Ticaret Bakanlığı'nca, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlaması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un geçen günlerde kamuoyu ile paylaştığı araç satışına sınır getiren düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeye göre ikinci el otomobiller ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan satılamayacak.
Ticari faaliyet olarak gerçekleşen araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu tutulacak. Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak. Satılmaları durumunda para cezası uygulanacak.
İkinci el araç satışında yeni dönem bugün başladı. Bugünden itibaren ikinci el araçlar, sıfır araç fiyatının üzerinde satılamayacak. Uygulama, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari satış ilanlarını kapsayacak. Kuralı ihlal edenlere ilan başına 300 bin liraya kadar ceza kesilecek.
Otomobil (M1 sınıfı) ve arazi taşıtları (M1G, M2G, M3G, N1G, N2G ve N3G sınıfı araçlar) ile ilgili kısıtlama getirildiğinden dolayı, kamyon, otobüs, kamyonet, minibüs, motosiklet gibi diğer kara taşıtları 6 ay ve 6 bin km dolmadan pazarlanabilir veya satılabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Ticaret Bakanlığı'nca, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlaması, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı.
Sıfır araçların, ticari faaliyet yapan kişiler tarafından satın alınıp sıfır kilometre olarak satılmasının önüne geçebilmek için 6 ay ve 6.000 km düzenlemesi hayata geçirildi. Buna göre 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren sıfır araçlar 6.000 kilometre veya 6 ayı doldurmadan satılamayacak.
İlk tescil tarihinden itibaren aracın alımının üzerinden 6 ay 6000 km geçmeden ikinci el araçları satamayacaklar.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Noter büroların da güvenli ödemi sistemi hayata geçirilmiştir. Yönetmelik, otomobil satışına kısıtlamalar getiriyor. Bir takvim yılında 3'ten fazla otomobil alıp satmak ticari bir faaliyet olarak kabul edilecektir. Kişinin kendi adına ve acentesi ile yaptığı satışlar da hesaba dahil edilecektir.
Yani aldığımız sıfır aracın markası veya modeli fark etmeksizin 3 yıl boyunca muayene yaptırmamıza gerek yoktur.
Otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı uzatılıyor! 15 Eylül 2022'de araba satışlarında fırsatçılığın önüne geçmek için getirilen 6+6 yasası ile şirketlerin ve galerilerin sıfır aldıkları araçları 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden satmasının, yani sıfır otomobilde fırsatçılığın önüne geçildi.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Maliye Bakanlığı ek bilgilerle araç alım satım işleminin kar amaçlı olduğunu tespit ederse ticari kazanç olayı devreye girdiği için bunun üzerinden devlete vergi ödenmesi gerekir. Ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satılı yapabilir.
Bir vatandaş satma amacı gütmeden 1 yıl içerisinde dilediği kadar otomobil satın alabilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki; ne kadar otomobil almış olursa olsun yetki belgesi olmadan 1 yılda maksimum 3 araç satışı yapabilir. Otomobil satın alırken bu konu göz önünde bulundurulmalıdır.
Verilere göre ilana koyulan bir araç 36 gün içerisinde yeni sahibini bulabiliyor.
ARABA ALMAK İSTEYENLER BU AYLARA DİKKAT ETMELİ!
İşte, araba almak için uygun tarihler: Ocak ve Şubat Ayları: Bu aylarda kampanyalar yeni şartlarla devam eder, piyasa durgundur. Mart, Nisan ve Mayıs Ayları: Piyasanın en hareketli zamanı olarak bilinir. Fiyatlar yükselir, aracını satmak isteyenler için doğru zamandır.
300 bin liraya kadar ceza
Bir diğer husus ise, Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz günlerde, 6 ay süreyle (1.1.2024 tarihine kadar) uzatılmasına karar verilen “6 ay-6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlamasına” aykırılık teşkil eden satışlara kısıtlama getirilmesidir.
Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen “6 ay 6 bin kilometre” kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldı.
Arabanızı satarken yaza giriş aylarında satmak alırkende tatil dönüşü olan eylül ve sonrasını beklemek genel görüş olarak kabul görendir. Eylül ayı ile Kasım ayı arasında satmaya çalışın.
Araba alıp satarak kendinize bir gelir elde edebilirsiniz. Hatta gerekli araştırmaları yapar, aracı piyasa değeri karşılığında müşterilere sunarsanız bu işten kar bile elde edebilirsiniz. Alacağınız araç ister sıfır, ister ikinci el olsun detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri