“Sıfır odaklayım”, sınırsız (tanrısal) bakış açısı demektir. Üçüncü tekil kişi adılı kullanan anlatıcı her zaman, her yerdedir. Olayların dışında yer alan bu tür anlatıcıya “dış öyküsel anlatıcı” adı verilir.
3 - Hâkim Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı (İlahi/Tanrısal bakış açısı): Yazar , her şeyi bilen konumundadır. Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri onların en gizli bilgilerini bütün ayrıntılarıyla bilir.
Dıştan Bakış / Dış Odaklayım
Anlatıcı gene olayların dışındadır. Gördüğü ve duyduğunu (ya da gördüğünü ve duyduğunu zannettiği) şeyleri nesnel bir biçimde anlatır ve betimler. Böylece, yorum yapmaktan kaçınır. Kısacası dış odaklayım kahramanların düşünceleriyle ilgili bilgileri ve her türlü öznelliği dışlar.
İç odaklayım bakış açısına sahip olan anlatıcılar ben öyküsel anlatıcıdır.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
İlgili 25 soru bulundu
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir.
İlahi bakış açısı bir hikaye üzerinden 3. tekil anlatım şeklinde ifade edilebilir. Özellikle anlatıcının kahraman ve hikaye içerisindeki diğer karakterlerin duygu ve düşünceleri kapsamında detaylı biçimde ele almasıdır. Aynı zamanda yaşanan ve yaşanacak tüm olaylar üzerinden pek çok unsur aktarılmaktadır.
Kahraman anlatıcının bakış açısı, gerçeklik duygusunun güçlü bir şekilde verilmesini sağlar. Olayların içinde olduğu için başlangıç noktasını ve gelişmeleri daha inandırıcı verir. Okuyucu, hep “ben, ben” diyerek anlatılan yazlarda kendini bulur. Bu da okuyucunun rahatça anlatıcıyla özdeşlik kurmasını sağlar.
Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali, BBC'ye verdiği bir söyleşide, Maria'nın gerçek bir kişi olduğunu öğrendiklerini söylemiştir. Filiz Ali, babası Sabahattin Ali'nin 1920'lerde genç bir adamken bir yıl yaşadığı Berlin'de Maria ile tanıştığını aktarmıştır.
Anlatıcı bakış açıları hakim (ilahi/ tanrısal), kahraman, gözlemci (kameraman/ müşahit) ve çoğulcu bakış açısı olmak üzere 4 başlıkta incelenir.
Özne anlatıcı, olayın hem yapıcısı hem de anlatıcısı olarak sunulduktan sonra “özdeş özne” ve “ayrışmış özne” terimleriyle ikiye bölünür. Günlük formuyla düzenlenen anlatılarda görülen, aktaran ile aktarılan arasında tam bir örtüşmenin olduğu anlatıcı “özdeş”tir.
“İç odaklayım”, sınırlı bir bakış açısıdır. Üçüncü tekil kişi adılı kullanan anlatıcı, öyküdeki her şeyi bir kahramanın gözünden ve bakış açısından anlatır; odak noktasındaki karakter kadar bilgi sahibidir.
Bütüncül yaklaşım (İngilizce: Holistic paradigm), birbiri ile ilintili ve eklemlenmiş birimlerin bir arada değerlendirilmesi ile öznenin niteliğinin kavranabileceğini kabul eden yaklaşım biçimidir.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
A) Gözlemci anlatıcının bakış açısıyla kaleme alınmıştır. B) Durum hikâyesinin özellikleri ağır basmaktadır.
Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali'yle torunu İdil Ali de gösterime katıldı. Belgeselde, romandaki ana karakterlerden olan Maria Puder'in de peşine düşüldü. Puder'in gerçek bir kişi olduğunun belirtildiği belgeselde Sabahattin Ali'nin Berlin'de yaşadığı yıllarda bu kadına aşık olduğu anlatıldı.
Adalet, eşitlik, ayrımcılık gibi bugün hala üzerine tartışılan kavramları işleyen kitap yayımlandıktan 1 yıl sonra yazara Pulitzer ödülü kazandırmasına rağmen ironik bir biçimde ırkçılık içerdiği gerekçesiyle yasaklandı.
Olay Örgüsü: Romanda Raif Efendi Maria Puder'a âşık olur ve olay örgüsü de bunun etrafında şekillenir. Raif Efendi'nin tedavi olduğu esnada ve hayatının kalanında yaşadığı deneyimlerinin anlatıldığı romanda esas unsur Raif Efendi'nin kendi iç dünyasında yaşadığı değişimdir.
Mustafa Kutlu, eserin birinci bölümünde bu kahramanları, bütün canlılığı ile tasvir etmiş ve bir dönemin panoramasını edebiyatçı bakış açısıyla ustaca yansıtmıştır.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır.
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
Bu bağlamda düşünüldüğünde Orwell, 'Hayvan Çiftliği' eserini sosyalist bakış açısıyla ele almış ve bu eserde sömürü düzeninden kurtulmanın yolu olarak görülen sosyalist sistemi değil, sosyalizm adı altında totaliter bir sistem kuran Stalin'i hedef almıştır.
Öykü ve romanda gözlemci gerçekçilikten eleştirel gerçekçiliğe doğru bir tavrı benimseyen yazar, eserlerinde Anadolu insanının yaşamını toplumsal gerçekçi bir bakış açısıyla ele almıştır. Yazarın dili sadedir. Eserleri, otobiyografik özellikler taşır; Realist ve Natüralist akımların izleri görülür.
Hakim bakış açısının bir diğer ismi ilahi bakış açısıdır. Üçüncü tekil şahıs (O) kullanılarak anlatılmaktadır. Bu bakış açısı geçmişi, yaşanan anı ve geleceği bilen ve öngören bir anlatıcı bakış açısıdır. Metin içerisinde yazarın okuyan ile sohbet ettiği görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri