Sevinç kelimesinin birden fazla zıt anlamı olan kelime bulunmaktadır. İlk olarak sevinç zıt anlamlısı dediğimizde akla gelen kelime üzüntüdür. Bir diğer zıt anlam karşılığına bakacak olursak hüzün ve kederi ele alabiliriz.
Sevinç kelimesinin zıt anlamlısı; üzüntü, tasa ve kaygıdır.
Hüznün Zıt Anlamlısı Olan Sözcükler
Alınan bir haber karşısında hissedilen neşeye sevinç denir.
Neşenin Zıt Anlamı Olan Kelime
Sevinç ve şetaret ile açıklanabilecek neşe kelimesinin zıt anlamlı kelimeleri ise; hüzün ve keder olmaktadır.
SEVİNÇ KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
Sevinç kelimesinin karşıtını ifade eden yani zıt anlamlısı "Hüzün, Dert, Tasa, Keder" kelimeleridir. Bu kelimeler bir duruma karşı duyulan mutsuzluğu ifade etmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Sevinç kelimesinin zıt anlamlısı Üzüntü dür.
Mutlu kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler; mutsuz ve üzgün olarak tanımlanabilir. Mutlu kelimesinin sık kullanıldığı gibi, mutsuz ve üzgün kelimelerinin de çok sık kullanıldığını belirtmek önemlidir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
Keder acı ve hüzün manasına gelir. Enker ise en kederli demektir.
Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur. Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz. Bu durumda zıt anlamı olmayan kelimeleri yakın anlamlı kelimeler ile ifade etmek mümkün olmaktadır.
Neşeli Kelimesinin Zıt Anlamlısı Nedir? Neşeli kelimesinin anlamca karşıtına baktığımızda bu kelimenin olumsuz anlamına geleni olduğunu fark ederiz. Neşeli kelimesinin zıt anlamlısı '' üzgün'' kelimesidir.
➩ Neşenin eş anlamlısı sevinç, neşenin zıt anlamlısı ise üzüntü olmalıdır. Çünkü neşe ile sevinç aynı anlama geldiği için eş anlamlı, neşe ile üzüntü karşıt olduğu için ise zıt anlamlıdır.
Üzgün kelimesinin zıt anlamlısı yukarıda da belirttiğimiz üzere mutlu kelimesidir.
Mutlu kelimesi için eş anlamlı olarak kullanılabilecek birden fazla sözcük yer almaktadır. Bunlar içerisinde özellikle günlük yaşamda Mesut ve sevinçli kelimeleri yaygın biçimde kullanır.
Doğal kelimesi doğaya uygun olan, doğada karşılaşıldığı gibi manalarına gelmektedir. Bu durumda doğal sözcüğünün zıt anlamlısı ise yapay veya sunidir.
Seyrek kelimesinin zıt anlamı; sık olarak belirtilmiştir.
Sevinç ve üzüntüde zıt anlamlı iki sözcüktür.
hüzün - Nişanyan Sözlük. Arapça ḥzn kökünden gelen ḥuzn حزن “üzüntü” sözcüğünden alıntıdır.
Gönül üzgünlüğü, gam, keder, sıkıntı.
Zıt kelimeler sadece anlam bakımından birbiri ile çelişen kelimelerdir, olumlu anlamı olan bir kelimenin olumsuz anlamı zıt anlamlı kelime olarak sayılamaz. Örneğin; alçalmak kelimesinin olumsuzu olan alçalmamak zıt anlamlı olarak adlandırılamaz. Alçalmak kelimesinin zıt anlamlısı ise yükselmektir.
Pozitif kelimesi karşıtı negatif kelimesidir. Anlam olarak tamamen birbirinin karşıtı olan kelimelere zıt anlam denir. Pozitif kelimesinin zıt anlamlısı negatif kelimesidir.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
MESUT EŞ ANLAMLISI
Mesut sözcüğünün eş anlamlıları Türk Dil Kurumu'na göre mutlu, bahtiyar, sevinçli, ongun, saadetli ve berhudar kelimeleridir. Lakin halk içinde mesudun eş anlamlısı olarak genellikle mutlu kelimesi kullanılmaktadır.
1- Mutlu: Mutlu, halinden memnun, keyifli ve sevinçli anlamına gelir. Bu sözcük ''mutlu mesut'' şeklinde ikileme olarak da kullanılır.
Berhudar, bahtiyar, mesut, ongun, sevinçli, hoşbaht bunlardan bazılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri