Hasan soyundan gelenlere şerîf, Hz. Hüseyin soyundan gelenlere seyyid unvanı verildiği görülmektedir. Osmanlı devletine ait arşiv vesikalarında Hz. Ali evladının unvanları ifade edilirken seyyid, şerîf veya seyyid-şerîf unvanları kullanılmıştır.
Seyyid terim olarak “şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek” mânasına gelen şerîf ile (çoğulu eşrâf, şürefâ) birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltmiş olan” anlamında Hz. Peygamber'in Hz. Ali ile Fâtıma'dan doğan torunlarıyla onların soyundan gelenler için unvan olarak kullanılmıştır.
Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır. İslam'da dinî unvan olarak Hüseyin'in soyundan gelen seyyidlere Hüseyni, Hasan'ın soyundan gelen seyyidlere ise Hasani veya Şerif denir.
Şerif, İslam Peygamberi Muhammed'in kızı Fatıma'nın büyük oğlu ve On İki İmamların ikincisi olan Hasan'ın soyundan gelenlere denir. Hasan'ın kardeşi Hüseyin'in soyundan gelenlere ise Seyyid denmektedir. Abbâsilerden itibâren İslam devletlerinde, Şeriflerin ve Seyyidlerin kaydı tutulmuştur.
Şerefli, şanlı, şanı yüce manalarına gelen Şerif ise, Resulullah Efendimiz'in (asm) Hazret-i Hasan'dan gelen nesl-i pakine verilen unvandır.
İlgili 33 soru bulundu
Kelime anlamı olarak, “efendi, bey, önder, sahip, faziletli, kerim” gibi anlamlara gelir. Şerif kelimesi de, “şerefli, asil, soylu” manalarına gelip seyyid kelimesiyle birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltilmiş olan” anlamında kullanılır.
Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in soyundan gelen kişilere Seyyid ya da Hüseyni denir. Seyyid olarak anılan ilk isimlerden biri Zeynel Abidin'dir.
Şerif kelimesi sözlükte, “şerefli, kutsal, mübârek; soyu temiz ve şerefli olan asil kimse” anlamlarına gelir. Şerif, Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in torunu Hz. Hasan radıyallahu anh'ın soyundan gelen kimselere denir.
Seyyidlerin genelde soy şecereleri bulunmaktadır. Bu şecerelerden kişinin seyyid olduğu anlaşılabilir. Seyyid olmanın verdiği asıl şeref İslamı yaşamak ve İslam davasını dava edinip ona sahip çıkmaktır. İslama sahip çıkan ve onu yaymaya çalışan kimseler, peygamber soyundan gelmeseler de manevi seyyid sayılırlar.
Yeni doğacak bebeğine Şerif ismini vermeyi düşünenler, bu ismin ne anlama geldiğini araştırıyor. Şerif isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: 1. Şerefli, kutsal.
Hz. Peygamber'in torunu.
Bu arada, dünyadaki Seyyidlerin yarısından fazlasının Türkiye'de yaşadığı öğrenildi. Dünya Seyyidler ve Şerifler Kültür ve Araştırma Derneği Genel Başkan Hüseyin Zerraki, net rakam olmamakla birlikte dünyada 20 bin Seyyid aile olduğunu ve bu nefsi pak ailelerden 10 binden fazlasının Türkiye'de ikamet ettiğini söyledi.
Değerli kardeşimiz, Osmanlı zamanında seyyid ve şeriflerin şecereleri kayıtlı idi. Günümüzde de bazılarında bu senetler bulunmaktadır. Bununla beraber Peygamberimizin (asm) soyundan geldiği halde bilinmeyen bir çok seyyid ve şerif de vardır.
"Ben kıyamet gününde insanların seyyidiyim." (Buharî, Enbiyâ, 3; Müslim, İman, 367, 369). Hadis-i Şeriflerde seyyid kelimesi, kabile başkanı, topluluğun ileri gelen seçkin kimseleri, kölenin efendisi gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Ehl-i beyt, Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselamın bütün aile fertlerine denir. Resulullah efendimizin soyu, Hazret-i Fatıma'dan devam etti. Hazret-i Hasan'ın çocuklarına ve torunlarına Şerif, Hazret-i Hüseyin'in nesline de Seyyid denir.
Zehra'nın (s.a) evlatları Onun (s.a) soyundan geldikleri için değil, hem anne hem de baba tarafından Hz. Haşim'e dayandıkları için seyyiddirler. Anneleri seyyide olanlar soyları Hz. Fatıma'dan (s.a) gelmektedir.
Peygamberler dışında tüm insanlar günah işler ve cehenneme gitme ihtimali olabilir. Bu bakımdan seyyidleri günahsız görmek veya tamamen cennetelik nazarı ile bakmak hatadır. Allah yolunda gitmeyen kişi seyyid de olsa cehennemliktir.
Peygamber'in torunları ve Hz. Fatıma'nın çocukları olan Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in neslinden gelen kız veya erkek evlâtlarıyla evlenen her kim olursa olsun (Arap, Türk, Kürt, Acem, hiç fark etmez) hepsinin çocukları anne veya baba tarafından seyyid sayılırlar.
Ehl-i beyt soyundan gelen ocakzâdeler, evlâd-ı resûl oldukları için “seyyid” olarak anılmaktadırlar. Anadolu'da kurulan Alevi dede ocaklarının büyük bir bölümü bu seyyidlerin adlarını taşımaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde şerif, bazı kasabalarda kanunların uygulanmasından sorumlu, polis müdürü ya da jandarma komutanı benzeri, en yüksek resmi görevlidir. Çoğu bölgede seçimle iş başına gelir. Seçimle iş başına geçen güvenlik amiri uygulaması ABD'ye has bir uygulamadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in bir cemaat içinde sesli olarak okunan ve genellikle orta uzunluktaki on âyet kadar olan bölümlerine Türkler arasında verilen ad.
Afganistan'ın 4. büyük şehri olan Mezar-ı Şerif aynı zamanda Belh ilinin yönetim merkezidir. Özbekistan sınırının 56 km güneyinde, deniz seviyesinden 380 m yüksekte yer alır. Adı, Ali'nin mezarının burada bulunduğu inancından ötürü verilmiştir.
Şeyh Mahmud Nedim, Şeyh Güzel Barslan, Muhammed Şerif Sükuti, Kuddusi Münir ve Şeyh Sadık Diyarbakır'da yaşamış olan seyyid şeyhler olarak bilinmektedir.
Buna göre Alevi, Hz. Ali'nin Hz. Muhammed'den sonra devlet başkanlığına Allah ve Hz. Peygamber tarafından tayin edildiğine inanan ve imametin kıyamete kadar Fatıma'dan olan soyunda olduğunu savunan toplulukların müşterek adı olmuştur.
Muhammed'in soyundan gelenlere "seyit" deniliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri