Amerikan Pediatri Akademisi, yürüteçlerin daha çabuk yürümesini sağlamadığını, aksine bebeklerin motor ve mental gelişimini geciktirdiğini belirtmiştir. Bu nedenlerle yürüteç kullanılması eski inanışın tersine sağlık açısından uygun değildir.
Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü uzmanları, yürüteçlerin bebekleri fiziksel, zihinsel ve psikolojik açıdan olumsuz etkileyebileceğini belirterek ailelere tavsiyelerde bulundu.
Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmıştır.
Yürüteç kullanarak yürüyen bebekler gerçek yürüme sırasında kullanılan kalça ve eklem koordinasyonunu geliştiremezler. Yürüteç kullanımı bebeklerde normal gelişim süreci içinde yapması gereken motor gelişimi geciktirdiği gibi omurga, kalça ve parmak ucu yürümesi gibi bozukluklara neden olur.
Fizyoterapist Komaz, çocuğun güvenli ve sağlıklı gelişimi için klasik örümcek yürüteçlerin yerine, ilk adım arabalarının kullanımının daha uygun olduğunu belirterek, “Bu araçlar çocuğun özerklik duygusunu da artırdığı gibi güvenlik açısından da daha uygundur.
İlgili 39 soru bulundu
Açıklanan Tüketici Raporlarına göre yürüteçler 4 ile 16 aylık bebekler tarafından kullanılması için tasarlanmış ürünlerdir. Bununla birlikte yürümeyi öğrenmiş bebeklerin yürüteç kullanmaması gerekmektedir. Bu sebeple 4 aylıktan itibaren bebekler yürüteç kullanabilmektedir.
Yürüteç kullanarak yürümeye çalışan bebekler yürümeye başladıklarında eklem koordinasyonunda güçlük çekebilirler. Gelişim sürecinde motor gelişimini geciktiriyor ve aynı zamanda parmak ucunda yürümek gibi bozukluklara neden olabiliyor.
Bebeklerin yürümesini destekleyen bu esnada eğlenmesini de sağlayan yürüme arkadaşı ya da yürüme arabası ürünleri tercih edilebilir. Bu ürünler yürüteçlerin yol açtığı olumsuzluklara neden olmazken kas gelişimini destekler, bebeklerin yürümesine yardımcı olur.
Öncelikle bebeğinizi zorlamamalısınız ki olumsuz duygular ile yürümeyi bağdaştırmasın. Ayrıca, bebeğinizin kollarından tutarak yürütmeye çalışmak da bebeğinizin omurgasına zarar verebilir.
Bebeğin / çocuğun İlk sekiz (8) ay yürütece binmesini tavsiye etmeyen uzmanlar, eğer illaki yürüteç kullanılacaksa bebeğin 8. aydan sonra günde 1 saatten fazla yürüteçte (örümcek) kalmasını önermezler.
7. Aydan 8. Aya Kadar
Yatar pozisyonda kollarını yukarı doğru iterek doğrudan oturma pozisyonuna dahi geçebilir. Sekizinci aydan sonra ise tamamen desteksiz oturması beklenebilir.
6 aylık bebek kilosu, kız bebeklerde ortalama 7 kilo, erkek bebeklerde 7,5 kilodur. 6 aylık bebek boyu ise kız bebeklerde 64 santim, erkek bebeklerde 67 santimdir.
Erkek bebek yürüteç kullanımı, ebeveynler tarafından sıklıkla merak edilen bir konudur. Peki, erkek bebeklerde yürüteç kullanılmalı mı? Söz konusu erkek bebekte fiziksel bir problem yoksa yürüteç kullanımına engel olan bir durum söz konusu olmayabilir.
yürüteçler 6.aydan ititbaren kullanılıyor..
Bu aylarda bebeğiniz düşen nesneyi arayabilir, birisine tutunarak ayakta durabilir, oyuncağı elinden alındığında itiraz edebilir, kendi kendisine parmak yiyecekler yiyebilir, insan seslerine doğru dönüp bakabilir, eşyalara gitmeye çalışabilir, bazı bebekler emekleyebilir, anlamını bilmese de anne ve baba diyebilir.
Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar. Bebeklerin yürümeye daha erken ya da geç başlaması büyüme-gelişme açısında belirgin bir fark yaratmaz.
Aileler arasında popüler olan "Önce yürür mü, konuşur mu?" sorusu, aslında her bebeğin kendine özgü gelişim hızına ve sürecine bağlıdır. Genel olarak bebekler, 9-18 aylık arasında yürümeye ve 12-24 aylık arasında konuşmaya başlar. Bu nedenle, bazı bebekler önce yürüyebilirken, diğerleri ise önce konuşmaya başlayabilir.
Ebeveynler, bebeklerinin çevresindeki mobilyalara ve nesnelere tutunarak yürümesine izin vermelidir. Bebeği yürümeye teşvik etmek: Ebeveynler, bebeği yürüme sürecinde teşvik etmelidir. Bebeğin elini tutarak veya oyuncaklarla oynatarak, bebeğin yürüme becerilerini geliştirmesine destek olabilirler.
Emeklerken omuz ve pelvis ağırlık taşır. Ancak yürüteçle yürümek, emekleme aşamasındaki bu süreci de engeller. Yürüteç, bebeklerin kendi ayak ve bacaklarını görmesini engeller. Neden-sonuç ilişkisi içerisinde hareket edebilen bebeklerin belden aşağısını görmemeleri ise yürümeyi geciktirebilir.
İlk arabam ; altı aydan sonra yürümelerini desteklemek ve oyun oynamak için dizayn edilmiş eğlenceli oyuncaklardır. ilk adım modelleri, oturmalı arabalar, çeşitli boyutlarda oyuncak araçlar, yapboz araçlar gibi birçok araba çeşidi, bebeklerin ilgisini çeken ürünler tasarlanır.
Ortalama olarak altıncı aydan itibaren oturabilen bebekler, yürüme arkadaşı ürünlerini otururken de kullanabilmektedirler.
Yürüteç Yerine İlk Adım Arabası Kullanın
Yürüteç kullanmak yerine, ilk adım arabası kullanmayı deneyin. Günümüzde yürütecin yerini alan ilk adım arabası, oldukça kullanışlı ve sağlıklı bir araçtır. Yavrunuzun yürüme gelişimini, kas gelişimine olumsuz bir etkisi yoktur.
İlk sözcüklerin telaffuzu ise 8. ay ile 18. ay arasında, çoğunlukla 12. ayda gerçekleşir. Bu dönemde bebek “gel, git, dur, al, ver” gibi genellikle tek heceli sözcüklerle iletişim kurmaya başlar. 18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir.
Bebekler ne zaman döner diye merak ederseniz size öncelikle 2 ay civarı yan yatırıldıklarında bebeklerin sırt üstü dönebileceğini söyleyebiliriz. 4 ay civarı ise sırt üstü yatan bebekler yan dönebilirler. Bu evrelerde oturmaya hazırlanan bebeğin karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri