Adana'da kuraklık nedeniyle Seyhan Baraj Gölü'nün kapakları kapanınca Seyhan Nehri'nde sular çekildi. Nehirde sadece balıklar için can suyu kalırken, vatandaşlar nehirde balık avladı. ADANA - Adana'da kuraklık nedeniyle Seyhan Baraj Gölü'nün kapakları kapanınca Seyhan Nehri'nde sular çekildi.
1931 yılının Nisan ayında yağan yağmur ve dağlardaki karların erimesi sonucu Seyhan Nehri taşmış, 1935'in Mart ayında yaşanan sel nedeniyle on köy ile ulaşım kesilmiştir. Bu felaketlere dair en önemli hadiselerden biri 1936 yılının Aralık ayında yaşanmıştır.
Kışın ortasında kuruyan Seyhan'ın dramı
Bir sene önce Ocak ayının ilk haftasında Adana'ya geldiğimizde Seyhan nehri neredeyse tüm yatağını dolduruyordu. Adana'ya geçtiğimiz hafta geldiğimizde ise nehir yatağı neredeyse boştu. Nehrin yaklaşık %80'i kurumuştu.
Seyhan Nehri'nin uzunluğu 515 km. Samantı (Zamantı) ile Göksu sularının birleşiminden meydana geliyor. Samantı Suyu Uzunyayla'dan çıkıp, buradan Toros Dağları'nın doğu yamacından güneye doğru iniyor. Birleşen sular, Yenice Çayı'nı oluşturuyor.
İki önemli kolu vardır: uzun olanı, Kayseri-Pınarbaşı ilçesinden, 1500 metre yükseklikteki Uzun Yayla'dan doğan Zamantı suyudur ve Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, ve Yahyalı ilçelerinden geçer.
İlgili 43 soru bulundu
Araştırma sahası olan Seyhan Baraj Gölü, Adana il sınırları içerisindedir. Taşkın, sulama ve enerji üretimi amacıyla yapılmış olan baraj, 1956 yılında işletmeye açılmış ve Seyhan Nehri üzerinde kurulmuştur.
Seyhan Nehri de Sarus adını almıştır. Hitit etkisinde kalan Fenikeliler, tarım ve bitki tanrılarının ismi olan ADONİS´i bereketli topraklarından dolayı Adana´ya isim olarak vermiştir.
Seyhan Barajı, eski Adana'nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana'yı Seyhan Nehri'nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır. Süleyman Demirel inşaat mühendisi olarak çalışmıştır. 8 Nisan 1956'da hizmete açılmıştır.
Seyhan Nehri üzerinde 8 adet baraj ve/veya HES bulunmaktadır. Toplam 742 MW kurulu güce sahip bu hidroelektrik santraller ile Türkiye'deki HES'lerden üretilen elektriğin yüzde 2,515 oranı, toplam elektrik tüketiminin ise yüzde 0,738 oranı karşılanır.
Denizi olmayan Adana'nın deniz görünümlü olmasını sağlayan Seyhan Nehri, şehrin ender doğal güzelliklerinden biri.
Adana'da manzarasıyla cazibe merkezi özelliği taşıyan Seyhan Nehri, köprü çalışmaları nedeniyle suyu kesilince devasa boyutlarda yosunlarla kaplandı. Adana`nın simgelerinden Seyhan Nehri'nde su akıntısı, Yavuzlar Köprüsü inşası ve Yüksek Hızlı Tren hattı inşası nedeniyle bir süre önce durduruldu.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 8 Nisan 1956 tarihinde hizmete alınan ve tam 65 yıl önce Adana'nın sosyal ve ekonomik tarihini değiştiren Seyhan Barajı ekonomiye 78 Milyar TL fayda sağladı.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
Ceyhan Nehri ya da eski adıyla Piramos (Yunanca: Πύραμος Pyramos, veya Latince: Leucosyrus, Grekçe: Λευκόσυρος), Türkiye'nin en önemli akarsularından birisidir. Çukurova'nın iki ana hayat kaynağından birisidir. (diğeri Seyhan Nehri'dir.) Uzunluğu 509 km.dir.
Özaltın İnşaat'ın % 50 hissesine sahip olduğu ortaklık tarafından inşa edilen Köprü Barajı ve HES, Adana'nın Seyhan Nehri üzerinde bulunmaktadır.
1991 yılında üretime başlayan Sır Barajı ve HES, Çukurova Elektrik A.Ş tarafından özel sektör eliyle işletilmektedir.
Özet: Çukurova Deltası; Seyhan, Ceyhan ve Tarsus (Berdan) Nehirlerinin alüvyonlarını biriktir- mesiyle oluşturduğu Türkiye'nin en büyük delta ovasıdır.
Seyhan Baraj Gölü, Dilberler Sekisi, Merkez Park, Adnan Menderes Bulvarı, Sevgi Adası Seyhan ilçesinde görmeniz gereken doğal güzellikler arasında yer almaktadır.
'Adana Seyhan Baraj Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' proje kapsamında korunmaya alınan gölün alanı ise 68 kilometrekare. Uzunluğu 28 km en geniş yeri 17 km ve derinliği 70 metre.
Yöreye Selçuklu Türklerinin yerleşmesi ile birlikte şehrin adının “ÇECELİ” olarak değiştirildiğini görüyoruz. Günümüz ilçe halkının Yüreğir Ovasından gelen Ramazanoğulları ve Menemencioğulları soyundan geldiğini biliyoruz. İlçeye bugünkü ismi, Ramazanoğullarından Kara İsa Bey'e atfen verilmiştir.
Yöreye M.Ö. yaşayan kavimlere Danuna ismi verildiği kayıtlarda mevcuttur. Bir efsaneye göre gök tanrısı Uranüs'ün Adanus ve Sarus adında iki oğlu Adana civarına savaşarak gelmişler, Adanus adını kendi kurdukları şehre vermiştir.
Nitekim 1608-1833 yılları arasında mütesellim*lik şeklinde idare edilen Adana, 1867'de Kozan, Cebelibereket ve İç-il sancaklarının birleştirilmesiyle bir eyalet haline getirilmiştir (bk.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri