Hava yastığı gösterge lambasının ışığı, hava yastığı sisteminde bir kusura işaret eder. Genel olarak bu tarz bir kusuru sadece bu konuda yetkin bir servis giderebilir. Bu mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Bu nedenle, bir araba şoförü olarak aracı hemen trafikten çekmek zorunda değilsiniz.
Hava yastığı araçlarda kaza sırasında meydana gelebilecek yaralanmaları önlemeye çalışır. Çarpışma sırasında 30 milisaniye kadar kısa bir sürede gazla dolu bir balon açılır ve yastık görevi gördükten sonra söner.
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir.
Hava yastığı (Airbag, Yardımcı Koruma Sistemi/SRS), otomobillerde çarpışma anında çok hızlı biçimde açılıp bir gaz veya hava ile şişerek yolcunun yaralanmasını önleyen, esnek bir malzemeden yapılmış koruma sistemidir.
Ön hava yastıkları, arkadan çarpışma gibi güçlü bir darbe durumunda araç sürücüsünü ve yanında oturan kişiyi korur. Ancak, kapsamlı bir koruma için yeterli değiller. Araçta bulunan tüm yolcular yaptıkları her yolculukta emniyet kemerlerini takmalıdırlar.
İlgili 45 soru bulundu
Hava yastığı lambasının yanıp sönmesi, aracın ilk çalıştırılma anında meydana gelir. Bu sorun geçici bir durum ise, aracın stop ettirilip tekrar çalıştırılması ile çözüme ulaşır. Çünkü sistem devreye girer ve ışık da bu sayede söner.
Airbag patlaması araç için kötü bir şey değildir. Ancak hava yastığı tekrar tamir edilebilen ve yerleştirilebilen bir parça değildir.
Günümüzde kullanılan araçların büyük bir kısmında hava yastığı ve emniyet kemeri birbirinden bağımsız şekilde çalışıyor. Bu yüzden hava yastığının aktif olabilmesi için emniyet kemerinin takılı olması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.
Otomobil sektöründe; hava yastıkları ve antifriz yapımında kullanılan bor, hava yastıklarının hemen şişmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Çarpma anında elementel bor ile potasyum nitrat toz karşımı elektronik sensör ile harekete geçirilmektedir.
Hava yastıklarının açılması da gaz basıncına dayanır. Arabanın önündeki sensör belli bir seviyenin üstündeki çarpmada, içindeki gazın bulunduğu tüpe bir elektrik sinyali gönderir. Bu sinyalin etkisiyle oluşan ısıyla gaz çözünür ve açığa çıkan gaz, hava yastığına dolarak yastığı şişirir.
AirBag lambası yanıp sönüyorsa eğer, aracın beyni AirBag ile ilgili arıza kaydetmiş olabilir. Daha önceden sorunsuz bir şekilde çalışan AirBag ışıkları daha sonradan yanıp sönmeye başladıysa eğer ilgili soketler üzerinde veya kablolar üzerinde tesisat sıkıntısı olabilir.
Bir aracın hava yastığının açılması genellikle ağır hasar olarak kabul edilir.
Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Airbag patlayan araç nasıl belli eder? Arabanın ön panelinde veya gösterge panelinde airbag göstergesi araç çalıştırıldığında 2-3 saniye yandıktan sonra söner. Gösterge ışığı hiç yanmıyorsa airbag patladığı için ışık iptal edilmiş olabilir.
Ön yolcu hava yastığı veya yan hava yastığı için hibrit jeneratörler kullanılır. Bu tip jeneratörlerde yanan gaza ek olarak ikinci bir gaz kaynağı da kullanılır. Bir basınçlı kapta yaklaşık 220 bar basınçta %96 argon ve %4 helyum gaz karışımı bulunur.
Eger siz sisteme elektrik vermezseniz havaylami calisacak airbagler oyuzden kontak acilmaz ise airbagler calismaz. Airbag fisekleri airbag ECU su tarafindan elektrik ile tetiklenir. Eger siz sisteme elektrik vermezseniz havaylami calisacak airbagler oyuzden kontak acilmaz ise airbagler calismaz.
D) Hava yastıkları ve hidrolik frenlerin yapımında kullanılır.
Hidrolik frenlerde aracın frenleme organlarını çalıştırmak için hidrolik yağ basıncından yararlanılır. Fren sistemi Pascal'ın bir kabın içine konulmuş bulunan sıvının üzerine bir kuvvet uygulandığında sıvı bunu kabın çeperlerine aynı şiddette iletir prensibine göre çalışır.
Sürücü tarafından fren pedalına uygulanan kuvvet, fren hidroliği tarafından balatalara iletilir. Balatalar da tekerleklerle bağlantılı fren disklerini sıkıştırarak aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar. Hidrolik fren sisteminin çalışma ilkesi, basıncın ve dolaysıyla kuvvetin bir sıvı yoluyla aktarılmasına dayanır.
Emniyet Kemeri ve Airbag İlişkisi
Çarpma anında en yüksek korumanın sağlanabilmesi için iki güvenlik donanımının kullanılması gerekir. Ancak artık pek çok araçta emniyet kemeri ve hava yastığı arasında ilişki bulunmaz.
Bilindiği üzere bir kaza sırasında aracın hava yastıklarının açılıp açılmaması o aracın üretim teknolojisi ile alakalıdır. Aynı şekilde kazaya uğrayan her aracın hava yastıklarının açılması gerekmeyebilir.
Zorunluluğu olmayan kişileri şu şekilde açıklayabiliriz: - Park etme ve geri geri gitme alanlarında 25 km hızını geçmeyen sürücülerin kemer takma zorunluluğu bulunmamaktadır. - Yaralılara müdahale eden ambulanslarda hasta taşıyan özel görevi bulunan kişilerin emniyet kemeri takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Araç kontak açıldığında airbag lambanız yanmıyorsa airbag beyni arızalı , sigortası atmış veya lambası sökülmüş olabilir. Airbag kontrolü için öncelikle bakmanız gereken yer airbag lambasıdır. Airbag lambası yandıktan sonra kısa bir süre içerisinde sönüyorsa herhangi bir problem olmadığına işarettir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri