Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
Peki rodaj süresi kaç kilometredir? Motorunuzun hareket eden makine parçalarının bu alışma safhası, ortalama 2000 kilometreyi kapsayabilir. Ancak uzman görüşleri bu sürenin özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometreye ulaşması yönünde. Lastik rodajı ise ilk 500 kilometrelik sürüş aralığında yapılabilir.
-Motosikleti azami olarak ilk 300-500 KM arası zorlamadan dikkatli kullanmalısınız. İlk bakımdan hemen sonra yeni yağa alıştırmak gerekir. Bundan sonra devir yüksek tutulur. 6-7 bin devirde sürmeye başlanabilir. Düzlük alanlarda motoru ısıtarak gaza basmanız daha uygundur.
Motoru diğer parçalara ve araca alıştırma süreci ortalama 1500 kilometre sürer. Bu süre içerisinde yapılması gerekenler aşağıdaki gibi listelenebilir; Motor çalıştırıldıktan sonra bir süre yeterli sıcaklığa gelmesi beklenmelidir. Araç kullanımında gaz pedalına sert ve güçlü olarak basmaktan kaçınılmalıdır.
Ancak rodaj mesafesinin genellikle 1000 ila 1500 kilometre arasında değiştiği söylenebilir. Rodaj süresi boyunca arabayı yüksek devirlerde kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Özellikle ilk bin kilometre içinde arabayı en yüksek devir seviyesinin 2/3'si oranına kadar olan devirlerde kullanmak gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Rodaj süresi ortalama olarak ilk kullanımdan sonraki 2000 kilometreyi kapsıyor. Ancak uzmanlar, motor rodaj dönemi için özellikle ikinci el araçlarda 3000 kilometre olması gerektiğini söylüyor.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez. Kaymalı yataklar doğru şekilde yağlanmaz ve soğutulmaz.
Sıfır otomobillerde ve motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor rodaj süreleri birbirinden faklıdır. Motoru yenilenmiş ikinci el otomobillerin motor parçaları eski olduğu için rodaj süresi daha fazladır. Eski araçlarda rodaj süresi 3 bin – 4 bin km iken yeni araçlarda bu süre 1.000 km altındadır.
Motosiklet Rodaj Aşamasında Çok Yakar Mı? Motosiklette rodaj sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, aracı düşük devirde kullanmak olabilir. Bu sayede yakıt tasarrufu da sağlanmış olur. Genel olarak bakıldığında rodaj aşamasında motosiklet yakıt tüketimi söz konusu değildir.
motorun aşınması(çapaklanma)fazlasıyla olacaktır ondan ilk bakımda yağ filtresini bile değiştirirler. şanzıman yeniyken zorlarsan vites geçişlerinde sıkıntı çekebilirsin.
Motor içerisinde yer alan birçok parça, metal gibi sert materyallerden elde edilmektedir. Piston gibi parçalar daima birbirleriyle temas etmektedir. Bu temas sırasında tam olarak uyumlu olmayan parçalar da hasar yaratabilmektedir. Temasın hasar oluşturmaması için rodaj yapılması gerekir.
Rodajda artciyi boşver , acemiyken artçı alınmaz .
Sorun olmaz. Rodaj yok diye bir şey yok. Sadece rodaj eskisi gibi sarsıntılı ve uzun değil. Sorunun cevabına gelirsek en iyi rodaj uzun yolda olur zaten.
Motosikletinizi sık kullanıyorsanız ya da tozlu ya da kirli yollarda sürüş yapıyorsanız yılda bir defadan daha sık yağ değişimi planlamanız gerekir. Düzenli yağ bakımı yapmamak, tozların motor yağını kirletmesine ve daha kötüsü motorun zarar görmesine neden olabilir.
Motorda: Yağ ve yağ filtresi değişimi, silindir kapağı saplamalarının (vidalarının) sıkılması, Subap ayarlarının kontrolü, karbüratör uyarının kontrolü, platin avans ve vantilatör kayış ayarları gibi ayarlar yapılmalıdır.
Rodaj süresi kaç kilometredir diye düşünecek olursak, ortalama olarak ilk kullanım sonrasında 2000 kilometreyi kapsayacağını söyleyebiliriz. Uzmanlar ise özellikle ikinci el araçlarda bu sürecin 3000 kilometreye kadar ulaşması olduğunu söylüyor. Sıfır araçlarda ise motor daha çok yeni olduğu için bu süre daha kısadır.
Sıfır Km motor yağ değişimine kadar çok yakar ama motorun açıldıktan sonra normale dönecektir. Çok yakma olayı senin sürüşüne görede farkeder yüksek devirde binmeyi seviyorsan her şeyin bir bedeli olduğu gibi onunda benzin bedeli çok olacaktır.
Rodajdan sonra tüketim tabii ki düşer.
Yeni araçların motorlarında veya sıfırlanmış araç motorunda piston ve silindirlerin uyumlu bir biçimde çalışabilmesi için belli bir kilometreye kadar fazla ısıtmadan ya da zorlamadan çalıştırılması gerekir.
Motor Beyni Değişince km Sıfırlanır Mı? “Motor beyni değişince kilometre sıfırlanıyor mu?” sorusunun cevabı hayır. Kilometre sayacı motora bağlı değildir ve bu nedenle motorun değiştirilmesi kilometreyi sıfırlamaz.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Motor ömrü çeşitli etkenlere göre çok değişken bir ifadedir. Tüm bakımları yapılmış bir motor ile ortalama 50.000-75.000km yol alabilirsin. Ama mesela yağını zamanında değiştimeyen, fazlaca zorlayan birisi 10.000km'yi görmeden motor yaptırabilir.
Rodaj, bir motorun yeni olması durumunda veya uzun süre kullanıldıktan sonra yeniden kullanılmaya başlandığında uygulanan bir prosedürü ifade ediyor. Motorun performansını artırmak, bileşenlerin uyum sağlamasını sağlamak ve motorun ömrünü uzatmak için önemli bir adım sayılıyor.
Rodaj döneminin avantajı ise kullanıcının motosiklete alışma sürecidir. Ve bu süreçte motosikletinizi 500-1000 km arasında fazla sıkıştırmazsanız, hem motorunuzun kondisyonu bakımından iyi olur, hem de sizin motorla ilişkilerinizi genişletir ve hakimiyet gücünüzü yükseltir.
Servis motorun alındıktan sonra 1000 km olsa da olmasa da motorun 6 haftada en geç 7. haftada rodaj bakımına getirilmesi gerekli garanti kapsamında olması için dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri