Çorba tüketebilirsiniz, ancak tahıllı çorbalar da bağırsaklarınızı yoracağından, sebze ve yoğurt çorbası tercih edebilirsiniz. Ara öğünlerde atıştırmalık olarak fındık, badem, ceviz, kabak çekirdeği, kaju gibi kuruyemişler tercih edebilirsiniz. Meyve ve sebze tüketimi önemlidir.
Sıvı tüketiminin yüksek olması gerektiği bir dönem olan emzirme döneminizde çorbaya da öğünlerinizde yer vermelisiniz. Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir.
Gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durması önerilir. Daha çok sulu gıdalar, çorbalar, kompostolar yemesi tavsiye edilir. Soğuk, asitli ve kafeinli içeceklerden uzak durması önerilir. Bu dönemde anne meme başı bakımı için özel bakım kremleri kullanmalı ve göğüslerindeki sütü düzenli bir şekilde emzirmelidir.
Dikişlerin iyileşme sürecinde kabaca 7. günden itibaren iz oluşumunu azaltan kremler kullanılabilir. SEZARYEN İZİ AZALTAN KREMLER; Eczaneler de kozmetik olarak satılan bu kremler (contractubex, dermatix) en az 2 ay süreyle günde 2 kez düzenli kullanılması halinde etkili olabilmektedir.
Anne sütü sezaryen doğumdan 6 saat sonra ağız sütü (kolostrum) olarak gelmektedir. Devamında ise, problem yaşayan annelerin en geç 2 gün içerisinde sütü akıcı hale gelecektir. Bu süreçte bebeğin emmesi, annenin süt kanallarını açacağı için, emzirmeye devam edilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Protein: Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır. Tahin: Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır.
Sezaryen kesisi yarası genellikle doğum sonrası 6-8 hafta içinde iyileşir. Ancak bu süre kişisel faktörlere yaranın durumuna ve bakımına bağlı olarak değişebilir. Dikişlerin iyileşme sürecini doktorunuz takip edecektir.
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir? Sezaryen doğum sonrası tercih edilen dikişlerden birisi de yapıştırma dikiştir. Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Sezaryen sonrasında annede süt üretimini desteklemek için süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi önerilmektedir. Önerilen besinler, sütün kalitesini artırır ve sıvı desteği sağlar. Özellikle de iyi yapılan bir kahvaltı sayesinde, kalsiyum desteği alınır ve sütün devam etmesine destek olunur.
Doğum sonrası ilk bir hafta kanama, adet kanaması kadar sık görülebilir. Daha sonra kanama yerini daha çok akıntıya bırakır, akıntının rengi kahverengi, sarı, beyaz olmak üzere giderek açılır ve ortalama loğusalık süresi boyunca yani 40 gün devam eder.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır.
Bazı yemek türleri de süt arttırıcı olabilirler. Süt artıran yemek türleri arasında başlıca şunları sayabiliriz: Sebze çorbaları: Ispanak, brokoli, havuç ve kereviz gibi besleyici sebzelerle hazırlanan çorbalar, süt üretimini artırabilir. Ek olarak, sağlıklı bir seçenek olan mercimek çorbasını da tercih edebilirsiniz.
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz. Ihlamur, papatya, rezene gibi hem anneyi rahatlatıcı hem de sütünü artırıcı bitki çayları günlük 1-2 fincan tüketilebilir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir. Bu süre zarfında anne adayı hareket etmek için acele etmemelidir.
Vajinal yoldan yani normal doğumla doğması mümkün olmayan bebekler karın ön duvarı ve rahmin kesilmesi ile birlikte sezaryen aracılığı ile doğurtulmaktadırlar. Normal doğuma kıyasla ağrısız bir doğum yöntemi olan sezaryende plasentaya kadar kesilerek bebek alınmaktadır.
Sezaryen ile yapılan doğumdan sonra hastalar ilk gün ayağa kalkabilir, hastane koridorlarında dolaşabilir. Gaz sancısını aşabilmek için bu yürüyüşler iyi gelecektir. Doğumdan 6 saat sonra sıvı besinler alınabilir. Daha sonra katıya geçilecektir.
Sezeryan Doğumda Kaç Kat Kesilir? Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Sezaryen ile doğum sonrası dikiş üzerine konulan bandaj 2 gün sonra çıkarılır, çıkarıldıktan sonra tekrar kapatılması veya pansuman yapılması gerekmez. kendiliğinden erir.
Kuru baklagil ve bulgur süt salınımını arttırır ancak aynı zamanda gaz da yapabilir. Eğer bebeğinizin gaz problemi yok ise haftada 3-4 gün kuru baklagil veya bulguru beslenmenizde bulundurmaya özen gösterin. Kuru hurma, kuru dut, kuru incir, kabak çekirdeği gibi besinlerin süt arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
Yüksek kalsiyum içeriği ve östrojen hormonuna benzer özellikler göstermesi sayesinde anne sütü miktarını artırıyor. Günde 2 tatlı kaşığı kadar, hatta demirden zengin pekmezle beraber tüketmeniz halinde kaliteli bir besin olacaktır.
Doğanın bir mucizesi olan hurma meyvesi, hem gebelikte hem de emzirme döneminde anneye fayda sağlayan bir besindir. Oksitosin hormonu benzeri bir bileşene sahip olan hurma, doğumu kolaylaştırma ve emzirme döneminde anne sütünün arttırıcı etki göstermesiyle ön plana çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri