İMAR OLMAYAN YERE TİNY HOUSE YAPILIR MI? Tiny House için herhangi bir imar izni gerekmemektedir. O2-Tip Onay Belgesi şartı vardır. O2-Tip Onay Belgeli Tiny House'u tarla ya da imarlı arsa statüsündeki bir yere koyabilirsiniz.
Bir karavan gibi tiny house ev çeşitlerini düşünmek mümkündür. Taşınabilir ev sistemleri olarak üretilen Tiny House evleri altında tekerlekleri ve römorku olan bir gezici evdir. İmar izni olmayan her arsa veya arazi üzerinde dilediğiniz kadar kalabilir veya yer değişikliği yapabilirsiniz.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir.
Tiny house için imar izni, ruhsat gerekir mi diye merak edenler için cevabımız evet olmaktadır. İstenilen şekilde ve yasal olarak kullanılabilmesi için firmamız tarafından satış işlemleri sırasında ruhsat gibi gerekli belgelerin her biri yerine getirilmektedir.
Prefabrik yapılar ve bungalovlar ise yapı statüsünde olup imar yönetmeliklerine tabidirler. Tiny house'lar araziye sabitlenip ve altyapı hizmetlerinden faydalanmaya başlaması halinde bir yasal düzenleme bulunmuyor.
İlgili 27 soru bulundu
Çekme karavan niteliğindeki tiny house'lar kural olarak “yapı” olarak kabul edilemezler. Ancak bunların kullanış amacı, konulduğu yer ve sayı önemlidir. Örneğin tarım arazisine orada tarım yapılmasını engelleyecek şekilde onlarca karavan/tekerlekli tiny house koyamazsınız.
Hisseli tapulara dikkat. Son dönemde konuta erişemeyen yüz binlerce kişi arsa ve tarla alıp üzerine tiny house tarzı binalar yapma yoluna gitti. Ancak uzmanlar bu tarz yatırımların risk yaratabileceği uyarısında bulundu.
Belediyelerden doğrudan konteyner izni için başvurmak söz konusu değildir. Konteyner koyabilmek için belediyeye inşaat ruhsatı başvurusu yapılması gerekir.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
5- Tiny House Kaç Yıl Dayanır? Ortalama 50 yıl ömrü vardır.
4.999 m2'ye kadar olan yeşil alan & tarla vasfındaki yerlere herhangi bir şekilde bina yapılması yasayla engellenmiştir. Yatırım yapılacak alan 5.000 m2 üzerinde tarım bölgesiyse tarımsal faaliyetine destek olmak koşuluyla %10'u geçmeyecek şekilde küçük yapı ve müştemilat yapılabilir.
Tiny House Vergisi Var Mı? Yıllık muayene ücreti dışında bir vergisi bulunmamaktadır. Motoru olmadığı için motorlu taşıtlar sınıfına girmez. Bu nedenle motorlu taşıtlar vergisi ödemeye gerek yoktur.
Hareketli ev modeli olarak kullanabileceğiniz tiny house modelleri evler için imar kanunu kapsamında bir izin veya ruhsat alınmasına gerek yoktur. Ayrıca tiny house evleri sabit olarak kullanabilmek için imar izni bulunan arsa veya tarla üzerine yerleştirerek kullanabilirsiniz.
Tekerleksiz, sabit tiny house lar, İmar Kanunu bakımından “yapı” niteliğinde kabul ediliyor, yapı ruhsatı alınması gerekiyor ve sadece imarlı arazilerde kullanılabiliyorlar. Kolayca sökülüp taşınamayan prefabrik evler gibi kabul ediliyorlar.
Eğer sahip olduğunuz Tiny House bir arazi üzerinde sabit olarak konumlandırılırsa ve sürekli olarak taşınabilir durumda değil ise trafikten ayrılma yazısı alarak, Tiny house'unuzu araç statüsünden çıkarıp muayene zorunluluğunu kaldırabilirsiniz.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Kanun kapsamında konteyner ev taşınabilir nitelikte olsa da tanım içerisinde muvakkat (geçici) yapı sınıfına giriyor. Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekiyor.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Para Cezası: Kaçak prefabrik ev yapmak, 2021 yılı itibariyle 3.000 TL ile 30.000 TL arasında değişen para cezaları ile cezalandırılmaktadır.
Yapı ruhsatı bulunmadan ya da yapı ruhsatı ve eki mimari projeye aykırı olarak inşa edilen yapıyı yapan kişilere 3194 sayılı İmar Kanununun 42. maddesi uyarınca para cezası uygulanmaktadır.
1. derece sit alanı koruma altına alınmış önemli doğal ve kültürel değerlere sahip alanlardır. Sit alanlarında yapılacak her türlü yapı, özellikle de kalıcı yapılar, genellikle izne tabidir ve sıkı bir denetim altındadır. 1. derece sit alanında tiny house yapmak mümkün olmayabilir.
Tiny house'larda elektrik bağlantısı, şebeke elektriğine veya güneş panelleri, rüzgar türbinleri veya jeneratörler gibi alternatif enerji kaynaklarına bağlanarak yapılabilir. Ancak sabit kullanılacak tiny house'lar için yerel elektrik şebekelerine bağlanmak daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri