Çikolata, phenethylamine (PEA) içermesi sebebiyle sinir sistemini uyarıcı etkiye sahip. Çikolata tüketimi bazı salgıların salınmasını tetikleyip insanların iyi hissetmesine sebep olabiliyor. Beyindeki serotonin seviyesini artırıyor ve mutluluk hissi veriyor.
Çikolatanın İçindeki Mutluluk Hormonu
Çikolatanın içinde bulunan ve mutluluğu tetikleyen madde PEA yani Feniletilamin'dir. Bu madde insan vücuduna girdikten sonra sinir sistemini uyarıcı bir etki yaratır. Ayrıca tiramin, teobromin, kafein gibi beyni doğrudan etkileyen maddeleri de bünyesinde bulunur.
İlk 10 dakika içinde: Modumuzu yükseltiyor ve bizi canlandırıyor. Çikolatanın içinde bulunan triptofan, serotonin üretimine yardımcı oluyor. Bu da kendimizi daha mutlu, daha enerjik, daha hayat dolu hissetmemiz demek.
Baharatın dışında endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan en önemli yiyeceklerden birisi de herkesin severek yediği çikolata ve muzdur. Bu yiyecekler kişilerin beyninde daha fazla endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Çikolataların hormon üzerinde yarattığı etkiler mutlu olmanızı sağlar. Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Yemeye başladığınız anda ağzınızda yavaş yavaş erirken mutluluk hormonu salgılamaya başlayan çikolata insanı mucizeyi hazlara sürüklemektedir. En önemlisi İnsanı rahatlatırken cinsel isteği arttırmasıdır.
Önerilen doz esasında çikolatanın içeriğindeki kakao miktarıyla orantılı olarak değişirken ortalama 5 gramlık 1 parça çikolata 25-30 kalori arasında değişebiliyor.
Endorfin. Endorfin doğal ağrı kesici işlevi gören bir hormondur ve beynin Morfin'e tepki veren kısımlarını etkileyerek işini yapar. Bu yolla acıyı, stresi azaltırken zevk verir.
Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Çikolataya olan aşırı isteğin magnezyum eksikliğinden kaynaklandığı Almanya'da yapılan yeni bir çalışmada gösterildi. Magnezyum değerleri düşük olan grubun, kontrol grubuna göre daha fazla çikolata tükettikleri ve tatlı isteklerinin daha fazla olduğu gösterildi.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Çikolata kafein içermektedir ve asidik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle mide ve bağırsak sağlığına zarar verebilmektedir. Ayrıca çikolata yemek borusu ve mide arasındaki kasın gevşemesine neden olur bu nedenle özellikle reflü, ülser gibi hastalıklara sahip kişiler çikolata tüketmemelidirler.
Fakat aşırı oranda teobromin alımı insan bedeninde zehirli etkiye de sebep olabilir. Damar açıcı, idrar söktürücü ve gastrointestinal etkileri kalp krizine yol açabilir. Tansiyonu düşürme ve kalp krizi riskini artırma gibi etkiler de ölüme neden olabilir.
7 – Çikolata cildi güzelleştirir.
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan çikolata cildi güzelleştirir. Antioksidanlar az önce de bahsettiğimiz gibi hücre yenilenmesinde oldukça etkili oyunculardır. Bu da ciltteki kusurların kapatılmasında büyük rol oynar.
Bu konuda yapılan araştırmalar kakaonun içeriğinde yer alan biyoaktif besin bileşenleri (feniletilamin) ve magnezyumun vücutta serotonin, dopamin ve endojen opioidler gibi doğal maddelerin salgılanmasını sağladığı yönündedir.
İçinde PEA, teobromin, tiramin ve kafein uyarıcıları bulunur. Çikolatanın kokusundaki pirazin, beyindeki zevk merkezini harekete geçirir. Yapısının kremsi veya kıtır kıtır oluşu ruh haline göre iyi hissettirebilmektedir. Bunların dışında çikolata özellikle kadınlar tarafından daha çok sevilmektedir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Adet dönemi öncesi kadınların çikolata ve diğer tatlı, şekerli yiyecekleri yemek istemesinin nedeni, östrojen hormonunun vücutta dolaşımının azalmasıdır. Östrojen kadınlar için "uyarıcı" bir hormondur. Vücuttaki seratonin, noradrenalin ve endorfin hormonlarının üretimini artırır.
Uzmanlar açıkladı: 40'a yaklaşan kadınlar daha ateşli
ABD'deki araştırmaya göre,kadınlarsekste en bereketli ve fanteziye açık dönemi 40 yaşına yaklaşırken yaşıyor. En fazla bu yaş grubundakikadınlarıncinsel ilişkiye girdiği ortaya çıktı.
Bu durumun nedenleri; tiroid bezleri veya böbrek üstü bezlerinin normalden daha çok çalışması, çiftler arasındaki cinsel uyumsuzluk, tüberküloz hastalığı, hormonal bozukluklardan ötürü biriken androjen, türlü beyin hastalıkları, türlü psikolojik problemler, madde ve alkol kullanımı şeklindedir.
Kadınların cinsel isteğini artıranlar, testesteron hormonu ve her ay yumurtalıklar ve böbreküstü bezleri tarafından salgılanan testesteron (erkeklik) hormonu. Testesteron seviyeleri yumurtalama sürecinde yükselirken, araştırmalar bu dönemde kadınların cinsel isteğinin arttığını gösteriyor.
Çikolata, magnezyum, potasyum ve fosfor mineralleri yönünden zengindir. Magnezyum sakinleştirir, stresi azaltır, insülin hormonunun çalışmasını destekleyerek kanda şeker dengesini korur. Potasyum; vücudun su ve mineral dengesini sağlar, tansiyonun dengelenmesine yardımcıdır.
Şekerli bir şey yedikten 15-30 dakika sonra kan şekeri yükselmeye başlar. 40 dakika sonra ise kendinizi çok daha dinamik hissedersiniz. Bunun nedeni kakao çekirdeğinin içinde bulunan kafeindir. Kafein enerji verir. Bazı çikolataların içinde neredeyse bir kutu kolada olduğu kadar kafein vardır.
Vücuda enerji veriyor
Çikolatanın içeriğindeki kakaodan gelen mineraller ve antioksidan özellik gösteren maddeler ile kakao yağı cilde, damarlara ve dokulara fayda sağlıyor. Çikolata bize enerji verirken, diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor çünkü kakao içerisinde yüksek miktarda lif bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri