bir saksısını değiştirmeniz bile yeterli olacaktır.
Lif ve torf bakımından zengin olan topraklar bitkinin verimli bir şekilde yetişmesine yardımcı olur. 18 ila 28° aralığındaki sıcaklıklar, barış çiçeği için idealdir. Nemli toprakları seven barış çiçeğinin toprağını hiçbir zaman susuz bırakmamalısınız. Fıs fıs yardımıyla yapraklara su püskürtmesi de mümkündür.
Yaz ve kış ayları çiçek açmasına uygun bir mevsim değildir. Bitki çiçek açma döneminde kısa bir süre karanlık alanda dinlenmeye, toprağının kurumaya yakınken sulanmaya ihtiyacı vardır. Barış çiçeği yılda iki defa, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Yeterli güneş ışığı almayan barış çiçekleri, çiçek açmaz.
Barış Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar? Spathiphyllum, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar. Eğer bu dönemde çiçek açmıyorsa çok fazla güneş ışığı almamış demektir. Spati bitkisi genellikle yaz aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek bir dinlenme sürecine girer.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
3. Barış Çiçeği - (Yelken Bitkisi - Spatifilyum)
Barış Çiçeği iç mekanlar için mükemmel bir bitkidir ve harika beyaz çiçekler açarlar. Yatak odasına konulabilecek bitkiler kategorisinde başlarda yer alırlar çünkü havayı temizleyen bitkilerdendir.
Sıcak yaz aylarında çok fazla güneşe maruz kalıyorsa sık sık toprağını kontrol edin. Toprağı yeterince kuru ise mutlaka sulayın. Kış mevsiminde ise haftada 1-2 kez sulanması yeterli olacaktır. Barış çiçeği sulama tekniğine uygun bir sulama işlemi yapmaya özen gösterin.
Toprak kurumuşsa su verin. Nemli ise su vermeye gerek yok. Fakat barış çiçeği çok fazla susuz bırakılırsa tüm yaprakları kendisini yere bırakır.
Balkonda yetiştirebileceğiniz çiçekler kısaca şunlardır; Lavanta, Gazanya, Sardunya, Begonvil, Bodrum Papatyası, Kahkaha Çiçeği, Hercai Menekşe, Acı Bakla, Yasemin, Latin Çiçeği, Cam Güzeli, Kirli Hanım Çiçeği, Kalanşo, Lale ve Açelya'dır.
Barış çiçeği, parlak oval yapraklara sahiptir. Güzel bakılırsa yılda iki kez çiçek açarak birkaç ay boyunca çiçekli kalabilir. Dayanıklı oldukları tropikal ve subtropikal iklimlerde bahçede yetiştirildiklerinde, ilkbaharda henüz havalar serinken ekilirler.
Çiçeğin yaprakları fazlaysa sararan yapraklar kesilebilir fakat yapraklar az ise sararan yaprakların daha çok kararması beklenmelidir. Bu sayede çiçek canlılığını korur.
Ortam nemi yeterli olmadığında yaprak kenarları kararabilir. Yaz aylarında ayda bir nem kürü yapın, örneğin siz duş aldıktan sonra banyoda monsteraya da duş aldırın ve 4-5 saat veya gece boyunca kapalı banyoda bırakın ki neme doysun.
İç mekân bitkileri çok fazla hareket ettirilmemelidir. Doğru koşullar altında yetiştirilen bir barış çiçeği oldukça kısa sürede büyür. Bu bitkiyi yetiştirirken gövdeden çıkan sürgünleri kullanarak çok daha fazla canlıya sahip olabilirsiniz.
Az bakım ihtiyaçları ve bahar aylarında açan farklı çiçeği ile salonlarımızda severek tercih ettiğimiz bitkilerden biri olan Barış Zambağı olarak da bilinen Spathiphyllum, içerdiği çözünemeyen kalsiyum oksalatlar sebebiyle kediler için zehirli bitkilerden biridir.
Bunun için tek yapmanız gereken; 3 litre suya bir yemek kaşığı kuru maya koyarak karıştırmak ve elde edilen su ile çiçekleri sulamak. Burada dikkat etmeniz gereken bir püf noktası var; sulama esnasında suyun bitkinin yapraklarına değmemesine dikkat etmelisiniz.
Barış çiçeği için aşırı büyük ve geniş saksılara gerek yoktur. Orta boyutlarda ve altı delikli olan bir saksı uygundur. Bu, fazla suyun süzülmesi, bitkinin çürümemesi ve solmaması için gereklidir.
Fazla su bitkinin köklerinin çürümesine neden olabilir. Ayrıca, barış çiçeği yaprakları periyodik olarak nemli bir bezle temizlenmeli ve toprağı havalandırılmalıdır. Barış çiçeği, ayrıca düzenli gübreleme ile beslenmelidir. Bitkinin büyümesi için iki haftada bir azotlu gübre uygulanması önerilir.
Barış çiçeği, gerçekte Amerika'ya özgü tropikal bir bitkidir. Güzel beyaz yapraklara sahip bu çiçek, 'barış zambağı' olarak da bilinir. Dekoratif bir bitki olmasından dolayı kesme çiçek olarak sıklıkla kullanılır. Büyüme süreci çok kolay geçen, uzun konik bir iç mekan bitkisidir.
Barış Çiçeği Nemli Ortamları Sever. İlkbahar Aylarında Bazen De Sonbaharda Da Çiçek Acar. Beyaz Çiçekleri Zamanla Yeşile Döner.&Nbsp;Boyu 1 Metreye Kadar Uzar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri