KABARTMA TOZU da özünde KARBONAT ve krem tartardan elde edilen bir üründür. Bu nedenle aynı şekilde karbondioksit çıkışını sağlayabilir. Özellikle güçlü bir kabartma tozunuz varsa, mayayla aynı miktar kullanıp güzel sonuçlar elde edebilirsiniz.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Maya Yerine de Geçen Kabartma Tozunun Harika Sonuçlar Verdiği 12 Hamur İşi Tarifi. Kim istemez ki yaptığım hamur işi kabardıkça kabarsın, formu ise yumuşacık olsun... Bu yüzden her ikisi de kabartıcı özellik taşıyan malzemeler olan karbonat ya da kabartma tozu yardımımıza yetişiyor.
Öncelikle uygun bir yoğurma kabına un elenir. Üzerine kabartma tozu ve tuz eklenir ve karıştırılır. Ortası havuz şeklinde açılır ve oda sıcaklığındaki yoğurt ve yumurta eklenir. Yumuşak bir hamur yoğurulur. (bu aşamada gerekli ise birkaç kaşık un veya birkaç kaşık ılık su eklenebilir. )
Öncelikle 1 su bardağı sütün içine 1 yemek kaşığı limon suyu veya beyaz sirke ekleyin. Mümkünse tahta kaşık kullanın ve iyice karıştırın.10 dakika bekleyin. Süt kesilecek ve hafif kıvamı koyulaşacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir. Mayayı un ve suyla bir araya getirdiğinizde, undaki şeker açığa çıkar, maya bu şekeri tüketir ve açığa karbondioksit çıkar. Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır.
Hamur işlerinde kullandığımız mayalar organik olurken kek ve kurabiyelerimiz için kullandığımız karbonat, kabartma tozları inorganik kabartıcılardır. Hamur işleri yaparken maya, kek ve kurabiyeler için karbonat veya kabartma tozu kullanırız.
Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
Oysa kabartma tozu asidi etkisizleştiren yapısı sayesinde parlak yüzeyleri çizmeden temizler, tesisatları açar ve temizler, bulaşıklarda ya da mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını sizi de uğraştırmadan kolayca temizler. Buzdolabında, halılarda ya da evdeki tekstil yüzeylerde oluşan kötü kokuları giderir.
1 paket kabartma tozu yerine maksimum 2 çay kaşığı karbonat kullanın. Karbonat yerine kabartma tozu kullanacağınız durumlarda içerisindeki asidik maddenin miktarını azaltın.
Kabartma tozuyla ekmek yapımı ve mayasız ekmek yapımını sizler için hazırladık. Yoğurma kabına 2,5 su bardağı unu alalım, üzerine su, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuzu ilave ederek hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. El ile yoğurmak istemeyenler bir spatula yardımıyla karışımı iyice yedirebilirler.
Kabartma Tozu İle Yumuşacık Bazlama Tarifi Nasıl Yapılır? Yoğurma kabımıza su ,yoğurt, tuz ,şeker kabartma tozu ilave edilip karıştırılır. Yoğurtla kabartma tozu karışınca köpük köpük olduğunu gözlemleyebiliriz. Mayalanma işleme gibi oluyor.
Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor.
İçerisinde maya yerine kabartma tozu olduğu için hamurunuzu bekletmenize gerek kalmayacak ve pişiniz kabartma tozu sayesinde kabaracaktır. Pişilerinize şekil verirken hamur ne çok kalın ne de çok ince olmamalı.
Un ve karbonat yavaş yavaş eklenerek yoğurulur. Yumuşak, ele yapışır bir hamur elde edilir.
Bilinçli kullanımda faydalı olan kabartma tozu bazı durumlarda zararlı da olabilir. Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir.
Bu tarifte maya yerine yoğurt ve kabartma tozu kullanıyoruz. Bu sayede orijinal pizza tadını da asla kaybetmiyoruz. Malzemeler: 5 yemek kaşığı yoğurt.
Kuru maya kabartma tozundan rol çalıyor ve hamuru çabucak kabartıyor. Ancak çok çabucak kabarma riski olduğu için ve içinin pişmeme gibi bir durumu da söz konusu olabileceğinden daha düşük bir ısıda daha uzun süre pişirmek mühim.
Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini arttırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır. Toz, karbondioksit gazını sulu bir hamur ile karışmasıyla veya bir asit-baz reaksiyonu yoluyla hamur haline getirerek ıslak karışımdaki kabarcıkların genleşmesini ve böylelikle karışımın şişmesini sağlar.
1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. 1 paket kabartma tozu yerine yaklaşık 2 çay kaşığı karbonat ve etkisini göstermesi için üzerine birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor.
Aslında Karbonat ve Kabartma Tozu her ikisi de mayalı ajanlardır. Bunlar sıkışmış karbondioksit'in serbest kalmasıyla, hamurun kabarmasını sağlarlar. Karbonatın bunu yapabilmesi için başka asitlerle reaksiyona girmesi gerekir. Karbonat yoğurt, sirke gibi asit içeriği olan malzemelerle hazırlanan tariflerde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri