1931 yılının Nisan ayında yağan yağmur ve dağlardaki karların erimesi sonucu Seyhan Nehri taşmış, 1935'in Mart ayında yaşanan sel nedeniyle on köy ile ulaşım kesilmiştir. Bu felaketlere dair en önemli hadiselerden biri 1936 yılının Aralık ayında yaşanmıştır.
Adana'da köprü çalışmaları nedeniyle suyu kesilen Seyhan Nehri devasa boyutlarda yosunlarla kaplandı. Kanalizasyon suları ve çöplerin de birikmesiyle nehir bataklığa döndü.
Adana'da manzarasıyla cazibe merkezi özelliği taşıyan Seyhan Nehri, köprü çalışmaları nedeniyle suyu kesilince devasa boyutlarda yosunlarla kaplandı. Adana`nın simgelerinden Seyhan Nehri'nde su akıntısı, Yavuzlar Köprüsü inşası ve Yüksek Hızlı Tren hattı inşası nedeniyle bir süre önce durduruldu.
Kışın ortasında kuruyan Seyhan'ın dramı
Bir sene önce Ocak ayının ilk haftasında Adana'ya geldiğimizde Seyhan nehri neredeyse tüm yatağını dolduruyordu. Adana'ya geçtiğimiz hafta geldiğimizde ise nehir yatağı neredeyse boştu. Nehrin yaklaşık %80'i kurumuştu.
Seyhan Nehri'nin uzunluğu 515 km. Samantı (Zamantı) ile Göksu sularının birleşiminden meydana geliyor. Samantı Suyu Uzunyayla'dan çıkıp, buradan Toros Dağları'nın doğu yamacından güneye doğru iniyor. Birleşen sular, Yenice Çayı'nı oluşturuyor.
İlgili 44 soru bulundu
Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır. Süleyman Demirel inşaat mühendisi olarak çalışmıştır. 8 Nisan 1956'da hizmete açılmıştır.
Denizi olmayan Adana'nın deniz görünümlü olmasını sağlayan Seyhan Nehri, şehrin ender doğal güzelliklerinden biri.
Sulama ve tarımsal faaliyetler de Fırat Nehri'nin su seviyesini düşüren önemli faktörlerdir. Türkiye, Suriye ve Irak'ta, Fırat Nehri'nin suları, tarım alanlarının sulanması için kullanılmaktadır. Bu da, nehrin su seviyesinin düşmesine neden olmaktadır.
Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.
Ceyhan İlçesinin en önemli akarsuyu Ceyhan Nehridir. Uzunluğu 509 km dir. Kaynağını Elbistan' nın kuzeybatısındaki Tahtalı ve Binboğa dağları ile güneybatısındaki Nurhak dağlarından almaktadır.
MADDE 2. — Bu kanun 1 Mart 1955 tari hinden itibaren muteberdir. MADDE 1. — Seyhan Vilâyeti adı, şimdiki hudutları içinde bulunan ve Adana Merkez, Ceyhan, Osmaniye, Bahçe, Kadirli, Kozan, Feke, Saimbeyli, Karaisalı ve Pozantı kazalarını ihti va etmek üzere Adana olarak kabul edilmiştir.
Düşmanlar 4 Ocak 1922´de Adana´yı boşaltmıştır. 5 Ocak 1922 sabahı İli Camii ile Büyük Saat Kulesi arasına Türk Bayrağı çekilmiş ve bu tarih kurtuluş günü olarak kutlanmıştır. Adana 1867 yılında İl haline getirilmiştir.
Yağmur yağdığında, karlar eridiğinde ya da yeraltı suları yükseldiğinde toplanan sular küçük dereler halinde dağlardan akmaya başlar. Bunlar yolları boyunca birleşip daha büyük dereleri, onlar ise birleşerek nehirleri oluşturur. Yani Amazon ve Nil gibi büyük nehirlerin onlarca, hatta yüzlerce başlangıç noktası vardır.
Özaltın İnşaat'ın % 50 hissesine sahip olduğu ortaklık tarafından inşa edilen Köprü Barajı ve HES, Adana'nın Seyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır.
Ceyhan deltası Çukurova'nın güneydoğusunda, yaklaşık son 4000 yılda gelişmiş, Türkiye'nin en genç delta ovasıdır.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
Seyhan barajı taşkın koruma ve enerji üretme amaçlı olarak 1956 yılında işletmeye alınmıştır.
Yapımına 1953 yılında başlanan, sulama ve enerji üretimi amaçlı olarak tasarlanan Seyhan Barajı, 8 Nisan 1956 yılında hizmete alınmıştı.
FIRAT NEHRİ'NDE 40 BİN 700 TON GÖRÜNÜR ALTIN BULUNUYOR - YouTube.
Fırat Nehri'ne Siyanür Sızdırılması Hakkında
Siyanürün su kaynaklarına sızdırılması, içme suyu kaynaklarının kirlenip zehirlenmesine, canlıların ölümüne ve sulanan tarım alanlarının zarar görmesine sebep oluyor.
Araştırmacı Yazar Haluk Özdil, Elazığ'da Fırat Nehri'nin altındaki 40 bin 700 ton görünür, 10 bin 600 ton da muhtemel altın ile ilgili açıklamalarda bulundu. Araştırmacı Yazar Haluk Özdil, Elazığ'ın maden bakımından zengin bir şehir olduğunun altını çizdi.
Seyhan Nehri'nin özellikle, üretiminde çok suya ihtiyacı olan pamuk üretiminde hayati önemi vardır. Adana – İçel sınırında Tarsus Çayı ile birleşerek, Akdeniz'e dökülen en büyük nehirdir.
Adana sınırları içerisinde deniz yoktur ancak Akdeniz'e sınırı olan yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu bölgeler Karataş, Bahçe beldesi, Yumurtalık ve Tuzla'dır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal sınırları içerisinde kurulmuş olan Karataş, Adana'ya 48 km uzaklıktadır.
Bu durum, akımlarının da yıl içinde değişkenlik göstermesine yol açar. Kızılırmak, Yeşilırmak, Dicle, Fırat, Seyhan ve Ceyhan gibi akarsular bu gruba örnektir.. Ülkeler arasında sınırları belirleyen doğal unsurlardan biri de akarsulardır. Türkiye'de, bu özellikleriyle bilinen en önemli akarsular, Meriç ve Arpaçay'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri