“Will” yapısı tüm öznelerde olumlu, olumsuz ve soru cümleleri ile kurulabilir. “Shall” yapısı ise birinci tekil (I) ve birinci çoğul şahıslarının (we) olumlu ve olumsuz cümlelerinde kullanılabilir Ancak “shall” yapısı gelecek zaman soru cümlelerinde kullanılmaz.
Shall sözcüğü aynı zamanda gelecekte gerçekleşmesi mümkün bir şeyden/ durumdan bahsederken de kullanılır. Örneğin: Shall I pick your sister up from college? (Kız kardeşini okuldan alayım mı?) Shall we dance? (Dans edelim mi?)
İngilizcede “Shall” kip belirteci, özellikle hukukî, edebi ve dinî metinlerde yer almak üzere resmî kullanımda sıkça karşılaşılan bir yapıdır. Hukukî belgelerde üçüncü kişinin yükümlülüklerini belirtir. Resmî duyurularda “must” yerine kullanılabilir.
Gelecekle İlgili Tahminde Bulunurken
Geleceğe dair kesinliği olmayan tahminlerde bulunurken 'will' kullanılır. Bir şeyin olacağı kesin değilse, olasılık üzerine konuşuluyorsa bu kalıp tercih edilebilir. Örnek: A: I am afraid we will be late for the meeting.
“Shall we…?” kalıbı İngilizce konuşurken öneri yapmakta kullanılan kalıplardan biridir. Yaygın olarak kullanılan bu cümle yapısı “Shall + We + Verb?” şeklinde bir formülle ifade edilir ve yalnızca soru cümlesi olarak kurulur. Türkçesi “….yapalım mı, edelim mi?” dir.
İlgili 26 soru bulundu
“Shall I?” kalıbı yapayım mı anlamında kullanılır ve cümleye teklif ya da tavsiye anlamı katar. “Shall we?” kalıbı ise yapalım mı anlamında kullanılarak öneri cümlesi kurmak için kullanılır. Ayrıca shall kalıbı, tüm özneler ile güçlü bir niyeti veya beklentiyi ifade etmek için kullanılabilir.
Shall ne demek sorusu, İngilizce'de kullanılan yardımcı fiillerden (kip belirteci) biri olarak yanıtlanabilir. Türkçe'deki anlamı, -acak, -ecek'dir.
Will, gelecek zaman kipiyle anlatılan durumlarda kullanılır. Gelecekle ilgili ifadelerde will'e başvururuz. Ani, kendiliğinden gelişen karar ve eylemlerde de bu yardımcı fiili kullanırız. Birinden bizim için bir şey yapmasını isterken, ona gelecekle ilgili bir soru yöneltirken will kullanmak gerekir.
“Will” basit gelecek zamanda kullanılan yardımcı fiildir ve Türkçe'de gelecek zaman eki olan “-ecek, -acak” anlamını verir. “Will” yardımcı fiilinden sonra öznemiz ne olursa olsun fiilin 1. Hali (yalın hali) kullanılır; yani “will” özneye göre çekimlenmez.
Will kullanımı ve kuralları
Özne + will + fiil şeklinde bir formül kullanılabilir. “I will sleep.” dediğinizde “Ben uyuyacağım” anlamına gelir. Olumsuz cümle kurmak istediğinizde will yardımcı fiilinin yanına “not” gelmektedir. Will not ya da kısaltılmışı “won't” şeklinde kullanabilirsiniz.
Bu nedenle hukuk metinlerinde shall'in mutlaka kullanılması gerektiği kanısı yaygınlaşmış. Ancak, shall sadece zorunluluk değil, tahmin de belirtebiliyor.
Simple Future Tense – İngilizce gelecek zaman ile cümle kurarken 2 adet yardımcı fiil bulunur. ''Will'' ve ''Shall'' bu ingilizce zaman için kullandığımız yardımcı fiili oluşturur.
İngilizcede “Could” kip belirteci, geçmiş zamanda “can” kip belirtecinin yerine kullanılır. “Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder.
Gelecekte Bitmiş zamanda cümle kurarken “will” yapısından sonra “have” ve söz konusu fiilin “past participle” hali (V3) getirilir. Cümleler olumlu, olumsuz ve soru halde yazılabilir. Gelecekte Bitmiş zamanda ifade edilen bir cümle etken (active), edilgen (passive) veya ettirgen (causative) olabilir.
Will kelimesinin kullanımı oldukça yaygındır. Will ile going to kelimelerinin arasında çok fark bulunuyor. Will, herhangi bir delil olmadan geleceğe dair tahminlerde kullanılıyor. Going to kelimesi, güçlü bir delile dayanan durumlarda kullanılıyor.
Ancak aralarında bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Must yapısı ile kurulan cümleler herhangi birinin şahsi görüşünden kaynaklanan gereklilikleri belirtirken; have to ifadesi ise herhangi bir otorite tarafından belirlenmiş gerekliliklerden bahsetmek için kullanılır.
I will not (won't) go to cinema, Sinemaya gitmeyeceğim, I won't sleep -Uyumayacağım You Won't run -Koşmayacaksın, He Won't go to school- okula gitmeyecek şeklinde cümleler olumsuz hale getirilebilmektedir.
İngilizcede “Would” kip belirteci, geçmiş zamanda “will” kip belirtecinin yerine kullanılır. Birden fazla anlama sahip olan bu yapıya; kibarca ifade edilen rica ve istek soru cümlelerinde sıklıkla rastlanır.
İngilizce olumlu cümle kurarken bilmemiz gereken temel kural, SVO kuralıdır. Bu kurala göre özne, yüklem ve nesne sıralaması esastır. Bu kurala sadık kalarak Simple Future Tense'de ilk önce özne, ardından ''will'' ya da ''be going to'' sonrasında fiil ve nesne kullanmanız gerekmektedir.
Be going to kesinlik bildirir. Will kesinlik bildirmez.
Future Perfect Tense olumlu cümleleri nasıl oluşturulur? Future Perfect Tense olumlu cümleleri, bir eylemin gelecekte tamamlanacağını ve belirli bir zamanda tamamlanacağını belirtir. Bu zaman şeklini oluşturmak için, “will have” yardımcı fiili kullanılır ve fiilin üçüncü hali ile birlikte kullanılır.
İşin özünde hatırlaman gereken şey şu: Could, geniş zamanda veya gelecek zamanda gerçekleşebilecek veya yapılabilecek bir şeyi anlatır. Geçmiş zamanda ise bir yetenek veya beceri belirtir. Would, belli şartlar altında olabilecek bir şeyi anlatır veya geçmiş zamanda konuşulduğunda, eskiden yapılan bir eylemi anlatır.
Will olumlu ve olumsuz cümlelerde özneden hemen sonra gelir. Soru cümlelerinde ise en başta ya da 5N1K'dan hemen sonra gelir.
Future Tense (Will) Konu Anlatımı
Gelecek zaman ile yapılacak eylemleri işaret veya ifade ederken, "will" kalıbı kullanılmaktadır. Gelecek zaman kalıplarından biri olan "will" ekinin kullanıldığı durumlarda, özne yerine geçen "he, she, it" sözcükleri 's' takısı ekini almamaktadır.
Should kısaca “-meli”, “-malı” anlamını veren bir yardımcı fiildir ve tavsiye vermek için kullanılır. Bunun yanı sıra yapılması doğru olan, olması beklenen, gerçekleşmesi muhtemel olan vb. Durumlarda da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri