Sezaryen ile doğumundan 6 saat sonra normal yemek yiyip, içilebilir. Bir hafta boyunca gaz yapıcı gıdalar (nohut, kuru fasulye, mercimek, vişne suyu vs.) alınmamalıdır.
Genel olarak, doğumdan sonraki ilk birkaç saat boyunca hiçbir şey yememeniz veya sadece su tüketmeniz istenebilir. Gerekli muayenelerin yapılmasının ardından doktorunuzun onayladığı bir zamandan sonra ise hafif yiyeceklerle beslenmeye başlayabilirsiniz.
Sezaryen sonrasında kabızlık, zorlanmaya bağlı olarak dikişlerinizin açılmasına sebep olabilir. Bu yüzden de bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Bol su içerek süt üretimini artırmaya da katkıda bulunursunuz. Süt ve süt ürünleri tüketimi süt üretimini de arttıracağından kesinlikle önerilmektedir.
Genel anestezi almışsa annenin ameliyat sonrası ağızdan beslenmesi 4-6saat sonra başlar. Belden anestezi de bu süre daha kısadır. Vajinal doğumda 1 gece hastanede kalınırken sezaryen sonrası 2 gece hastanede kalınır. Doğumdan 6-8 saat sonra ayağa kalkılır.
Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir. Ameliyattan 2 saat önce bir bardağı geçmeyen su, çay, ıhlamur gibi berrak sıvılar alınabilir. Süt gazlı içecekler, çorba dan uzak durulmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Sezaryen doğum yaptıysanız tuvaletinizi yapabilmeniz için mesanenize sonda takılır. Muhtemelen 12 saat sonra sonda çıkarılır ve ayağa kalkabilirsiniz. Doğumdan sonra 72 saat içinde bebeğiniz baştan aşağı chek up 'tan geçirilir. Ayrıntılı muayeneler yapılır.
Gün içerisinde 2 bardak papatya çayı içerek gaz probleminden kurtulmak mümkündür. Sıcak Su: Duş alırken suyun sıcağa yakın olması, annenin rahatlamasını sağladığından dolayı gaz çıkarmaya yardımcı olacaktır. İlaç Kullanımı: Doktorun verdiği ilaçları kullanmak gaz sıkıntısını çözer.
Lifli gıdalar dışkının yumuşamasına yardımcı olarak tuvalete çıkmanın kolaylaşmasına destek olur. Tüketilen sıvı içine hapsederek dışkının geçişini kolay hale getirir. Bu nedenle lifli gıdalar kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir.
Sezaryen Sonrası Ağrı Ne Zaman Geçer? Sezaryen sonrası ortaya çıkan ağrılar yaklaşık olarak 4 ile 6 hafta sonra önemli oranda azalır ve geçer. Bu dönem içerisinde bazı rahatsızlıklar ve yorgunluklar hissedilebilir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Su tüketimi de ameliyatta alınan anestezi ve oluşan ödemi atmanın en kolay yoludur. Sezaryen sonrasında bağırsakları rahatlatan ve süte destek olan besinlerden süt, peynir, yoğurt, kefir, kaymak, tereyağı da bolca tüketilmelidir. Yiyecek tüketimine erken başlanarak anne psikolojisine ve yara iyileşmesine katkı sağlar.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir.
Emziren annelerin bu süreçte normal gereksinimlerinden daha fazla su tüketmeleri gerekir. Anne sütünü arttırıcı en temel öge kesinlikle bol miktarda sıvı alımıdır. Gün içerisinde 2,5- 3 lire su ve şekersiz sıvı tüketen annelerin süt verimi artmaktadır.
Emziren annelerin başta su olmak üzere kafein içermeyen, asitli olmayan içecekler, mevsimine uygun taze meyvelerden hazırlanmış meyve suları, süt, ayran vb. ile sıvı ihtiyaçlarının karşılanması gerekir. Annenin süt üretimi için ek 500 kaloriye daha ihtiyacı vardır.
Sezaryen doğum sonrası iyileşme
Sezaryen doğumdan 4 saat sonra yürüyüş başlayabilir.
- Sezaryen doğum öncesinde, anne adayları gece yarısından itibaren hiçbir şey yiyip içmemelidir. - Bir hafta öncesinden genital bölge tüyleri alınmamalıdır. Çünkü bu işlem enfeksiyon riskini artırır.
6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz. Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
Doğum sonrası annelerde ve bebeklerde gaz şikayeti görülebilmektedir. Özellikle bebeklerde doğumdan iki hafta sonra başlayan ve dördüncü aya kadar devam eden gaz sancıları “infantil kolik “ olarak adlandırılmaktadır.
Doğumdan sonra bir iki gün tuvalete çıkma gereksinimi duymayabilirsiniz. Doğumdan sonra ne kadar erken ayağa kalkıp yürürseniz bağırsak hareketleri de o kadar çabuk başlar. Bol su içip lifli besinler yiyin. Tuvalete gitme hissi geldiğinde hiç beklemeyin ancak tuvalette kendinizi zorlamayın, ıkınmayın.
Ancak her duş sonrası ve sezaryen sonrası 7. güne kadar batticonla günde 2 kez yukarda tarif edildiği gibi pansuman yapılmalıdır. Dikişlerin iyileşme sürecinde kabaca 7. günden itibaren iz oluşumunu azaltan kremler kullanılabilir.
Gaz Sıkışmasından Kurtulmanın Yolları Gaz Çıkaramıyorum Ne yapabilirim? Gaz çıkarmanın en etkili yollarından birisi olan ve ilki olarak akla gelen, bir kanepe veya yatağa cenin pozisyonunda yatmaktır.
Çünkü sezeryan doğumda bir ameliyat söz konusu olduğu için doktor yönlendirmesiyle hareket etmek gerekir. Bazı durumlarda sezeryan sonrası dikişlerin alınması beklenir. Dikişlerin alınmasından sonra da korse kullanımı için 2-3 hafta beklenmesi önerilir.
Sezaryen sonrası genellikle 2-4 gün içerisinde eve çıkabilirsiniz. Evde duş almanızda sakınca yoktur. Dikişlerinizin ıslanması dikişlerinizin açılmasına neden olmaz. Eve çıkarken dikişlerinizin üzerine kapatılmış olan gazlı bez ıslanıp düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri