Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarında ismi bulunan kişilere uygulanacak olan bu sicil affından, ödeme tarihi 1 Ekim Cumartesi gününden önce olan kişiler ve şirketler faydalanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen ya da yapılandıran kişilerin kara listeden ismi silinecek.
90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar. Daha sonra Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız. Tutulan kayıt, borç ödendikten yaklaşık 5 yıl sonra silinir. Bu sürenin ardından kredi alabilir duruma gelebilirsiniz.
Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır. Fakat bu sicile daha önce çalışılan ve borç geçmişi olan bankalar, kendi sistemi üzerinden ulaşabilir.
Başvuruda bulunmak isteyenlerin uyması gereken en önemli şart 1 Ekim 2022 tarihi öncesine ait borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödemeleri veya yeniden yapılandırmalarıdır. Ancak, bu işlem gerçekleştikten sonra bankalara kredi başvurusu yapabilmek mümkündür.
İlgili 26 soru bulundu
SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK? Kişi ya da şirketlerin borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Borçlarını geciktiren, kara listeye girenlerin beklediği kredi kartı sicil affı yasalaşmıştı. Torba yasa ile Meclis'e sunulan ve kabul edilen sicil affının da bulunduğu kanun teklifinin yürürlüğe gireceği tarih beklenirken teklif Resmi Gazete'de yayımlandı!
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
5 Yıl İçerisinden Kredi Sicili Silinir
Kredi sicilini oluşturan verilerde son 5 yıl baz alınır. Yani 5 yıldan önce kapatılmış olan kredi kayıtları kredi sicili hesaplamasında dikkate alınmaz. Ancak bu durum ödeme alışkanlıkları düzgün olmayan bir kişinin 5 yıl sonra kredi kullanabileceği anlamına gelmez.
Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Sosyal destekleri içeren torba teklifle, Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda “kara liste” olarak bilinen kredi borçlularına sicil affı olanağı geliyor. Bu düzenlemeyle Borçlarını 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin veya yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Sicil affından yararlanan tüketiciler almış oldukları kredilerden dolayı herhangi bir cezai işleme tabi tutulmuyor ve kredi sicilinin yenilenme süresini beklemeden yeniden kredi alabiliyor.
Yapmanız gereken Merkez Bankasına durumunuzu anlatan ve kara listede olup olmadığınızın sorgulanmasını isteyen bir dilekçe yazmaktır. Dilekçe iadeli taahhütlü olarak yazılmalıdır. Merkez Bankası 15 gün içerisinde sizle gerek duyduğunuz bilgileri yazılı olarak ilecektir.
Sicil affı hakkından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022 gününden önce olan şirket ve kişiler yararlanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ödeyen kişilerin ya da yapılandıranların Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kayıtları silinecek.
Gerçek ve tüzel tüm kişilere ait, son ödeme tarihi (vadesi) 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olan karşılıksız çek, bireysel ve ticari niteliğindeki kredi kartı ve kredi, protestolu senet borçlarını kapsamaktadır. 20 Mayıs 2021 tarihi sonrası borçlar bu düzenleme kapsamında değildir.
Banka sicilini temizlemenin yolu, tüm borçların tamamen ödenmesi ve hesapların kapatılmasıdır. Ancak, banka sicilinin tamamen temizlenmesi için gereken süre genellikle 5 yıldır. Kredi sicili düşükken, yani kredi notu düşükken, bankaların sunduğu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir.
Normal şartlarda müşteri kredi notları 1-6 ay arasında yükselir, ancak kara listeye düşmüşseniz bu süre 2 yıla kadar uzayabilir, ödemelerinizi düzene sokarsanız kredi notunuzun kolaylıkla yükselebilir.
Yasal Takibe Düşen Borç Ne Zaman Silinir? Yasal takibe düşen borç, yasal takip kapsamında talep edilen borcun tamamının ödenmesiyle birlikte silinir.
İster bireysel ister kurumsal olarak kredi başvurusunda bulunun, çeşitli nedenlerle talebiniz reddedildiği zaman bu başvurunun silinebilmesi ve tekrar başvuru yapılabilmesi için 180 günün geçmesi gerekir. Bu sürecin uzunluğu ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından belirlenir.
Adli sicil kaydı infazın tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, zamanaşımı, genel af ve ölüm halinde silinir. Adli sicil kaydının silinmesi için kuruma başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında şartları taşıyorsanız 30 günden kısa süre içinde adli sicil kaydı silinir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Ceza zamanaşımının dolması durumunda adli sicil kaydı silinir. Ceza zamanaşımının dolması, mahkemece hükmedilen cezanın infaz edilememesini ifade eder. Genel af halinde kişinin adli sicil kaydı silinir.
TBMM'ye geçtiğimiz cuma günü sunulan torba yasada yer alan sicil affı, 11 milyon 561 bin 202 kişi ve 2 milyon 331 bin 460 şirketin sicillerini sıfırlama imkanı getirecek.
Genellikle kişisel bilgilerinizi, borç durumunuzu ve sicil affı başvurusunu destekleyecek belgeleri talep eden bir form bulunacaktır. Başvuru formunda istenen belgeleri hazırlayın. Bu belgeler arasında kimlik belgesi, gelir belgesi, borç ödeme planı veya önceki borç ödemelerine dair kanıtlar gibi evraklar bulunabilir.
Kredi Kayıt Bürosu Sicil Affı, Resmi Gazete Bireysel bankacılık ve sicil affı kanunu dahilinde 07.10.2022'de yürürlüğe giren kanun ile madde tarihli ve 5411 sayılı kanunun 1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri