(d.? / ö.?) Şeyh Muslihiddin Efendi Hazretleri, Abdürrahim Tirsi Hazretleri'nden tarikat nurunu alıp, yüce Allah'ın nice sırlarına ulaşan bahtiyarlardandır. Kendisi Mudurnuludur.
Osmanlı dönemi İstanbul'da bulunan büyük velilerdendir. Adı Musa olup, Merkez Muslihiddin diye meşhur oldu. Denizli ilinin Sarıhanlı köyünde 868 (m.1463) yılında doğdu. 959 (m.1551) yılında İstanbul'da vefat etti.
On yedinci yüzyılda yaşamış olan Halveti şeyhlerinden biridir. Şeyh Muslihiddin Hz.'nin Elmalılı Sinan Ümmi'nin halifesi olduğu bilinmektedir. Kendisinin hayatı ve kişiliği hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. 17.yüzyılda Halveti Tekkesine dönüşen Balıklı Tekkesi'nin ilk Halveti şeyhi olmuştur.
Kütahya'da yetişen büyük Allah dostlarındandır. Hacı Bayramı Veli Hazretleri'nin halifesidir. Adı.
İlgili 19 soru bulundu
Sıtma Dedesi: Piri Mehmet Efendi zamanında ve ondan sonra yaşadığı sanılmaktadır. Bu zatın sıtma tutanları, ısıtılmış söğüt yaprakları üzerine yatırarak terlettiği, sonra söğüt ağacı yapraklarını ve kabuklarını kaynatıp, hastalara içirerek iyileştirdiği söylenir.
Siyaset adamı, eğitimci, sûfî müellif. Abdülkādir-i Geylânî'ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı. Mutasavvıf, vâiz, yazar.
Şehrin güney yamacında Mar Şmuni Kilisesi'nin güneyinde yer almaktadır.
Hacı Salih Efendi'nin kabri şerifleri Erzurum'a 26 km. Pasinler'e 12 km. mesafede bulunan, Pasinler'e bağlı Çöğender köyündedir.
Sözlükte “yaşlı kimse” anlamındaki şeyh kelimesi (çoğulu şüyûh, meşâyih) tasavvufta velî, pîr ve mürşidle eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Türkçe'de er, eren ve ermiş kelimeleri de “şeyh” mânasına gelir.
Hacet Dede Türbesi Manisa'da bulunan Hacet Dede Türbesi'ne genellikle Hıdırellez zamanında gidilir. Kısmetinin açılmasını isteyenler türbenin yanındaki tahtay yüzük resmi çizerler. Hacet Dede'ye horoz adağı yapanlar perşembe akşamı türbeye gidip horozu kurban ederler.
1954 yılında tüm dünyadaki sıtma olgu sayısı 250 milyonu bulurken sıtmadan ölen kişi sayısı 2.5 milyon idi. Bugün ise her yıl 300-350 milyon yeni sıtma olgusu görülürken, ölen insan sayısı 1.5-2.7 milyondur.
Sıtma, plazmodium adı verilen bir parazitin sebep olduğu ateşli bir hastalıktır. Parazit, dişi anofel sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara ulaşır. Sıtmaya sahip kişiler genellikle yüksek ateş ve titreme ile kendilerini çok hasta hissederler.
Sağlık Bakanlığınca yürütülen Sıtma Eliminasyon Programı sonucunda, Türkiye'de yerli sıtma vakası görülmüyor.
Sıtma, Afrika, Orta ve Güney Amerika, Karayiplerin bir kesimi, Asya (Güney Asya, Güneydoğu Asya ve Ortadoğu dahil), Doğu Avrupa, Güney ve Batı Pasifik bölgesinde, geniş alanlarda görülmektedir. 2017 yılında sıtma vakalarının % 92'si ve sıtma ölümlerinin % 93'ü Afrika bölgesinde meydana gelmiştir.
Sıtma, enfekte dişi Anofel cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşır. Sıtma, bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen, insandan insana doğrudan temasla veya cinsel yolla bulaşmaz.
Hastalığın tarihçesi
Hastalığı ilk defa bildirenler Antik Mısırlılar'dır.
Klorokin dirençli Plasmodium falciparum ve Plasmodium vivax enfeksiyonları kinin, doksisiklin, atovakuon/proguanil, meflokin veya artemisin bazlı kombine tedaviler ile tedavi edilebilir. Ciddi sıtmada, intravenöz spesifik antimalaryal tedavi ve destek tedavi verilir.
Ankara ve çevresinde sıtma, 1923-1924 senelerinde büyük salgın halinde görüldü.
Üç büyük evliya var ki alimler tarafından makamlarının yüksekliği özellikle belirtilmiştir. Kim bunlar: Fatih Zeyrek'te Mehmed Emin Tokadi Hazretleri, Eyüp Nişanca'da Murad-ı Münvezi Hazretleri Üsküdar'da Abdülfettah Bağdadi Akri Hazretleri.
Başta Somuncu Baba Hazretleri olmak üzere Cemaleddin-i Aksaray-i Hazretleri gibi 7 bin evliya Aksaray Ervah Kabristanlığı'nda metfun bulunuyor. Kabristana defalarca nur indiği söylenirken, Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Aksaray'ı "evliyalar şehri" olarak tanıtıyor.
Tam olarak kime ait olduğu belli olmayıp, hakkında çeşitli rivayetler olan türbeyi evlenmek isteyen kişiler ve bir dilekleri olanlar sıklıkla ziyaret etmektedir.
Muhyiddin İbnü'l-Arabî'ye karşı öğretisini benimseyenlerce Şeyh-i Ekber (en büyük şeyh), öğretisine karşı çıkanlar tarafından Şeyh-i Ekfer (en kâfir şeyh) gibi birbirine taban tabana zıt lakapların verilişi, İbnü'l-Arabî'nin İslâm tarihinde üzerine en sert tartışmaların yapıldığı kişilerden biri olduğunun göstergesidir ...
Bunların başlıcaları şöyle özetlenebilir: Şeyh ilim, irfan ve eserleriyle temayüz etmiş olmalıdır. Veli olması yeterli değildir, aynı zamanda mürşid olmalıdır. Günlük hayatı müstakim olmalıdır. Belli bir tarikatın kuralları doğrultusunda tasavvufi eğitimini (seyr ü süluk) tamamlamış olmalıdır.
Şeyh, tasavvufta, kendisine bağlanan insanları tarikat kuralları içinde eğiten mutasavvıf mürşit. Aynı zamanda Arap kültüründe üst düzey makamlara sahip olan kişilere, yaşlı kişilere, ilimli şahıslara veya kraliyet ailesine mensup şahıslara verilen bir unvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri