Kitabın bir bölümünde, İslam peygamberi Muhammed'in içinde yaşadığı pagan topluluğun desteğini almak üzere çok tanrılı yaklaşım lehine bir ayeti haber verdiği, sonradan bu ayetin şeytan tarafından yazdırıldığını iddia ettiği anlatılmaktadır. Bazı kaynakların bildirmesine göre Muhammed şeytan tarafından kandırılmıştır.
Çünkü o, size apaçık bir düşmandır. Bakara Suresi, 268. ayet: Şeytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayasızlığı emrediyor. Allah ise, size Kendisi'nden bağışlama ve bol ihsan (fazl) vadediyor.
Bu durum geleneksel yorumlarda şeytanın peygambere müdahalesi olarak yorumlanmış ve bunun üzerine de şeytan ayetleri diye bir iddia ortaya atılmıştır. Aslı Kur'an'da yoktur ve Kur'an ile doğrulanamaz. Garanik hadisesisin olmayacağının bir başka delili ise Vakıa Suresi 56/79. Ayetidir.
Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin “Şeytan Ayetleri” isimli romanı 26 Eylül 1988'de İngiltere'de basıldı. Kitap kısa sürede İslam ülkelerinde büyük tartışma yarattı. Hatta İran'da Humeyni yazar Rüşdi hakkında ölüm fetvası verdi. Laik Türkiye, Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile kitabın yasaklanmasına karar verdi.
Montesano'nun söylediğine göre tasvir, “şeytanı göksel mavi bir melek olarak göstermesine rağmen hayvansal özelliklere sahip daha şeytani bir görünüme kavuşturulmuş.” Montesano, Orta Çağ sırasında şeytan tasvirlerinin genelde ejderhaya benzediğini söylüyor.
İlgili 16 soru bulundu
A'raf Suresi. A'raf Suresinde Allah, İblis'e neden secde etmediğini sorar. İblis, kendisinin ateşten, Âdem'in ise çamurdan yaratıldığı cevabını verir.
Allah'ın emrine karşı gelerek Hz. Âdem'e secde etmediği için ilâhî rahmetten kovulan; isyanın, küfrün, kötülüğün, fesadın, kısacası bütün olumsuzlukların ilişkilendirildiği, gözle görülmeyen, insanları saptırmaya çalışan inkârcı, azgın ve kibirli (bkz. Kehf 18/50), ruhanî varlığın adıdır.
Sözlüklerden anlaşılacağı üzere, “şeytan” kelimesi Arapçada genel olarak, insan veya cin olsun, doğrudan uzaklaşan ve Allah'ın emirlerine başkaldıran herkes için kullanılmaktadır. Şeytan kelimesi tekil ve marife (bilinen) olarak (الشَّيطان) Kur'ân'da 68 ayette geçmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de on sekizi çoğul olmak üzere seksen sekiz yerde şeytan (on bir yerde iblîs) kelimesi yer almaktadır.
Ey iman edenler! Hepiniz toptan barış ve selamete girin de şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o, sizin aranızı açan belli bir düşmandır. Ey inananlar, hepiniz birlikte islama (veya barışa) girin, şeytanın adımlarını izlemeyin, çünkü o size apaçık düşmandır.
Yunan mitolojisinde Ares, savaş tanrısı'dır. Zeus ve Hera'nın oğlu ve On İki Olimposlu'dan biridir.
Neticede İblis, itaatsizlik nedeniyle Yüce Allah'ın dergâhından kovulan özel bir şeytanın ismidir. Şeytan ise cin, insan ve hatta hayvanlardan olan şeytanları kapsayan asi ve baş kaldıran varlık anlamında genel bir mefhumdur.
Yedinci soru şudur: Hak Teala beni yaratıp mutlak ve mukayyet surette mükellef kıldı. Emrine itaat etmediğimde ise bana lanet ederek kovdu. Cennete girmek istediğimde ise bana izin verdi ve beni ona musallat etti. İşimi gördükten sonra beni cennetten tekrar çıkardı ve Adem oğluna musallat etti.
Hz. İbrahim, “büyük şeytan”a üç kez taş atıp onun gözünü kör eder.
Şeytan içki ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak istiyor.
Şeytan iki şeyden korkar. Birincisi Hz. Ömer gibi öfkesini sırf Allah rızası için kullananların gazabından ; İkincisi ABD'yi yöneten gizli iradenin kötülüğünden…
Hallâc'a göre, “İblisin adı onun adından türemişti; sonradan Azâzîl şeklinde değiştirildi.”.
Keçi, inatçılık, ağaçların, ekinlerin en taze filizlerini yiyerek onların yetişmesini ve gelişimini engellemek,tahribine sebep olmak gibi bazı özellikleri nedeniyle insan nefsiyle benzerlik göstermesi bakımından mecazi olarak şeytanın keçisi deyimiyle nefis kastedilmiştir.
Allah: "Defol oradan, sen artık kovulmuş birisin. Din gününe kadar lanetim senin üzerinedir" dedi." (Sad 38/75-78) Aldığı Ceza "Ona, " İn oradan, orada büyüklenmek sana düşmez, defol, sen alçağın tekisin" dedi.
Onlara göre nefis şeytandan daha tehlikelidir. Çünkü şeytan çok defa nefsi alet ederek insana günah işletir. Kur'an'da nefsi sefih kişilerden bahsedilmiş (el-Bakara 2/13, 142) ve, “Nefislerinizi temize çıkarmayın” buyurulmuştur (en-Necm 53/32).
Genellikle kuyu, kaya altı mağarası gibi yeraltıyla ilgili mekanlarda yaşar veya bulunur. Yine kutsal kitaplarda da anlatılmasından dolayı halen yaygın bir inanış olan şeytan, Türk masallarında da geçiyor. Masallara göre şeytan insanların gözüne görünmez, onları kötü ve zarar veren işlere sürükler.
Şeytan kendi iradesi ile secde etmemiştir.
Şeytan cinlerdendir ve cinler de insanlar gibi imtihana tabi tutulan varlıklardır. Hz. Âdem (as)'e secde emri geldiği zaman kibirlenip Allah'ın bu emrine isyan etmiş ve neticede kafirlerden olmuştur.
Şeytanın temessülü ile ilişkilendirilen 8/el-Enfāl:48 ayeti şu mealdedir: Hani şeytan onlara yaptıklarını güzel gösterdi de “Bugün insanlardan size galip gelecek kimse yoktur, şüphesiz ben de sizin yardımcınızım” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri