Kamu personellerinde analık izninin bitmesinden itibaren 1 yıl sürecek olan süt izni, ikiye ayrılmıştır ve ilk altı ay boyunca 3 saat, ikinci altı ay boyunca 1.5 saat olarak kullandırılmaktadır.
Memurların Süt İzni Kaç Saattir? Memurlar için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde düzenlenen süt izni hakkı kadın memurların süt izni süresi ilk 6 ay içerisinde günde 3 saat, sonraki 6 ayda ise günde 1,5 saat olarak sunuluyor.
Süt İzni Kaç Gün? Analık izni olarak da bilinen izinin süresi, toplam 16 haftadır. Annelik izni süresi, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 haftadır. Toplamda 16 hafta olan bu iznin bu şekilde ikiye bölünerek kullanılması gerekir.
Özel sektörde süt izni kaç saattir? Özel sektörde süt izninin süresi, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre belirlenmiştir. Analık izni biten ve çalışmaya başlayan kadın işçi, günde 1.5 saat olan süt iznini bebeği 1 yaşına basana kadar kullanabilir.
Bu süre devlet memurları için ilk 6 ay günde 3 saat, sonraki 6 ay günde 1,5 saattir. Özel sektör çalışanları içinse bu süre 1 yıl boyunca günde 1,5 saat olarak belirlenmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'de çalışan annelere verilen süt izni süresi, özel sektörde günde 1,5 saat, kamu sektöründe ise ilk altı ay günde 3 saat, ikinci altı ay günde 1,5 saattir. Doğum sonrası bebeğin beslenmesinin düzenli olarak devam edebilmesi için çalışan annelere süt izni hakkı tanınmıştır.
B) Süt İzni
657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinin (D) fıkrasında, “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin, çalışan her kadının yasal hakkı olduğu için ücretsiz izne ayrılmak isteyen anneler bu talepleri nedeniyle işten çıkarılamaz. Özel sektör çalışanları için doğum sonrası ücretsiz izin yönetmeliği 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanununda yer alıyor.
Bu sürenin sonunda sağlık ve güvenlik açısından sakıncalı olduğunun sağlık raporu ile belirlendiği dönem boyunca gece çalıştırılmaz. MADDE 9 – (1) Gebe veya emziren çalışan günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Emzirme izni saati bölünerek kullanılabilir; emzirme iznini hangi saatler arasında ve kaça bölerek kullanacağını kadın işçi belirler. Emzirme izni kullanılması durumunda işveren işçinin ücretinden kesinti yapabilir mi? Emzirme izni kullanılması durumunda işveren işçinin ücretinden kesinti yapamaz.
İşçi isterse 1,5 saatlik emzirme iznini gün içinde bölerek kullanabilir. Gün içinde herhangi bir saatte kullanabileceği gibi işe geç gelip veyahut işten geç çıkarak da kullanabilmektedir.
Cevap: Kadın işçilerin doğumdan önce 3 ila 8 hafta ve doğumdan sonra 8 ya da 13 hafta olmak üzere toplamda 16 haftalık süreyi (Çoğul gebelikte 18 haftayı) geçmemek üzere çalıştırılmamaları gerekiyor. Bu süreler hafta esasına göre olup, yıllık izinden farklı olarak tatil günleri hariç tutulmuyor.
1- Memura bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izni, doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8, azami 13 hafta) bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saate çıkarılmış ve ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat olarak belirlenmiştir.
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında ...
Özel sektörde çalışan işçilerin de eşlerinin doğum yapması halinde ücretli olarak babalık izni kullanabileceği 4857 Sayılı Kanunun mazeret izni Ek madde 2 de düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre özel sektörde çalışanlar için babalık izni 5 gün olarak belirtilmiştir.
Bununla beraber Yargıtay'ın son yıllarda verdiği kararlara göre, kadın işçilerin süt izni süresince çalıştırılması durumunda, haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa bile, işçinin çalıştırıldığı bu sürelerin fazla çalışma olarak kabul edileceği ve karşılığında zamlı ücret ödenmesi gerektiği kabul edilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunumuzun 74/7. Maddesine Göre: "Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını işçi kendisi belirler.
Örneğin; bir çalışan 01.01.2023 tarihinde doğum yapmış ve 26.02.2023'te analık izni sona ermiştir. Bu kadın çalışan devlet memuru ise 26.02.2023 tarihi ile 26.08.2023 tarihleri arasında 3 saat süt izni kullanacaktır. 26.08.2023 ile 26.02.2024 tarihleri arasında ise bu çalışan 1,5 saat süt izni alacaktır.
Ancak sözleşme ile süt izni verilmemesi halinde işçiye ilave bir ücret verileceği kararlaştırılabilir. 1 4857 s. İş Kanunu md. 74. 22017 yılındaki güncel değerlere göre 1.619,00 TL idari para cezası verilir. 3 4857 s. İş Kanunu md. 74.
4857 sayılı İş Kanunu madde 74'e göre ayrıca, kadın çalışanlar doğum izni bittikten sonra (toplam 16 veya 18 hafta) altı aya kadar doğum nedeniyle ücretsiz izin talep edebilirler. Bu noktada 6 aylık süre doğum izninin bitiminden itibaren başlar ve 6 ayın dolmasının ardından ücretsiz izin hakkı da ortadan kalkar.
Doğum yapan kadın memurlar çocuğunun bakımı ve sağlığı için aylıksız izin talebinde bulunmaktadırlar. İşte bu nedenlerle; doğum yapan Devlet memurlarına istekleri üzerine doğum sonrası 8 haftalık iznin bitim tarihinden itibaren 2 yıllık süre içinde 24 aya kadar ücretsiz izin verilmektedir.
Doğum izni erkekler için de söz konusudur. Ülkemizde annelik izni gibi babaların da doğum sonrası için izin hakkı var. 4857 sayılı iş kanununa göre çalışan erkek, eşi doğum yaptığında babalık izni kullanabilir.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar uyarınca; süt iznin kullanılacağı dönemde memurun yıllık izin veya yıllık izinler sebebiyle kullanamadığı izinlerin sonradan kullanılması mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.
Sigortalı olarak çalışan bir anneyseniz, devlet tarafından sağlanan süt parasından yararlanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri