Karakoç, şiirle ilgili görüşlerini yazmaya başladığı dönemlerden itibaren şiir anlayışını da yazmıştır. Bu konudaki düşüncelerini "Edebiyat Yazıları" adını verdiği 3 kitapta toplayan Karakoç'un Türk şiirinde son derece özgün bir yeri vardır. Onun şiiri metafizik bir şiirdir.
Hareketin kuramcısı ve isim babası Muzaffer İlhan Erdost'tur. Edip Cansever, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Sezai Karakoç, Ece Ayhan ve Ülkü Tamer, Tevfik Akdağ İkinci Yeni Şiir topluluğu şairlerindendir. Hareketin bir bildirgesi yoktur.
Sezai Karakoç'un şiirlerinin temelinde ''Diriliş'' var olmaktadır. Sezai Karakoç şiir anlayışı modern şiiri yansıtmaktadır. Bu anlayışla kaleme aldığı şiirlerinde İslami düşünceyi gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır.
Modern sanattaki soyutlamanın İslam anlayışına uygun olduğu düşüncesindedir ve şiirlerini bu yönde geliştirmiştir. "Edebiyat Yazıları I" kitabındaki ilk yazı metafizik ile ilgilidir. Bu, hangi kavramlara önem verdiğini göstermesi bakımından önemlidir.
Sezai Karakoç ya da kimlikteki adıyla Ahmet Sezai (1933 – 16 Kasım 2021), Cumhuriyet Dönemi'nde şiir, çeviri, hikaye, tiyatro, deneme, düşünce yazısı, inceleme ve röportaj gibi türlerde toplam 50'den fazla kitap yazmış Türk şair, hikaye yazarı, düşünür ve siyasetçidir.
İlgili 41 soru bulundu
Diriliş Akımı; Sezai Karakoç tarafından ortaya konulmuş fikirler sistemi ve hareketin adıdır. Karakoç toplumumuzun durumunu, ülkenin problemlerini, ortaya koyduğu düşünce perspektifinden, tarihi-sosyolojik perspektiften tahlil ve senteze tabi tutmuş ve çıkış yolları ortaya koymuştur.
Yüce Diriliş Partisi, Sezai Karakoç tarafından, 1997 yılında art arda iki genel seçime katılamadığı için kapatılan Diriliş Partisi'nin (DİRİ-P) yerine, 17 Nisan 2007 tarihinde kurulan bir siyasi partidir. Partinin kısa adı "YÜCEDİRİ-P"tir ve amblemi de dolunay, gül ağacı ve yoldur.
Babasının adı Yasin, annesinin adı Emine olan Sezai Karakoç'un ailesinin lakabı Leventoğulları'dır. Aile, dönemin şartlarına göre lakabını soyadı olarak alamayınca onun ye- rine Karakoç ifadesi tercih edilir.
Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır ilinin Ergani ilçesinde doğmuştur. Kendisi Türk Edebiyatı ve siyasetine verdiği iyi hizmetler ile tanınan iyi bir yazardır ve siyasetçidir. Kendisinin çok sayıda eseri ve şiiri vardır. 16 Kasım 2021 yılında 88 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Karakoç'un, Mülkiye'deki arkadaşı Muazzez Akkaya'ya duyduğu sevgiyi dizelere döktüğü Mona Roza, 1952 yılında öğrenci ve öğretmenlerin çıkardığı "Mülkiye" dergisinde yayımlandı.
Sezai Karakoç Edebi Kişiliği
Şiirlerinin çoğunda Yeni İkinci Akımı çizgisinde olan şairin, kendine özgü ve mistik bir anlatış usülü vardır.
Diriliş düşüncesine göre İslam dünyası, içerisinde bulunduğu kötü durumdan sıyrılmalı, dirilerek her alanda büyümelidir. Karakoç, dirilişin gerçekleşmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine inanır.
Sezai Karakoç gerek şiirlerinde gerekse denemelerinde “Diriliş” kavramını merkezden çevreye yayılan bir şekilde ele alır. „Diriliş‟ estetiği, dikey boyutu ile insanı ve Türk-İslâm medeniyetini simgeler. „Diriliş‟, Karakoç‟a göre “kendi olma” arzusunun ilk ve en önemli koşuludur.
Bahaettin Karakoç (5 Mart 1930, Elbistan - 16 Ekim 2018, Kahramanmaraş), Türk şair ve yazar. Abdurrahim Karakoç ve Ertuğrul Karakoç kardeşleridir.
Bu makalede Karakoç'un yaşamında ve dünya görüşünde dinin etkisi ele alınmıştır. İslam dinine bağlı bir hayat yaşamaya gayret eden yazarın, dini iç dünyasına nasıl yansıttığı ve dini nasıl yaşadığı ele alınarak din psikolojisi açısından yorumlanmaya çalışılmıştır.
Rivayet o ki iddiayı Cemal Süreyya kaybetti ve soy ismindeki "y" harfinden vazgeçti. Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı. Bu şiirde kıta başlarındaki harfler yan yana getirildiğinde "Muazzez Akkayam" akrostişi ortaya çıkıyordu.
Tam adı Abdurrahman Cahit Zarifoğlu olan şair, saf şiir akımının temsilcileri arasında yer alır.
Yeni'nin önemli temsil- cilerinden olan Sezai Karakoç'un çizgisiyle gelişen ve kendi sanat anlayışını geliştiren Erdem Bayazıt, “Yeni İslamcı Akım” olarak nitelendirilen şiir hare- ketinin içinde kendine has üslubu ile yerini alır.
Monna Rosa, Leyla ile Mecnun, Hızırla Kırk Saat, Taha'nın Kitabı, Zamana Adanmış Sözler kitapları birer modern mesnevidir ve beş mesnevi yazdığı için Sezai Karakoç, modern şiirdeki ilk hamse sahibi şairdir.
Liseyi bitirince felsefe öğrenimi görmek istemişti, sonra ilâhiyat okumak istedi. Ancak bu iki okulda öğrenim görmesi mümkün olmadı. Sezai Karakoç Siyasal Bilgiler Fakültesi sınavlarına girdi, sonuçları beklemek için İstanbul'a, Necip Fazıl'la tanışmaya gitti.
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
(d. 22 Ocak 1933 Ergani, Diyarbakır - ö.16 Kasım 2021 Fatih, İstanbul), Türk şair, yazar, düşünür ve siyasetçi.1933'de Diyarbakır/Ergani'de doğdu. İlkokulu Ergani'de, ortaokulu Diyarbakır ve Maraş'ta, liseyi Gaziantep'te okudu.
O; eski şiiri kavrayan, tanıyan ve yaşatan fakat tekrar etmeyen bir şairdir.
Dört kuşak şair bir aile olan Karakoçlara Sezai Karakoç ile birlikte üç kardeş yakıştırması yapılan en büyük yanlışlardan biri. Türk halk şiirinin iki ünlü şairi olan Bahaettin Karakoç ile Abdürrahim Karakoç kardeş. Sezai Karakoç ile sadece gönül bağları bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri