Şaivizm (Shaivism) mezhebinin en önemli Hindu tanrısı, Yogi'lerin ve Brahman'ların efendisi ve Vedaların, yani kutsal metinlerin koruyucusudur.
Bazı görüşlere göre Şiva Tanrı'nın üçüncü biçimi/yüzü, Trimurti'nin (Hint Teslisi) bir parçasıdır. Trimurti'de, Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu, Şiva ise yok edicidir. Her ne kadar yok etmeyi temsil etse de, olumlu bir güç olarak görülür (Kötülüğün Yok Edicisi).
Şiva'nın sembolü, erkeklik organıdır (Linga). Alnının ortasında üçüncü gözü vardır. Bu yüzden ona Triloçana (Üç Gözlü) denir.
Şiva'nın, eşi Parvati ile tek beden olduğu da tasvir edilir. Yarısı kendi, yarısı Parvati'nin bedenidir. Birçok Hint heykelinde de görüldüğü gibi, figürün sağ yarısı erkek, yani Şiva, sol yarısı ise kadın, yani Parvati'dir.
Brahma Hinduizm'in yaratıcı tanrısıdır. Hindu Tanrılarından Şiva ve Vişnu ile birlikte Trimurti'yi yani Hindu tanrı üçlemesini oluşturur.
İlgili 16 soru bulundu
Hinduizm, bir dinden çok gelenekler ve yaşayış şekilleri ile harmanlanan bir inanış şeklidir. Tek tanrılı bir din olmayan Hinduizm'e nüfusn çoğunluğu tarafından inanılan 3 büyük tanrısı da vardır. Bunlar ise; Şiva, Rama ve Vişnu'dur. Bunlar dışında farklı tanrılara olan bazı inançlar da söz konusudur.
Fotoğraftaki yer Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletinde kutsal Ganj Nehri'nin kıyısında bir yerleşim. Tanrı Şiva'nın şehri olarak bilinen kent Hinduizmin en kutsal yerlerinden biri ve 2.500 yıldan bu yana hac için ziyaretçi akınına uğruyor. Nehir boyunca, Hinduların kutsal banyolarını yaptıkları ghat'lar var.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Kali, Hinduizm'de uzun ve karmaşık geçmişe sahip bir tanrıçadır. İlk dönemlerden beri süregelen vahşet ve öfke yaratığı niteliği bugün hâlâ etkiye sahip olsa da, daha kompleks Tantrik inançlar zaman zaman onun görevini ve rolünü Mutlak Gerçek veya Varlığın Kaynağı gibi nihai mevkilere taşımıştır.
Vedik öğretilere göre evrende bulunan feminen ve maskülen enerjiyi sırasıyla Shakti ve Shiva temsil ediyor. Bizlerin de, evrende bulunan her varlık gibi, içinde hem feminen hem maskülen enerji yani Shakti ve Shiva bulunuyor. Shakti evrenin yaratıcı gücü iken Shiva tüm bu saf enerjiyi tutan alanı oluşturuyor.
Hinduizm'in yok edici tanrısı olarak nitelendirilen, büyük tanrılarından biri olan Şiva'nın merkezde olduğu birçok efsane bulunmaktadır. Şiva'nın yüceliği, mutlak hakikat oluşu ve müşfikliğinin yanı sıra gazabı, yok ediciliği ve dünyaya karşı kayıtsızlığı da bu anlatıların konusunu oluşturmaktadır.
Evreni yok eden ve yeniden var eden gücün sahibi Şiva:
Hinduizm inancına göre evren her 2.160.000.000 yılda bir yok olur ve yeniden yaratılır. İşte bu yok etme ve yeniden yaratma gücü tanrı Şiva'nın elindedir. Bu nedenledir ki trimurtide Brahma yaratıcı, Vişnu koruyucu göreve sahipken Şiva yok edicidir.
cern ile hindistan arasında 1960 yılından beri süren uzun işbirliği nedeniyle hindistan'ın hediyesiymiş bu heykel. yaşam enerjisini sembolize eden dans eden şiva heykeli carl sagan tarafından atomaltı parçacıkların dansı ile ilişkili güzel bir metafor olarak görülmüş.
Vişnu, Lord Vishnu olarak da anılır, Hint mitolojisine göre evrenin koyuruyucusudur. Doğruluk, ahlak ve adalet gibi anlamları taşıyarak Hint mitolojisinin önemli bir kavramı olan Dharma'yı kurtarmak ve dengeyi sağlamak için dünyaya iner. Vişnu'nun varoluş ilkesi bu kavramı korumaktır.
Vişnu (Devanagari विष्णु, onursal Şri Vişnu ile beraber; श्रीविष्णु), Hinduizm'de tanrının bir şekli. Vaişnavalara göre o Nihai Gerçek veya Tanrı'dır; Şiva'nın Şaivitlere olduğu gibi.
Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.
Afrodit (Grekçe: Ἀφροδίτη), Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası. Beden ve ruh aşkını birbirinden ayıran Antik Yunanlar, Afrodit adında iki tanrıçaya sahiplerdi: Afroditlerin biri, "beden aşkı" tanrıçası, diğeri ise "ruh aşkı" idi.
Tanrıların Ecesi, Kadın ve Evlilik Tanrıçası
Ares, Hephaistos, Eileithyia, Hebe(mitoloji), Angelos ve Heusha. Eski inanca göre doğum sırasında kadınların ve evliliklerin koruyucusudur. Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak nitelendirilir. İnek gözlü, beyaz kollu Hera da denilir.
Fortuna, Roma mitolojisinde şansın cismani hali, tanrıçasıdır. Yunan mitolojisindeki Tyche'ye denktir. Fortuna her zaman olumlu değildir: bazen şüphelidir (Fortuna Dubia); değişen şans olabilir (Fortuna Brevis) veya mutlak şeytani şans (Fortuna Mala) olabilir.
Hinduizm'de inekler uğurlu ve kutsal sayıldığı için de saygı görür çünkü tüm kainatın anası olan Devi'nin yani Tanrıçanın sembolü sayılırlar ve Hindularda Tanrı sayısı akıl almaz derecede çoktur. Tanrı Brahma'nın dünyayı meydana getirdiğine inanıldığı için ineklere tapıyorlar diyemeyiz.
Ayaklar kirli olarak kabul edildiği için hiçbir nesneye (özellikle de kitaplara) ayaklarınız veya ayakkabılarınız ile dokunmamalısınız. Yanlışlıkla bunu yaparsanız hemen özür dilemelisiniz. Hintliler sıklıkla ellerini kendi başlarına veya gözlerine dokundurarak özürlerini sunarlar.
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Varanasi (Sanskritçe: वाराणसी Vārāṇasī), ya da diğer adıyla Benares, Hindistan'ın Uttar Pradeş eyâletinde bir şehir. Hindularca kutsal sayılan Ganj nehrinin yanında yer alır ve binlerce yıldır burada ibadet etmek için ülkenin her yanından gelenleri misafir eder.
Şiva, Mahabharata'da en önemli tanrı olarak gösterilen Vişnu'nun ardında yer almakla birlikte Harivamşa'da iki tanrı eş seviyede görülmüştür. Destanda dağlı kılığına girerek Arjuna'ya silahlarını veren tanrının kendi silahı trişula adlı verilen üç uçlu mızraktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri